Educație

Liviu Ioan Stoiciu - al 13-lea volum, Pe prag

Silvia Vrînceanu Nichita
25 nov 2010 848 vizualizări
Cunoscutul scriitor si-a lansat ultimul volum de poeme fara happy-end la Tîrgul de carte Gaudeamus, în prezenta a numerosi admiratori

Cunoscutul autor vrincean Liviu Ioan Stoiciu si-a pus semnatura pe cel de-al 13 lea volum din cariera, unul de poezie, aparut recent la editura Cartea Romaneasca, un alt fel de bilant al celor 60 de ani pe care poetul i-a implinit anul acesta. Volumul "Pe prag (Vale-Deal)", reprezentantiv pentru introspectia cu care ne-a obisnuit Liviu Ioan Stoiciu, a fost lansat in cadrul Tirgului de Carte Gaudeamus, in prezenta unui public numeros si elevat, intre care s-au aflat multi oameni de litere, dar si prieteni ai autorului, printre care si citiva vrinceni. Au vorbit despre carte criticii si eseistii Carmen Musat si Paul Cernat, moderatorul lansarii fiind criticul Daniel Cristea Enache, din partea editurilor Polirom si Cartea Romaneasca. Volumul de poeme este unul arhetipal pentru cel care se semneaza LIS, o confruntare cu sine insusi dupa multe "arderi interne", un exercitiu de echilibristica "" pe prag "" intre vale si deal, metafora care ii alimenteaza versurile. "Biografia imi e dominata de prag, de trecere, in timp si spatiu, intre plus si minus, rational si irational. în versurile mele nu fac decit sa tin cont de aceasta realitate a pragului. ("¦) Am ars, intr-o viata de om, etape la masa de scris, in regula acestei gindiri "pe prag"", se explica in volum. Singuraticul Stoiciu a spus inca o data ca este foarte sincer cu el insusi la masa de scris si ca isi permite sa scrie doar atunci cind simte si cind are chef, relatia sa cu foaia de hirtie nefiind nici pe departe una liniara. Criticul literar si eseistul Georghe Grigurcu, coleg intr-ale poeziei, il caracterizeaza destul de bine pe LIS si spune pe coperta cartii ca "viziunea acestui poet are indrazneala de a fi una fara happy-end". Inclus in categoria optzecistilor, de care s-a diferentiat insa pentru a-si croi propriul drum, Liviu Ioan Stoiciu ramine una dintre cele mai importante personalitati ale poe¬ziei romane contemporane, iar volumul sau va marca anul editorial 2010, dupa cum a sustinut critica. LIS a debutat in 1980, iar firea sa "anti" l-a propulsat in rindul disidentilor anticeausisti din Romania, motiv pentru care a fost supravegheat atent de fosta Securitate. Dupa ce a fost pentru scurta vreme, imediat dupa revolutie, presedintele CFSN Vrancea, Stoiciu a refuzat sa se inregimenteze in partidul FSN si s-a refugiat in Bucuresti, unde a inceput aventura sa literara, raminind mereu, dupa cum a spus adesea, un stoic, aproape exclusiv de partea interioara a umarului. Cum librariile din judetul nostru sint din ce in ce mai putine, iubitorii de poezie pot gasi cartea in librariile on line, de unde pot degusta secvente din realitatea unui poet sincer si trist. (Silvia VRINCEANU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739399 zile, 2 ore, 12 minute, 33 secunde
LIS, pe langa faptul ca e un poet singur si singular prin literatura romana, nu e un fost disident anticeausist, ci si un activist antilepre din politica postdecembrista ! Sa ne traiesti !
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.