Educație

Meditatii mai ieftine sau chiar gratuite pentru elevi

Gabriela Draghici
23 nov 2010 4491 vizualizări
Afacerea cu meditatiile nu mai merge ca altadata u unii profesori au scazut drastic preturile, in timp ce altii ofera lectii gratuite u preturile meditatiilor sint cuprinse intre 10 lei/ora, pina la 60 lei, in functie de materie si dificultate u in ceea ce priveste declararea veniturilor la Directia de Finante, profesorii nu se inghesuie la platit impozit

"Ofer meditatii matematica, orice nivel de experienta, rezultate, tact pedagogic, rabdare, pret de criza". Atit de promitator este unul din zecile de anunturi ale profesorilor, publicate in pagina de mica publicitate a ziarelor. In tara protestelor si a diminuarii salariilor, alternativa profesorilor la suplimentarea veniturilor nu se mai face ca altadata. Site-urile de anunturi abunda in oferte de meditatii care de care mai atractive, de la familii de profesori care mediteaza "in cuplu", la studenti aflati in anul terminal care se deplaseaza si la domiciliu, la "profesoare tinere, energice si cu multa daruire" care ofera meditatii la pret adaptat crizei. Publicitatea online pare a fi optiunea optima a cadrelor didactice, fiindca nu ii costa nimic. Cele mai multe oferte sint pentru orele de romana si matematica si limbile straine, care par sa cistige din ce in ce mai mult teren in ultimul timp. Desi bibliotecile din judet sustin ca cerinta manualelor de limbi straine, care vin la pachet cu lectii in format audio, s-a marit, tot meditatiile troneaza in preferintele elevilor. In contextul economic actual, profesorii s-au conformat, preturile incepind de la 10 lei/ora pentru cei din ciclul primar, urcind pina la 60 de lei, pentru cei cu mai multa experienta care vin sa pregateasca elevii pentru examenul de bac sau admiterea la facultate. Ceea nu nu intelege elevul la clasa, ramine sa fie aprofundat la domiciliul dascalului, chiar si individual. Controversele legate de profesorii care isi desfasoara orele superficial, "stimulind" solicitarile elevilor de a face meditatii, exista in continuare, cu toate ca in unele cazuri, cadrele didactice par sa fi revenit la sentimente mai bune. "Noua profesorii ne spun sa invatam singuri si sa nu facem meditatii pentru ca ce ne predau ei la cursuri este suficient. In plus, cind vine vorba de materiile pentru bacalaureat, profesorii ramin cu noi dupa ore, ne trimit lectii, exercitii, sinteze si scheme prin e-mail ca sa intelegem mai bine", ne-a declarat Liliana Dima, eleva in clasa a XII-a E la Colegiul National "Al. I. Cuza".


Popoiu: "E imposibil sa rezist fara meditatii"


De cealalta parte a baricadei sint profesorii care inteleg pe deplin situatia financiara cu care se confrunta elevii care provin din familii modeste. Pasiunea nesfirsita cu care unii dascali profeseaza ii face sa ofere meditatii gratuite elevilor care le impartasesc entuziasmul. Este cazul profesorului de muzica Mircea Ianchevici, de la Liceul de Arta "Gh. Tattarescu", care pina nu demult oferea lectii fara plata copiilor talentati care il solicitau. Miinile lui dibace au instruit multi elevi, cu resurse economice reduse, dar care afisau un talent si o pasiune nemarginita pentru muzica. "Au fost elevi cu situatii speciale, pe care am vrut sa ii incurajez. Meditatii nu mai ofer si singurul motiv este lipsa de spatiu. Sint atitia copii buni, care vor sa invete si pe care vreau sa ii initiez, insa nu o pot face pentru ca nu dispun de un spatiu in care sa pot depozita instrumentele. Ar veni cu placere multi copii, insa cu ce sa platesc inchirierea unui spatiu daca nici eu nu cer bani pe meditatii?", ne-a declarat profesorul. Registrele Directiei Generale de Finante Publice (DGFP) Vrancea arata ca pe anul fiscal 2009 doar doi profesori si-au declarat veniturile obtinute din meditatii. Conform amendamentului la Legea Educatiei, votat de senatorii din Comisia de Educatie, cadrelor didactice li se va interzice pregatirea suplimentara si contra-cost a elevilor carora le si predau in unitatile scolare. La asta se adauga si prevederea potrivit careia exista posibilitatea excluderii din sistem a dascalilor care isi mediteaza proprii elevi. Lipsa unei organizari eficiente a timpului pare a fi "santul" care trebuie trecut pina la sediul DGFP de catre unele cadre didactice. "In tot hatisul asta in care este tras elevul, lectiile de sinteza sint absolut necesare. Mi-ar fi imposibil sa rezist fara meditatii, nu cred ca scap de ele pina la pensie. Vreme sa le declar la Finante nu am avut, criza de timp m-a facut sa nu ajung, cu toate ca locuiesc la 100 de metri de sediu. Probabil le declar prin 2011 "" 2012", a comentat profesorul de matematica al Colegiului National "Unirea", Dan Popoiu, cel care spunea despre meditatii ca sint forma de prostitutie intelectuala a cadrelor didactice. Pina una alta, desi evaziunea fiscala a profesorilor este un fenomen arhicunoscut atit Directiei de Finante, cit si autoritatilor locale, nu a fost pus in miscare nici un control in vederea depistarii celor care ofera meditatii ilegal. (Gabriela DRAGHICI)




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
, acum 739398 zile, 22 ore, 45 minute, 25 secunde
...nu-i uitati nici pe medicii stomatologi domnilor de la finante, o lucrare costa 2000 lei si mi-au dat bon de 20 ........asa se face avere..........
, acum 739398 zile, 22 ore, 45 minute, 25 secunde
Pai cum sa nu faca meditatii daca toata ziua protesteaza, va faceti ca nu stiti ca fac meditatii ilegal, asta-i viata trebuie sa traim bine cu totii.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.