Educație

Cel mai bun corn cu lapte ramine chipsul si cola

Ziarul de Vrancea
13 nov 2010 1808 vizualizări
Pentru elevii care provin din familii modeste, programul guvernamental Laptele si cornul reprezinta singura masa a zilei u multi dintre acestia primesc portia celor care o refuza, pentru a o duce acasa, fratilor u alti elevi, in special cei din Focsani, ingrasa ciinii comunitari cu produsele guvernamentale primite la scoala, preferind sa manince de la fast food sau de la patiseria din coltul scolii u potrivit medicilor nutritionisti, combinatia lapte si corn este binevenita pentru sanatatea elevilor, chiar daca cei mici prefera e -urile u doua firme sint abonate la asigurarea meniului sanatos (lapte, corn, mar) pentru elevii din Vrancea

Programul guvernamental "Lapte si corn", destinat prescolarilor si elevilor din clasele I-VIII, este deopotriva gustat si"¦ aruncat de copiii din Vrancea. In functie de pachetelul facut dimineata de mama, de banii de buzunar "scapati" de tata cind ii aduce la cursuri sau de frigiderul gol de acasa si fratii flaminzi care ii asteapta dupa ore, elevii vrinceni prefera sau nu gustarea sanatoasa, dar nu foarte gustoasa, din pauza dintre ore.

La o verificare a reporterilor Ziarului de Vrancea, am aflat ca singura gustare pentru scolari cu posibilitati financiare modeste nu este atit de apreciata de copiii cu "staif" de la oras. Elevii din Focsani, spre exemplu, de multe ori arunca la catei laptele si cornul si prefera pachetelul de acasa sau produsele de patiserie de la fast-food-urile din coltul scolii. La o discutie cu pustii de la Scoala nr. 3 din Focsani, care au in fiecare zi pe banca laptele si cornul, observam in mod clar ca portia de sanatate ii lasa pe cei mici cu grimase pe fata. "Nu imi place laptele, n-are gust bun, zici ca e apa si cornul e cam vechi, eu maninc doar biscuitii cind ne dau", ne spune Robert Stefan, elev in clasa a V-a B. Colegii il sustin, mentionind ca isi pun burta la cale inainte de ultimele ore cu pachetelul de acasa.

Mie imi pune mama pachet in fiecare zi, astazi am cascaval cu piine. Nu prea maninc ce ne da, sint zile in care nu ma duc sa iau nici laptele, nici cornul. Pe unii colegi i-am vazut ca le arunca la cateii de prin curte", completeaza Andreea Grama, eleva la aceeasi clasa. Portiile ramase de la elevii sclifositi ajung la colegii lor care nu vin dimineata nici cu pachetel de acasa, dar nici cu bani de buzunar.

Micutii din familii cu venituri modeste nu strimba din nas la gustarea de la scoala, care de cele mai multe ori este un deliciu fata de mesele sarace de acasa. "Sint multi copii din familii modeste pentru care laptele si cornul reprezinta singura masa sau mai au frati acasa, iar invatatorii le cunosc problemele si ii asteapta dupa ore, sa le mai dea inca o portie", ne-a spus directoarea scolii, Tincuta Apostu. Satui de corn cu lapte, elevii de la Scoala nr. 3 au cerut in cadrul sedintei Consiliului Elevilor o schimbare de meniu: fructe si biscuiti cu crema. Conducerea scolii se straduieste sa-i invete pe cei mici sa manince sanatos, cu toate ca tentatiile de fast -foond arunca arome nu foarte sanatoase de la fiecare colt de scoala din Focsani. "Ne-au tot rugat sa facem schimbarea asta si sa facem ceva cu chioscul pe care il avem in curtea scolii. Vor o patiserie sau o covrigarie. Momentan, sintem in litigiu cu proprietarul, speram ca in curind sa reusim sa-l inchiriem si sa rezolvam si noi problema asta. Pina atunci, am tot discutat cu parintii la sedinte si i-am sfatuit sa le faca pachetele de acasa, ca sa manince sanatos", completeaza Tincuta Apostu de la Scoala nr. 3 Focsani.


Elevii romi, cautati in ghiozdan de frati dupa resturi de lapte si corn


" Daca la Focsani elevii isi permit sa arunce la ciinii comunitari laptele si cornul, in cel mai sarac oras din judet gustarea de la scoala e o delicatesa. Pentru majoritatea elevilor Scolii nr. 1 din Marasesti, mincarea de la scoala e mana cereasca. Jumatate din cei peste 700 de copii inscrisi in unitatea de invatamint provin din familii sarace de etnie roma. Acestia se inghesuie la lapte si corn cum s-ar inghesui cei de la Focsani pentru biscuitii cu crema. "Copiii ne intreaba mereu daca a mai ramas in plus pentru ei. Nu au fost cazuri in care sa refuze cineva. Chiar discutam cu reprezentantii ISJ, ca de acolo unde se mai arunca, sa ni-l trimita noua, pentru ca sint multi copii saraci care nu prea au ce minca", ni se destainuie directoarea unitatii, Virginia Costea. Exista cazuri in care multi dintre acestia vin la scoala numai pentru lapte si corn si intreaba in fiecare zi daca au mai ramas de la ceilalti colegi, pentru a le duce acasa fratilor si surorilor. "Avem un copil care mai are 14 frati acasa si ne spune ca il cauta in ghiozdan de lapte si corn, de fiecare data cind ajunge acasa. Si daca se intimpla sa nu aiba, il fac sa plinga. Vine tot timpul dupa ore la mine si-mi spune «hai mamaie, chiar n-a mai ramas nici o punga astazi, chiar nimic "" nimic?»", ne spune ingrijitoarea scolii, Viorica Besa. Si la Scoala cu clasele I "" VIII din Homocea, copiii care nu au nevoie de acest ajutor, il dau celor aflati in dificultate. "Copiii accepta, insa nu prea le place laptele, decit cel sana, iar cei care nu vor, il dau celor mai saraci care la sfirsitul orelor, pleaca cu 4 "" 5 pachetele acasa", afirma Vasile Hozit, directorul scolii.


Batai cu pungile cu lapte la gimnaziu


" La ciclul gimnazial, pentru elevii claselor mai mari, programul nu prea mai are"¦ gust. Copiii sint deja la o virsta critica, iar multi dintre acestia refuza, pentru a nu fi luati in gluma de colegi. In timp ce unii elevi se bat pe lapte si corn si-l mai duc si acasa, altii ori nu se obosesc sa il ia, ori il risipesc, spre amuzament. "Singura problema ar fi faptul ca laptele este in punga si mai avem situatii in care se sparge punga si se mai bat copiii cu laptele prin clase", ne spune Daniela Ionasc, directoarea Scolii cu clasele I "" VIII din Adjudu Vechi. Pentru copiii mai mari din ciclul gimnazial, cel mai bun corn cu lapte e punga de snacksuri sau chipsuri si sticla de coca-cola. "Nu prea maninc laptele si cornul, de obicei imi cumpar produse de la patiseria de linga liceu cu banii de buzunar", recunoaste Ana "" Maria Toma, eleva in clasa a VIII-a A la Colegiul National "Unirea". Delicatesa pentru unii, meniu de ciine pentru altii, programul guvernamental "corn si lapte" este sustinut de nutritionisti. "E o combinatie buna, este o gustare binevenita la acea ora cind zaharul in singe scade, cu conditia sa fie luata. Este bine ca parintii sa fie mai atenti in ce priveste hrana copilului, banutul de buzunar nu prea ar trebui sa existe. Acolo unde parintele constata ca nu ii place copilului combinatia, ii poate face un pachetel de acasa", ne-a declarat medicul nutritionist Maricica Franciuc. Conducerea Scolii nr. 3 din Focsani incearca aplicarea unei masuri pentru a preveni situatiile in care copiii ar recurge la mincare nesanatoasa in pauze - elevii nu au voie sa paraseasca scoala pina la ultimul clopotel. "Am tinut sedinte in care le-am cerut parintilor sa se ocupe mai mult de educatia copiilor in ceea ce priveste mincatul sanatos si le-am sugerat sa le faca pachetel de acasa. Oricum, copiii au interdictie de a iesi in afara unitatii scolare pina la terminarea orelor", ne-a mai spus Tincuta Apostu, directoarea scolii. (Gabriela DRAGHICI)


Vranlact si Diplomatic, abonate sa faca gustarile elevilor


In Vrancea, aproape 8.500 de prescolari si 30.500 de elevi din clasele I-VIII beneficiaza de laptele si cornul guvernamental, acestia din urma bucurindu-se si la merele din programul privind consumul de fructe in scoli. Incepind de la 1 noiembrie, timp de trei luni, furnizarea si distribuirea produselor lactate (lapte pasteurizat) pentru prescolari si elevii din clasele I-VIII sint asigurate de SC Vranlact SA. In aceeasi perioada, produsele de panificatie pentru prescolari si elevii din clasele I-VIII sint oferite de SC Diplomatic International SRL. Aceeasi firma se va ocupa si de furnizarea si distribuirea de mere elevilor din clasele I-VIII, conform informatiilor furnizate de Consiliul Judetean, care se ocupa de organizarea licitatiei. De altfel, aceleasi firme au cistigat si anul trecut contractele prin care au furnizat lapte, corn si mere in scolile vrincene. "Precizam ca pentru anul scolar 2010-2011, furnizarea si distribuirea merelor se vor face incepind cu data de 1 noiembrie 2010, pentru o perioada de 93 de zile, conform prevederilor HG 905/2010 privind stabilirea fructelor distribuite, a perioadei si frecventei distributiei, a limitei valorii zilnice/elev", a raspuns Marian Oprisan unei solicitari formulate de Ziarul de Vrancea. Pentru furnizarea de produse lactate (lapte pasteurizat) pentru prescolari si elevi din clasele I-VIII, cu servicii de aprovizionare si distributie in anul scolar 2010-2011, valoarea estimata fara TVA este de 2.618.743 lei. Pentru contractul privind furnizarea de produse de panificatie (cornuri) pentru prescolari si elevi din clasele I-VIII, valoarea estimata fara TVA este de 1.288.588 lei. Cit despre contractul privind furnizarea de mere, valoarea fara TVA este de 415.653 lei. (M. B.)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 3

Adaugă comentariu
, acum 739391 zile, 22 ore, 35 minute, 46 secunde
copilul meu este la o gradinita cu program scurt iar cei de la vranlact nu mai dau acolo lapte si corn ci lapte si 2 biscuiti cu crema.este vorba de gradinita 4 .poate se sesiseaza cineva ...crema citeste integral
, acum 739391 zile, 22 ore, 35 minute, 46 secunde
Poate d.na Bizna,avind master in domeniul protectiei consumatorilor,va putea initia controale detaliate si asupra conditiilor igienico- sanitare de colectare,depozitare si transport a laptelui citeste integral
, acum 739391 zile, 22 ore, 35 minute, 46 secunde
Orubrica indragita a ziarului dv. era "Fotografia zilei". Unde-i?!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.