Educație

Sfîntul Grigorie Palama

Valentin Muscă
13 nov 2010 736 vizualizări
A fost apologetul teologiei orientale si teoreticianul teologiei energiilor necreate Grigorie Palama, pe care il sarbatorim in aceasta duminica, a fost unul din cei mai aprigi aparatori ai misticii orientale într-o perioada în care Occidentul catolic ducea o politica misionara de convertire a elitei din fostul Imperiu Bizantin la catolicism.

Profitind de faptul ca, militar si politic, Bizantul era slabit, iar in sinul elitei se infiripase un puternic curent pro latin, Biserica romano-catolica incerca sa-i apropie pe ortodocsi, propunindu-le trecerea sub ascultarea spirituala a Bisericii Catolice. Pe acest fundal de slabiciune, care se manifesta din ce in ce mai evident la Constantinopol, au aparut si voci care au sesizat acest pericol si au luat pozitie. Cel care a adus un argument puternic in aceasta polemica teologica a fost Grigorie Palama, nascut in 1296. Fiul unui demnitar al Paleologilor, ramas orfan, a reusit sa iasa din locul unde fusese aruncat de o succesiune de intimplari nefericite, prin studiu. In ciuda unei cariere stralucite care i se oferea, Grigorie prefera monahismul si universul isihiast al monahilor atoniti, de la care a deprins Rugaciunea Inimii, devenind apologetul isihismului si al misticii orientale. Ucenic al duhovnicilor atoniti, dar si al maestrilor in ale filosofiei, Grigorie Palama a deschis in 1330 cel mai important contraatac acuzatiilor teologilor occidentali, care nu pregetau sa ridiculizeze teologia greaca de la catedra Academiei Constantinopolitane. Teologia redactata de Grigorie Palama in sprijinul misticii orientale a fost aprobata intr-un sinod din 1341. Dar conflictul teologic a devenit in scurt timp unul politic, la care au aderat si imparatii bizantini, unii pro, altii contra. S-a mers pina acolo incit intre 1344-1347 Sfintul Grigorie a fost intemnitat. Eliberat in 1347 a fost numit Arhiepiscop al Tesalonicului. Ura opozantilor sai nu s-a oprit, fiind din nou exilat si persecutat. A trecut la Domnul in 1359, iar in 1368 a fost canonizat de Sinodul Bisericii din Constantinopol. Este considerat unul din cei mai mari teologi bizantini si simbol al rezistentei bizantine impotriva expansiunii catolicismului. (Valentin MUSCA)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.