Educație

Casa Ibraileanu, restauranta pentru a deveni centru de afaceri

Sorin Tudose
11 nov 2010 1836 vizualizări
Odata terminate lucrarile, cladirea va arata ca in secolul XIX

Noii proprietari ai casei Ibraileanu din Bulevardul Garii nr. 6, clasata ca Monument Istoric, au inceput lucrarile de imprejmuire a imobilului. Mai mult decit atit, o anexa din cladire va fi demolata in urma unei declasari partiale a imobilului. "Actualii proprietari au cumparat imobilul de la mostenitorul de drept si au obtinut ulterior o declasare partiala a cladirii. Acestia au toate avizele, urmind ca atunci cind vor fi finalizate lucrarile in cladire, sa functioneze un centru de consultanta in afaceri", a declarat Florin Micu Iliescu, directorul Directiei pentru Cultura Vrancea. Reprezentantii institutiei mai spun ca noul proprietar a cerut ca gardul ce va fi ridicat in jurul cladirii sa aiba o inaltime de doi metri, dar s-a hotarit ca acesta sa aiba 1,8 metri. Lucrarile la Casa Ibraileanu au inceput pe 5 noiembrie, iar durata de executie a acestora este de 12 luni. Beneficiarul lucrarii este Financial & Business Consulting Group SRL. Potrivit celor de la Directia pentru Cultura, Casa Ibraleanu inventariata ca monument istoric de categorie B (importanta locala) a fost construita in secolul XIX de catre doctorul Stefan Ferhat. Acesta a lasat-o ca zestre fetei sale Eliza Ferhat, ce s-a casatorit cu Aritonie Ibraileanu. Casa a fost nationalizata in 1950 intrind in proprietatea IGO. La sfirsitul anilor 1960 s-a incercat fara succes scoaterea de sub nationalizare. In anii ce au urmat imobilul a functionat ca spatiu de depozitare al Muzeului Vrancei, a fost sediul Sindicatelor, iar ultima data a fost sediul PRM. Mostenitorul de drept, Stefan Ariton Ibraileanu a primit dupa lupte indelungi in 2008 casa inapoi, dar pina la urma aceasta a fost vinduta. Constructia a fost realizata intr-un stil arhitectural simplu si se remarca prin ancadramentele din stuc de la ferestre. La momentul finalizarii lucrarilor de restaurare si consolidare cladirea va arata exact cum arata cind a fost construita. Este al doilea Monument Istoric intrat in proces de restaurare anul acesta ,dupa ce in vara au fost demarate lucrarile la sediul Metex, de pe b-dul Republicii. (Sorin TUDOSE)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739393 zile, 17 ore, 23 minute, 40 secunde
A murit acel dobitoc profitor pe saci de bani dar ca o carpa. Deci exista dumnezeu! Nu cred ca si-a luat macar un algocalmin din banii aceia, si blestem va fi si pentru cwei ce vor detine acei bani.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.