Educație

Legea Educatiei revine in dezbateri la Senat

Iulia Crețu
4 nov 2010 646 vizualizări
Decizia de asumare a Legii Educatiei de Guvern, facuta pe 28 octombrie, a fost declarata neconstitutionala u judecatorii retrimit legea in discutii la Comisia de invatamint la Senat

Curtea Constitutionala (CC) s-a pronuntat in cazul Legii Educatiei. Potrivit judecatorilor, decizia Guvernului de a-si asuma raspunderea pe seama acestei legi nu este constitutionala. Cel care a sesizat Curtea a fost presedintele Senatului, Mircea Geoana, care a precizat ca Legea Educatiei se afla in procedura legislativa la Senat. De acest lucru ar fi stiut si premierul Emil Boc, care este profesor in Drept. Prin asumare, Guvernul pare a-si da din nou cu stingu-n dreptul. In urma deciziei Curtii Constitutionale de ieri, Legea Educatiei se intoarce in Parlament. Totodata, revenirea actului la dezbateri in Comisia de Invatamint de la Senat duce la pierderea obiectului motiunii de cenzura pe seama Educatiei, anuntata de PNL si PSD. "Era previzibil sa fie declarata neconstitutionala. Evitarea dezbaterilor parlamentare, chiar daca face ca lucrurile sa se desfasoare cu o viteza mai mare, pe fond face ca legea sa sufere zeci de modificari. Asa cum s-a intimplat si la reforma Justitiei Monicai Macovei, asumata intr-un fel si care a suferit sute de amendamente. Curtea recomanda procedura parlamentara pentru Legea Educatiei si nu asumarea Guvernului. Eu personal nu sint amator pentru descentralizarea invatamintului, pentru ca nu toate comunitatile locale isi permit sa sustina scoala. Finantarea per capita va duce la impartirea scolilor si se va mentine un decalaj intre invatamintul urban si cel rural. Eu, tocmai pentru a sustine invatamintul rural am propus decontarea cheltuielilor de naveta", ne-a spus Angel Tilvar, deputat PSD de Vrancea. La rindul sau, deputatul PDL Razvan Mustea Serban precizeaza ca profesorii pot participa la dezbaterile de la Comisia de Invatamint de la Senat, unde mai pot argumenta in favoarea unor schimbari. "Curtea nu a vorbit despre neconstitutionalitatea Legii, ci despre procedura de asumare. Legea Educatiei merge in procedura parlamentara prin Senat si sa speram ca lucrurile vor merge mai repede. Daca Legea nu va exista pina la Legea bugetului pe 2011, vom mai pierde un an in aplicarea ei", a comentat si deputatul democrat liberal. De altfel, si deputatul Ciprian Nica a reactionat dupa anuntul CC, cerind demisia ministrului Invatamintului Daniel Funeriu. Prin decizia Curtii Constitutionale, cadrele didactice mai pot spera la modificari in continutul "legii scolilor", dat fiind ca si in Vrancea, corpul profesoral a adus anumite critici. (Iulia CRETU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.