Educație

Duiliu Zamfirescu, ramas viu in amintirea iubitorilor de carte

Gabriela Draghici
30 oct 2010 1010 vizualizări
Comemorarea a 152 de ani de la nasterea marelui scriitor Duiliu Zamfirescu a avut loc ieri la Biblioteca Judeteana care ii poarta numele

Biblioteca Judeteana "Duiliu Zamirescu" din Focsani a fost in straie de sarbatoare ieri. Pentru a marca cei 152 de ani de la nasterea scriitorului vrincean Duiliu Zamfirescu, Biblioteca a organizat la sediul central o emotionanta intilnire intre iubitori de carte, scriitori si personalitati de seama ale lumii culturale vrincene. Elevii clasei a IX-a D a Liceului Pedagogic "Spiru Haret", coordonati de profesoara de romana Carmen Ion, au intregit comemorarea cu un scurt moment de lectura a celor mai frumoase poezii ale scriitorului. "Este o zi importanta astazi (ieri, n.r.). Ar fi minunat ca toti cei care poarta numele Duiliu Zamfirescu, institutional vorbind, si se regasesc in el, sa faca o sarbatoare nationala, sa putem institui o traditie in sensul acesta", a declarat Gabriel Funica, redactor-sef adjunct al revistei "Oglinda literara". Scriitoarea Stefania Oproescu a prezentat pe scurt activitatea Asociatiei Culturale Vrancea, existenta inca din 2000, care a reusit cu fiecare editie a Festivalului "Duiliu Zamfirescu" sa reuneasca aparitii culturale nationale si internationale de prestigiu. Scriitorul Mircea Dinutz a comentat insufletit romanul "Lydda" al inaintasului Zamfirescu, un straniu roman epistolar. "In general, Zamfirescu nu exista in manuale. Lydda face parte din cartile greu de citit, care necesita un efort sustinut, o oarecare necesitate. Este un roman inteligent, insa de asemenea este si trist", s-a exprimat acesta. Intreaga creatie a lui Duiliu Zamfirescu este o reflectare a constiintei prozei romanesti, dupa cum afirma si acesta ca-i este scopul: "caut tocmai ce oamenii ascund "" mobilele sufletesti". Duiliu Zamfirescu s-a nascut in 1858 la Dumbraveni, in judetul Vrancea, urmind clasele primare si gimnaziale la Focsani. A scris versuri, proza scurta, piese de teatru, dar cea mai importanta contributie a sa la literatura romana o reprezinta romanele din Ciclul Comanastenilor. La acestea se adauga primul roman epistolar din literatura noastra, "Lydda". Scriitorul isi are locul de veci in cimitirul Vilcele din Focsani. (Gabriela DRAGHICI)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.