Educație

La Marasesti s-a invatat pina ieri la rece

Gabriela Draghici
21 oct 2010 1263 vizualizări
Abia ieri, citeva zeci de elevi si profesori de la Marasesti au avut parte de caldura in salile de curs u din cauza datoriilor, unitatile de invatamint din oras, inclusiv gradinita cu 90 de copii, au stat in frig u autoritatile au promis ca vor remedia situatia pina la finalul saptaminii

Venirea frigului a prins pe nepregatite unitatile de invatamint de pe raza orasului Marasesti. Datoriile acumulate de primarie la plata gazelor au facut ca, in cursul acestor zile, elevii si profesorii sa tremure de frig. Abia in cursul zilei de ieri, caloriferele s-au incalzit timid. In urmatoarele doua zile, situatia s-ar putea remedia. Scolile din Marasesti s-au trezit cu gazele oprite si cu sigiliul pus pe contor din cauza datoriilor mari la facturile de energie termica. Frigul si-a facut simtita prezenta in scoli, mai ales in cursul saptaminii trecute, cind temperaturile au scazut brusc. "Problemele care tin de incalzirea scolilor sint aceleasi in fiecare an. Si anul acesta, din cauza facturilor neplatite s-a pus sigiliul pe gaze. Elevii si cadrele didactice suporta cu greu frigul din clase. Nu putem vorbi de randament la 100%. A crescut si numarul virozelor, in special la copiii care fac naveta", sustine directoarea Scolii cu clasele I "" VIII nr. 2, Mirela Novetschi. In cazul Grupului Scolar Marasesti, aceeasi problema. Liceul s-a confruntat cu o datorie de circa 37.700 de lei, achitata abia ieri. "Am ramas datori de anul trecut, n-am mai avut bani. Primaria a facut esalonare cu Distrigazul, iar la ora actuala nu mai avem nici o datorie. A fost frig ce-i drept, insa copiii si-au mai pus o haina - doua pe ei. Avem in internat o sala unde facea cursuri o clasa, iar acolo nu s""a putut intra de frig. Asa ca, au facut prin rotatie in liceu. Si nici nu am patit ca acum doi ani cind copiii refuzau sa intre in clasa, de frig", afirma Stefan Mocanu, directorul unitatii. La Scoala cu clasele I "" VIII nr. 1 invata in prezent 700 de copii, jumatate de etnie roma si provenind din familii defavorizate. Pina ieri, acestia au stat imbracati pe bancile scolii, punindu-si sperantele in starea vremii de afara. "Au stat zgribuliti la ore si ei si noi, se mai pling dar inteleg situatia. Am avut o inspectie in care a venit inspectorul scolar Ion Ionascu si pina si dinsul a stat imbracat. Astazi (n.r. ieri) cind am discutat cu un reprezentant al Romgaz, ne spusese ca nu eram trecuti pe lista, nu stiam nici noi care este misterul, avind in vedere faptul ca primarul ne-a zis ca vom primi caldura. Din fericire asa a si fost ", declara Virginia Costea, directoarea scolii.


Afara frig, la scoala frig...


La Gradinita nr. 1 lucrurile au fost cu mult mai grave, in contextul in care acolo stau cei 90 de copii in frig, din lipsa gazului metan in cele doua centrale termice. Cu totii s-au incalzit pina acum la un calorifer adus de un parinte. "Ii tinem pe copii imbracati, parintii s-au plins, dar noi nu putem face mai mult decit sa asteptam. Unul dintre ei chiar ne-a adus un calorifer, insa astazi cind am incercat sa-l bagam in priza, a luat foc", sustine aceeasi Virginia Costea. Cu toate ca in cursul zilei de ieri s-a dat drumul la caldura, in urma platii facturilor, doua din unitati vor continua sa stea in frig, pentru ca necesita revizii tehnice. "Centralele au fost mutate pe alt perete, de cind cu renovarea si acum nu merg. Am chemat un electrician, insa nici el nu stie de ce nu functioneaza", ne-a spus ingrijitoarea gradinitei. Si in cazul Scolii nr. 2, rabdarea le va fi pusa la incercare elevilor si profesorilor. "Primaria a platit toate restantele luni, urmind ca in aceste zile sa se efectueze revizia si reparatiile la instalatia termica. Lucrarile sint ingreunate din cauza vremii, vanele cu probleme fiind in exteriorul punctului termic. Pentru scolile mici din subordine care se incalzesc cu lemne, primaria nu definitivase luni incheierea contractorului prin identificarea celei mai bune oferte", relateaza directoarea institutiei, Mirela Novetschi. Dupa mai multe zile in care elevii si cadrele didactice au dirdiit de frig, primaria a dezghetat unitatile de invatamint, sau cel putin o parte din ele.


Primaria si ISJ Vrancea, la curent cu problemele


Cum problema caldurii e la fel de veche ca si unitatile scolare, atit Primariei Marasesti, cit si ISJ le-au fost aduse la cunostinta imprejurarile in care decurg orele de curs. "Speram ca toate problemele sa se rezolve in aceasta saptamina", declara Mirela Novetschi. Contactat telefonic, primarul orasului s-a aratat optimist cu privire la situatie. "Din lipsa de bani nu am putut face nimic pina acum. Am incercat in stinga si-n dreapta sa gasim o solutie, am reusit sa dam drumul la caldura in cele doua scoli, au mai ramas Gradinita nr. 1 si Grupul Scolar Marasesti", a declarat Constantin Vlase. Pe cealalta parte, seful scolilor spune ca a solicitat fiecarei unitati in parte o situatie privind asigurarea caldurii. "Cele mai multe scoli se incalzesc cu lemne si acolo nu am prea avut probleme, mai ales ca s-au implicat si primariile. Unde agentul termic este asigurat din reteaua centralizata, cum este cazul Marasestiului, este un pic mai dificil sa intervenim in mod direct. In mod normal, aceste cheltuieli sint in sarcina Consiliului Local", a declarat Stan Rogoz. Probleme cu incalzirea au mai fost insa si in alte scoli din judet, precum Vizantea si Birsesti. (Gabriela DRAGHICI)






În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
, acum 739398 zile, 1 ora, 47 minute, 11 secunde
AVAND IN VEDERE CA SCOALA REPREZINTA ULTIMA PRIORITATE PENTRU PRIMAR MERGRTI LA PRIMARIE SA SIMTITI IN CE CALDURA STAU ANALFABETII PRIMARULUI PE CARE A UITAT SA-I RESTRUCTURZE DIN CONTRA IA FACUT citeste integral
, acum 739398 zile, 1 ora, 47 minute, 11 secunde
Am avut ieri ore la gr. sc.marasesti, dar n-am observat sa fi fost vreun pic de caldura.Am tremurat la fel ca si alaltaieri.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.