Educație

Momentul George Beldescu

Valentin Muscă
20 oct 2010 2391 vizualizări
La un an de la trecerea la cele vesnice, colegii marelui lingvist George Beldescu au publicat un volum care se vrea un gest de recunostinta pentru unul din cei mai importanti lingvisti romani din ultima jumatate de secol - Momentul George Beldescu (volum coord. de Stelian Grigore, Ed. Rafet, Rîmnicu Sarat, 2010).

Cercetator si cadru didactic la Universitatea din Bucuresti, George Beldescu a umplut un raft de biblioteca, insumind titluri despre gramatica limbii romane, probleme de stilistica, ortografie, ortoepie si punctuatie. Nascut intr-o casa cu pravalie pe 16 noiembrie 1920, intr-un Odobesti in care bunastarea era la ea acasa, iar echilibrul social nu fusese distrus de ocupatia germana din 1916-1918, George Beldescu a ramas in memoria contemporanilor un Domn dintr-o alta lume, care nu mai seamana cu lumea oraselor noastre. A urcat modest treptele academice, plecind de la aceea de profesor de limba romana la Seminarul din Buzau. "La romani recunostinta este pe cale sa dispara si din dictionare. Sunt sincer emotionat de gestul domnului Grigore, pentru ca stiu bine ce inseamna sa ai in copilarie sau in adolescenta un dascal destoinici", noteaza in Prefata cartii scriitorul Marin Ifrim. Prietenii si cei care l-au apreciat ii pregatesc magicianului ortografiei limbii romane un moment evocat la Casa de Cultura din Odobesti. (Valentin MUSCA)




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739370 zile, 22 ore, 47 minute, 26 secunde
E bine, dar si necesar sa ne amintim de valorile noastre, idiferent de domeniul abordat de acesti valorificatori. Sa fim mandri de aceste valori, si in permanenta sa fim alaturi incercand sa calcam citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.