Educație

Ani de liceu, cu povesti de prin camine

Gabriela Draghici
16 oct 2010 2170 vizualizări
Unele internate si cantine ale liceelor din Vrancea o duc mai rau decit scolile care necesita reabilitare u Eu nu mi-as lasa copilul sa stea in internat , declara directoarea liceului Gh. Bals din Adjud u unele internate concureaza prin oferte promotionale : 3 locuri la pret de unul u preturile la cazare variaza intre 10 si 40 de lei pe luna per elev

Umbla o vorba pe vremuri, conform careia liceul este cea mai frumoasa perioada a adolescentei. Pentru multi dintre "gazduitii" celor sapte internate din Vrancea, a locui in camin e ca si cum ai fi intr-o tabara continua. Majoritatea aleg varianta asta, din motive financiare, iar unii de dragul experientei. Sint multe inconveniente, dar pentru majoritatea tocmai acestea sint "sarea si piperul" acestei perioade. De cealalta parte a baricadei insa, sint cei care invata pe propria piele carentele unui sistem nociv in care traim, care se autoperpetueaza. Prin prezentul material va propunem un mic "studiu de piata" privind oferta caminelor din licee si preferintele elevilor. Colegiul Tehnic "Valeriu D. Cotea" dispune de un internat cu 30 de camere in care sint gazduiti 120 de elevi. Caminul dispune de laboratoare de specialitate, biblioteca, cabinet medical la parter si o cantina de 150 de locuri. Elevii platesc 30 lei lunar pentru cazare si 10 lei pentru masa. "Stam cite sase fete in camera si ne intelegem foarte bine, nici nu mai conteaza diferenta de virsta", sustine Madalina Ene din Rimnicu Sarat, studenta in anul trei la postliceala. Cind vor sa se relaxeze, elevi au la dispozitie o camera in care se pot uita la televizor. Pina acum nu au fost necesare lucrari de consolidare, dupa cum spune si directorul unitatii de invatamint, Florin Iamandei. "N-am avut probleme pina acum, am renovat instalatiile sanitare si termice si am efectuat si alte lucrari de igienizare care erau necesare", afirma acesta.


Conditii precare, dar mincarea e buna


Mai putin fericita este situatia liceului "Gh. Bals" din Adjud, care finanteaza cheltuielile de intretinere ale internatului si cantinei. Cu o capacitate de 160 de locuri din care sint ocupate doar 38, elevii sint repartizati cite patru in camera, in conditii precare. Conform directoarei Mariana Birla, nu prea sint conditii de gazduire, drept urmare unitatea necesita urgent reabilitare. "Internatul nu a suportat vreo lucrare de consolidare, parchetul arata jalnic, in unele camere nici nu se pot deschide geamurile. Prin puteri proprii si sponsorizari, am reusit sa cumparam paturi si saltele, am facut baile si vom da drumul la caldura saptamina asta. Insa, inca mai sint camere in care nu se poate locui. Eu nu mi-as lasa copilul sa stea in internat", completeaza directoarea. Cantina aferenta internatului a fost refacuta, tot din fonduri proprii. Elevii platesc 13 lei pentru hrana si 30 de lei pentru cazare.


Oferte de 3 in 1, insa fara intimidate la dusuri


"Navetistii" Colegiului Tehnic "Ion Mincu" stau cite 6-8 elevi in camere de 35 mp. Deocamdata, sint inregistrati 160 de elevi si mai sint libere inca 20 de locuri. Chiria ajunge aproximativ 20 de lei pe luna de persoana, elevii fiind multumiti, comparativ cu suta de euro pe care ar plati-o la particulari. "Eu am mai stat anii trecuti in gazda si plateam mult, mincarea nu era inclusa si nici cu invatatul nu ma descurcam bine", afirma Madalina Mocanu din Fitionesti, eleva in clasa a XII-a. Madalina sta in internat impreuna cu sora ei, insa plateste doar un singur loc. "Am vrut sa ajutam si noi cit putem familiile care au mai multi copii in camine, asa ca trei frati spre exemplu, vor plati un singur loc", afirma pedagogul internatului. Pentru mincare elevii platesc in jur de 10,5 lei pe zi, din care prinzul este obligatoriu. Singura problema care deranjeaza elevii din internat sint baile care nu au cabine de dus acoperite, limitindu-le dreptul la intimitate. "E putin jenant cu dusurile, ca nu avem cabine, dar ne conformam. Intram la dus de obicei cele care ne cunoastem si e putin mai usor asa", relateaza Madalina Mocanu.


Cantina, "victima" in urma dezastrelor naturale


In cazul Grupului Scolar "Simion Mehedinti" de la Vidra, s-a realizat o recompartimentare, ceea ce ar putea creste capacitatea de cazare de la 80 de locuri la 114, in contextul in care in momentul de fata in jur de 42 de locuri sint ocupate de navetisti. Internatul dispune de mobilier nou si termopane, achizitionate din bugetul propriu. Centrala achizitionata din fonduri proprii asigura incalzirea doar pentru primul etaj. Parterul cladirii nu se afla in stare de functionare, din lipsa de fonduri. "Avem probleme cu instalatia care este subdimensionata, tencuielile sint degradate, iar usile sint vechi", afirma directorul adjunct al scolii, Eugen Mihaila. Cei 42 de navetisti iau masa la cantina intr-o singura sala, ce-a de-a doua fiind intr-o stare avansata de degradare. Pentru hrana, elevii platesc in jur de 8 lei pe zi, iar regia ii ajunge 28 de lei lunar. Veche de aproape 40 de ani, cantina scolii, aflata intr-un stadiu avansat de degradare, prezinta riscuri majore in caz de cutremur.


Mai bine in internat, decit in gazda


Grupul Scolar din Dumitresti numara 42 de elevi anul acesta, mai multi fata de anul trecut. Elevii stau cite patru in dormitor, pentru care platesc cite 100 lei pe luna, iar hrana zilnica le scoate din buzunarul parintilor alti 7 lei. "Conditiile sint bune, cresterea numarului de elevi care se afla anul acesta in internat poate servi drept indicator. In vara aceasta, din fonduri proprii am reusit sa montam si termopane, centrala pe lemne, iar la cantina, conditiile sint foarte bune. Exista copii care stau in gazda, insa rezultatele scolare sint pe masura. Aici sint supravegheati de pedagogi", sustine Sorin Stanila, directorul scolii. Liceul Pedagogic "Spiru Haret" din Focsani beneficiaza de o cantina si un camin proaspat construite, lucrari incepute in 2006 "" 2007 si terminate anul trecut. Insa, din cauza restrictiilor pe investitii, niciuna nu poate fi data in folosinta, primaria nemaiavind bani pentru mobilier.


Sala de lectura si asistenta medicala la Colegiul "Gh. Asachi"


La Colegiul Tehnic "Gheorghe Asachi" Focsani elevii stau intr-o cladire cu trei etaje, in care etajele doi si trei sint ocupate de fete, in timp ce ultimul etaj le revine baietilor. Elevii stau cite patru in camera, pentru care platesc lunar suma de 40 de lei. La momentul actual, in internat sint inregistrati 121 de elevi, existind inca 40 de locuri libere. Liceenii beneficiaza de sali de studiu in care isi pot face lectiile si asistenta medicala. "Conditiile sint bune, le-am cumparat saltele noi, paturi, am reabilitat si subsolul, deci nu avem probleme de incalzire. Singura problema ar fi timplaria care este avariata, sintem prinsi momentan intr-un proiect de reabilitare, insa odata cu venirea crizei n-am mai avut fonduri", sustine directoarea liceului, Mihaela Horeanga. Mincarea de la cantina este optionala, elevii preferind in cea mai mare parte prinzul si cina, pentru care scot din buzunar 10 lei. Imobilul se bucura de supervizarea a doi pedagogi si doi supraveghetori pe timpul noptii.

Indiferent in ce categorie intra experienta fiecaruia, un lucru este cert: citi caministi sint, atitea povesti. (Gabriela DRAGHICI)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.