Educație

Profesorii renunta la catedra pentru concediu maternal

Gabriela Draghici
6 oct 2010 1380 vizualizări
76 de cadre didactice au preferat sa stea acasa in detrimentul catedrei pentru a se ocupa de proprii copii

Numarul profesorilor titulari care au preferat sa intre in concediu pentru cresterea copilului in virsta de pina la 2 ani este, in acest an, cel mai mare din 2007 incoace. Conform inspectorului general Stan Rogoz, nu mai putin de 76 de cadre didactice au preferat sa stea acasa in detrimentul catedrei pentru a se ocupa de copii. "Anul trecut au fost doar 45 de cadre didactice care au solicitat acest tip de concediu. Cifra nu este mult mai mare decit in anii trecuti pentru ca acum doi ani au fost 71 iar in urma cu trei ani 68. Este explicabil si in contextul crizei, desi multi dintre dascali au revenit la munca inainte de implinirea termenului", a declarat Stan Rogoz. Cu toate acestea, resursa umana din invatamintul vrincean ramine stabila, competenta actului educational nu a scazut si "situatia este sub control", afirma seful scolilor. Concediul de crestere a copilului le asigura "mamicilor" postul rezervat pe o perioada de doi ani si un venit minim de 600 de lei sau, dupa caz, echivalentula 85% din media veniturilor din ultimul an. Cum salariile profesorilor au fost diminuate inca de la plata drepturilor pentru perioada vacantei, multi dintre profesori ar putea prefera prima varianta. De asemenea, statistica intocmita de Inspectoratul Scolar Vrancea arata ca, din 2007 si pina acum, 35 de profesori s-au pensionat la cerere inca din timpul anului scolar. De cele mai multe ori, solicitarea a fost motivata medical. Cei mai multi "pensionari" si-au predat definitiv cartea de munca in anul scolar 2008-2009, respectiv 22 de dascali. (Gabriela DRAGHICI)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
, acum 739392 zile, 19 ore, 6 minute, 8 secunde
Profesorii nu renunta la catedra, ci o au rezervata. Faptul ca, din cand in cand, mai indraznesc sa faca si copii .... Legal, au dreptul la 2 ani de concediu crestere copil. Tenta articolului este citeste integral
, acum 739392 zile, 19 ore, 6 minute, 8 secunde
Le convine si asa ca mai fac meditatii acasa, si daca merg la catedra isi angajeaza o mamica, un bunic si de ce nu o doica pentru ingrijirea copilului.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.