Educație

Francis din Assisi, sfîntul fara frontiere

Valentin Muscă
4 oct 2010 897 vizualizări
Sfîntul Francisc din Assisi este personalitatea care, prin viata sa, a asigurat Bisericii latine legatura cu lumea de jos, într-o epoca în care teologia scolastica se desprinsese de lume si crea faimoasele Sume Teologice

Viata acestui sfint pare desprinsa din Patericul primelor secole, iar determinarea pe care a aratat-o in apropierea sa fata de lumea de jos l-a transformat in fondatorul celui mai interesant Ordin religios medieval, Ordinul Franciscan, recunoscut in toata lumea dupa vesmintul maroniu si cordonul din jurul taliei. Nascut la 1182 intr-o lume a paradoxurilor, Francisc din Assisi avea toate datele necesare unei cariere in lumea negustorilor din Assisi si mai putin aceea de om al Bisericii. In urma unui eveniment tragic la care a fost el insusi participant, in desele razboaie dintre republicile din Pensinsula Italica, Francisc decide sa renunte la averile pe care le mostenea, la hainele scumpe si in 1206 se pune in serviciul celei mai oropsite categorii sociale, leprosii. Incet, incet alcatuieste germenele viitorului Ordin Franciscan, care va fi aprobat de papalitate datorita impactului pe care spiritul franciscan il avea asupra contemporanilor. Predicarea saraciei de catre franciscani a dat fiori Bisericii latine. Dupa moartea sfintului insa, viata si scrierile acestuia au fost cenzurate de catre oamenii Bisericii, astfel incit principiile franciscanismului originar au primit cite un bemol pentru ca Biserica latina sa-si poata justifica peste secole marile averi. Spiritul franciscanismului a biruit peste secole si idealul visat de sfintul Francisc este inca viu in sufletele crestinilor de toate confesiunile care viseaza la piinea cea de toate zilele, da nu au un ban sa o cumpere, in timp ce Bisericile de toate confesiunile au averi colosale. (Valentin MUSCA)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.