Educație

Petrica Popescu pregateste centenarul bisericii din Sărbi

Valentin Muscă
1 oct 2010 1419 vizualizări
Satul Sărbi din comuna Tifesti este renumit prin viile din Dealul Sărbilor, unde a functionat un metoc al Manastirii Rachitoasa

Autorul lucrarii "Amintiri din Dealul Sarbilor", sirbeanul Petrica Popescu, a inceput demersurile pentru aniversarea unui secol de la sfintirea bisericii "Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil". Constructia bisericii a inceput in ultimii ani ai veacului XIX, dar sfintirea edificiului s-a realizat tirziu, abia in 1914. Fiind o localitate de podgoreni, lacasul este o adevarata catedrala, iar despre clopotele bisericii localnicii spun ca imprastie grindina. Cunoscut mai putin decit alte localitati din Podgoria Panciu, localitatea Sarbi din comuna Tifesti este una in care viata locuitorilor a depins de munca la vita de vie. Chiar si perenitatea acestui sat atestat de mai bine de jumatate de mileniu este data de vinurile din Codrii Sarbilor.

"Stiu ca pare devreme, dar vrem sa organizam o sarbatoare pe masura muncii pe care au depus-o bunicii nostri la ridicarea acestei biserici, care este mindria noastra. De aceea, vrem ca sarbatorirea centenarului sa fie si sarbatoarea satului nostru, despre care am scris si o monografie in 2001. Impreuna cu un comitet de initiativa si cu sprijinul parintelui paroh cred ca vom reusi sa facem o sarbatoare de suflet pentru satenii din Sarbi", ne-a spus Petrica Popescu. In satul Sarbi a functionat pina la secularizarea din 1863 Schitul "Codrii Sarbilor", care avea o mosie de 120 de ha. Dupa secularizare mosia a intrat in proprietatea statului si a fost vinduta podgorenilor locali. Biserica Schitului a rezistat pina in timpul Primului Razboi Mondial. O soarta asemanatoare a avut-o si biserica "Sfintii Arhangheli" de pe malul Putnei, unde a functionat si cimitirul parohiei pina in anii 60. Actuala biserica este singurul lacas de cult din satul podgorenilor din Dealul Sarbilor, iar centenarul bisericii va fi de fapt o adevarata sarbatoare a satului si prilej pentru sirbenii de pretutindeni sa revina in satul copilariei, pe locul unde odinioara a functionat metocul Manastirii Rachitoasa si sa se bucure de vinurile din viile podgoriei. (Valentin MUSCA)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739393 zile, 15 ore, 54 minute, 53 secunde
va rog sa-mi spuna si mie cineva cand are loc aceasta sarbatoare la sarbi?am fost crescuta IN SATUL ALATURAT VITANESTI IAR STRABUNICII IMI SUNT INGROPATI IN SATUL SARBI.IM I DORESC SA PARTICIP.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.