Educație

Clopotelul suna prima zi de scoala dintr-un an al lipsurilor

Ziarul de Vrancea
13 sep 2010 2582 vizualizări
Azi incep scoala peste 57.000 de copii si tineri din Vrancea u in jur de 5.000 de cadre didactice vor fi la catedra la inceput de an scolar cu lefuri mai mici cu 25% u chiar cu salarii diminuate si fara plata aferenta navetei, multi dintre dascali au ales totusi un loc de munca in invatamint u aproape 40 de scoli si gradinite au fost restructurate, iar unele dintre ele chiar desfiintate u citeva sute de elevi vor merge la scoli improvizate deoarece, in perioada vacantei de vara nu s-au gasit banii necesari pentru finalizarea reabilitarii, modernizarii sau constructiei

Anul scolar incepe azi cu clinchet de clopotel si in scolile vrincene, dar nu se anunta prea optimist. Profesorii demotivati de scaderea salariilor cu 25%, elevii debusolati de noile schimbari prevazute pentru examenele de evaluare nationala in clasa a VIII-a si pentru bacalaureat, colaborate cu conditiile nu tocmai primitoare in care sint obligati sa studieze sute de elevi din orasele si satele Vrancei nu aduc note prea bune pentru acest inceput de an scolar. In rindurile de mai jos veti putea citi o succinta radiografie a invatamintului vrincean la inceput de an scolar 2010-2011.

57.692 de copii sint asteptati azi in scolile vrincene.

Chiar daca diferentele sint mici, cei mai multi dintre elevii cuprinsi in cifra de scolarizare sint la invatamintul primar, urmat de cel gimnazial. Peste 3.200 de boboci de clasa I vor calca pentru prima data pragul scolii, iar la liceu intra in clasa a IX-a circa 3.300 de copii. La nivelul invatamintului preprimar, asa cum se numeste din acest an invatamintul prescolar, in gradinite vor merge peste 10.300 de prichindei. Numarul de unitati de invatamint din judet este 602 iar in acestea vor intra circa 5.000 de cadre didactice. Conform dispozitiilor Guvernului de reducere a cheltuielilor si raportat la numarul copiilor care frecventeaza cursurile,17 scoli si gradinite au ramas fara personalitate juridica, iar 29 de scoli cu clasele I-IV au fost desfiintate. Redistribuirea copiilor catre alte unitati a generat o cerere mai mare de microbuze scolare care nu a fost inca rezolvata de MECTS, acolo unde are loc licitatia la nivel national. La nivelul judetului, ISJ Vrancea a cerut minim 10 microbuze scolare. Cea mai mare problema nerezolvata inca la acest inceput de an scolar este situatia a 12 unitati de invatamint, unele dintre ele incepute chiar si de trei ani si nefinalizate din lipsa banilor de la Guvern. ISJ si autoritatile locale au facut eforturi ca, acolo unde a fost posibil, cu minime amenajari, anul scolar sa inceapa cit de cit normal. Chiar daca numarul profesorilor calificati care lucreaza in invatamintul vrincean este mai mare decit in anii trecuti, posturile pentru necalificati fiind sub 10 catedre, dascalii incep noul an scolar in conditii austere. Reducerea salariilor cu 25% i-a facut pe multi dintre ei sa renunte la post, mai ales ca autoritatile locale au anuntat inca de anul scolar trecut ca nu au fonduri pentru plata navetei asa ca veniturile obtinute de unii profesori ar insemna doar acoperirea cheltuielilor. Cadrele didactice mai sint nemultumite si de banii pe care i-au primit in vara drept indemnizatie de concediu. Si aceste venituri au fost reduse, in mod nejustificat conform sindicatelor, cu 25%, iar decizia a fost deja contestata in justitie de sindicalisti.


Elevi care invata in caminul cultural, la conac sau la Primarie


La doua scoli din Sihlea se lucreaza de doi, respectiv trei ani. Scoala cu clasele I-VIII din Sihlea a fost inceputa, ca obiectiv nou, in anul 2008. Lucrarile nu au fost finalizate iar pentru inceperea cursurilor ar mai fi nevoie de circa 200.000 lei. "Daca nu vom obtine bani, elevii din Sihlea vor continua sa invete in cladirea unui vechi conac, construit acum 200 de ani si care este impropriu. Din punct de vedere seismic, este un pericol. Nici la Voetin, unde scoala a fost inceputa in 2007, situatia nu este mai buna. Acolo ar mai fi nevoie de 100.000 lei. Nu prea avem variante", declara in urma cu o luna Ene Stoica, primarul comunei. Din nefericire, situatia nu s-a schimbat deoarece ministerul nu a mai alocat, intre timp, nici un ban. Pentru ca drumurile din zona sint aproape impracticabile, nimeni nu vede viabila varianta transferului celor aproape 100 de copii de la Voetin in satul vecin Bogza. La scoala din Sihlea, de azi ar urma sa vina peste de 250 de elevi. Peste 220 de copii si 17 cadre didactice urmeaza ca, de la 15 septembrie sa inceapa cursurile la Scoala nr. 1 din Mera. Localul unitatii nu este insa pregatit pentru a primi elevii pentru ca acoperisul este deteliorat. La fiecare ploaie mai puternica apa trece prin tabla ciuruita, ajunge in pod apoi prin tavan in salile de curs. Desi a mers cu la Inspectoratul Scolar, Prefectura, Consiliul Judetean, Directia Generala a Finatelor Publice si a facut memorii catre MECTS, primarul Ion Sticlaru a primit doar promisiuni. Nici la scoala de la Rachitasu, din comuna Andreiasu, situatia nu a fost rezolvata. Desi lucrarile au inceput din 2008, iar stadiul fizic de realizare este aproape de 80%, o clasa simultana II-IV va incepe cursurile tot in sala de consiliu a Primariei. In satul Magura de la Jitia, cursurile vor incepe in cladirea veche a scolii, care a fost igienizata. Nici copiii care ar trebui sa mearga la scoala cu clasele I-VIII de la Lespezi, comuna Homocea, nu vor avea mai mult noroc. Acestia isi vor pune caietele si cartile pe bancile improvizate in caminul cultural si la gradinita din localitate.


Cursuri in "scoli santier"


Pentru gradinita cu program prelungit nr. 4 din Adjud nici autoritatea locala nu a gasit solutii asa ca grupa pregatitoare va fi gazduita de o sala a scolii "Mihail Armencea" din municipiu, urmind ca cei mai mici dintre pusti sa foloseasca localul vechi. La scoala cu clasele I-IV din staul Cerbu, comuna Jitia, contructorul a promis ca va termina cladirea pina la jumatatea lunii octombrie, timp in care elevii vor merge in salile care au fost deja finalizate. Si la scoala de la Tiritu, din Poiana Cristei, ISJ a primit promisiuni ca lucrarea va fi finalizata in termen de maxim o luna, timp in care elevii vor continua sa invete in caminul cultural. Mai mult noroc au elevii care vor merge la scoala de la Petreanu, din aceeasi comuna, unde finalizarea a fost promisa pentru urmatoarele 2-3 saptamini. La Ploscuteni, gradinita ar trebui sa fie gata in mai putin de doua saptamini insa prichindeii vor avea loc in salile deja finalizate. Desi nu se afla pe lista celor 12, reprezentantii ISJ au spus ca si la scoala de la Corbita au obtinut fondurile necesare finalizarii instalatiei termice. "Noi am incercat, pe cit posibil, sa asiguram conditii decente in toate unitatile scolare din judet, chiar si acolo unde lucrarile nu au fost finalizate", a precizat inspectorul Radu Emil, de la management educational. Atit elevii cit si cadrele didactice de la unitatile scolare aflate pe lista de prioritati mai spera ca Guvernul va aloca sumele promise si ca, intr-un viitor mai apropiat sau mai departat, vor apuca sa invete in scoli finalizate. Reprezentantii ISJ spun ca, in urma contractelor atribuite si aflate in derulare pentru reabilitari, modernizari si extinderi exista restante catre constructori care ajung la peste 5.000.000 lei.


Manualele noi au ajuns in scoli, rechizitele mai intirzie


La nivelul judetului, din partea MECTS au fost alocati 286.000 lei pentru achizitia de manuale. Suma ar trebui sa acopere necesarul de manuale noi, mai ales ca acestea se completeaza, de la an la an, cu manuale mai vechi, din cele recuperate. Ministrul Educatiei, Petru Funeriu, a declarat intr-o conferinta de presa sustinuta saptamina trecuta ca, la nivel national, peste 20% din necesarul de manuale a fost acoperit cu achizitii noi si ca toti elevii din clasa I vor avea asigurate manuale noi. Conform reprezentantilor ISJ Vrancea, aproape toti directorii de scoli isi ridicasera, pina la finalul saptaminii trecute, necesarul de manuale. Conform datelor de la ISJ, anul trecut au primit rechizite peste 18.000 de elevi. Dupa finalizarea licitatiei pentru rechizite, anul acesta numarul beneficiarilor va fi mai mare. Suma alocata anul acesta de minister pentru pachetele de rechizite este de circa 95.000 de euro iar licitatia era in curs de finalizare.


Microbuzele scolare, inca o problema


Printre scolile care se regasesc pe lista de solicitari si care, pina acum nu au beneficiat de microbuze se numara Scoala cu clasele I-VIII de la Boghesti, cea cu clasele I-VIII de la Cotesti, doua scoli din Garoafa, respectiv Scoala nr. 1 si scoala de la Ciuslea, Scoala de Arte si Meserii Straoane si Scoala cu clasele I-VIII Timboiesti. La mai multe unitati de invatamint s-a cerut suplimentarea numarului de microbuze pentru a asigura transportul la timp al elevilor si a evita decalarea orarului. Cea mai mare distanta de la care sint adusi copii este, conform ISJ Vrancea, de 10 km. La trei unitati scolare, problema transportului elevilor ramine critica. Este vorba despre scolile din Unirea (Odobesti), Corbita si Biliesti unde oficialii ISJ se gindesc sa redistribuie microbuze din judet pentru ca elevii sa poata ajunge la timp la ore. (Gabriel SAVA)


Noutati la examenul de Evaluare Nationala


Anul scolar 2010-2011 aduce cu sine citeva modificari referitoare la metodologiile privind organizarea si desfasurarea examenelor nationale. Evaluarea Nationala vine cu doua schimbari importante privind organizarea Centrelor Zonale de evaluare: lucrarile elevilor nu se mai evalueaza in unitatea de invatamint in care au fost sustinute iar profesorii evaluatori sint cadre didactice selectionate din alte unitati scolare decit cele din care provin candidatii arondati. La organizarea si desfasurarea Evaluarii Nationale pot participa, la cerere, numai in calitate de observatori, fara a avea dreptul de a interveni, reprezentanti ai asociatiilor de parinti sau ai unor organizatii nonguvernamentale care au activitate relevanta in domeniul educatiei, dar intr-o scoala nu pot fi mai mult de doi observatori.


CALENDARUL de desfasurare a evaluarii nationale pentru elevii clasei a VIII-a, in anul scolar 2010-2011:

10 iunie 2011- încheierea cursurilor pentru clasa a VIII-a

13-15 iunie 2011- înscrierea la Evaluarea Nationala

20 iunie 2011- Limba si literatura romina - proba scrisa

21 iunie 2011- Limba si literatura materna - proba scrisa

22 iunie 2011- Matematica - proba scrisa

24 iunie 2011 - Afisarea rezultatelor

24 iunie 2011 - Depunerea contestatiilor

25-26 iunie 2011- Rezolvarea contestatiilor

27 iunie 2011- Afisarea rezultatelor finale dupa contestatii


Noutati la examenul de bacalaureat


Metodologia de organizare si desfasurare a examenului de bacalaureat 2011 are ca noutate prevederea potrivit careia candidatii care au fost eliminati de la o proba, pentru frauda sau tentativa de frauda, nu mai au dreptul de a participa la urmatoarele doua sesiuni ale examenului de bacalaureat. Acestia vor relua integral examenul, cel mai devreme in a treia sesiune dupa cea in timpul careia au fost eliminati. Si la bacalaureat pot participa la cerere si numai in calitate de observatori reprezentanti ai asociatiilor de parinti sau ai unor organizatii nonguvernamentale care au activitate relevanta in domeniul educatiei.


Prima sesiunea a examenului se desfasoara astfel:


23 "" 27 mai 2011 - înscrierea candidatilor la prima sesiune de examen 27 mai 2011- încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a

6-8 iunie 2011- Evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romina "" proba A

8-10 iunie 2011-Evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba materna "" proba B

13 "" 17 iunie 2011- Evaluarea competentelor digitale "" proba D

20 - 23 iunie 2011- Evaluarea competentelor lingvistice intr-o limba de circulatie internationala "" proba C

27 iunie 2011- Limba si literatura romina "" proba E)a) "" proba scrisa

28 iunie 2011- Limba si literatura materna "" proba E)b) "" proba scrisa

29 iunie 2011- Proba obligatorie a profilului "" proba E)c) "" proba scrisa

1 iulie 2011 -Proba la alegere a profilului si specializarii "" proba E)d) "" proba scrisa

3 iulie 2011 -Afisarea rezultatelor

4 iulie 2011- Depunerea contestatiilor

5 - 7 iulie 2011- Rezolvarea contestatiilor

8 iulie 2011 -Afisarea rezultatelor finale


Cea de-a doua sesiune a bacalaureatului va incepe cu inscrierea candidatilor, intre 11 si 15 iulie 2011. Evaluarile vor debuta pe 22 august, urmind ca afisarea rezultatelor finale, pe 7 septembrie, sa incheie Bac-ul de toamna.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 6

Adaugă comentariu
, acum 739398 zile, 23 ore, 40 minute, 16 secunde
Nu vreau sa-l apar pe Funeriu pe care-l consider in continuare cel mai prost ministru al invatamantului de cand exista Romania unitara ( pe cifre). Dar cum arata o scoala mai e si treaba comunitatii citeste integral
, acum 739398 zile, 23 ore, 40 minute, 16 secunde
Dragul meu, primaria nu mai are bani nici pentru intretinerea propriei institutii, nu mai zic de propriile salarii si tu vrei sa bage bani si in salariile profesorilor, dupa ce au primit deja bugete citeste integral
, acum 739398 zile, 23 ore, 40 minute, 16 secunde
ptr.db;mananci ca..........at !!!!!!!!!
, acum 739398 zile, 23 ore, 40 minute, 16 secunde
Pentru cat muncesc..adica 6 luni pe an..e deajuns, daca nu chiar prea multi !!! Sunt unii... chiar "mai intelectuali" care muncesc pe mai putin !!! Si nici nu au alte venituri, gen - maditatii !!! citeste integral
, acum 739398 zile, 23 ore, 40 minute, 16 secunde
Se pare ca principalele calitati ale vrancenilor au devenit smiorcaiala si milogeala. Pe de alta parte daca mergi spre munte nu mai ai loc de atatea masini de teren. Dar bani ca sa-si educe copiii nu citeste integral
, acum 739398 zile, 23 ore, 40 minute, 16 secunde
Cristi, draga, daca tot crezi ca e simplu, fa-te, frate profesor! Ca ... tot te dai mai intelectual decat intelectualii! Nu toti fac meditatii in invatamant. Grav este faptul ca in tara noastra citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.