Educație

In memoriam Vasile Tiroiu (1890-1976)

Valentin Muscă
9 sep 2010 3816 vizualizări
Intr-o zi de septembrie 1890 se nastea la Bolotesti unul din marile spirite vrincene interbelice, magistratul Vasile Tiroiu.

Implicat activ in viata podgorenilor din fostul judet Putna, Vasile Tiroiu a renuntat la magistratura in 1920 si a incercat pina in 1949 "" cind comunistii l-au expulzat din propria locuinta - sa imbunatateasca viata podgorenilor. Dupa aceasta data, fostul magistrat si deputat de Putna a fost obligat sa-si cistige piinea cea de toate zilele de o maniera proletara, la munca de jos, intr-o intreprindere socialista. Pentru ca si in trecut, ca si astazi, viata podgorenilor nu era deloc usoara, a publicat lucrari si studii prin care incerca sa sensibilizeze contemporanii despre criza podgoriilor putnene, care se refaceau cu greu de pe urma filoxerei. Spre sfirsitul vietii a scris chiar un istoric al podgoriilor putnene, iar bolotestenilor le-a dedicat o frumoasa monografie. Ambele se afla in manuscris la Arhivele din Focsani. Dupa 1989 familia a reusit sa intre in posesia locuintei magistratului Vasile Tiroiu si intentioneaza sa amenajeze o casa memoriala. (Valentin MUSCA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.