Educație

Hannah Montana si Ben dau tonul la rechizitele scumpe

Ziarul de Vrancea
9 sep 2010 1690 vizualizări
Mii de elevi vor raspunde in citeva zile la apelul clopotelului u pina atunci, parintii alearga din magazin in magazin, la librarii, depozite si supermarket-uri pentru a le cumpara tot ce le este necesar, de la rechizite, la manuale u daca unii cauta ce este mai ieftin, multi parinti au lasat si cite 400 lei la un magazin pentru un singur copil

Noul an scolar le aduce celor mai multi copii lucruri noi. De la haine si incaltaminte pina la caiete, rechizite si manuale. Inceputul anului scolar reprezinta pentru orice elev prilejul potrivit de a-si indupleca parintii pentru a schimba rechizitele scolare iesite din "trenduri" cu unele noi. Conformati, parintii iau cu asalt librariile si supermarket-urile, care au scos la inaintare o gama variata de rechizite si accesorii. Taberele sint insa impartite, exista parinti pentru care rechizitele scolare au ajuns un lux si cei care nu tin cont de preturi atit timp cit cei mici sint multumiti de noile "achizitii". "In general se merge pe reclama de la TV", a declarat Petruta Paun, reprezentanta unei librarii din Focsani. Fetele opteaza pentru penare si ghiozdane infatisind-o pe Hannah Montana, vedeta serialului de televiziune cu acelasi nume, in timp ce baietii le prefera pe cele cu eroii desenelor animate, Ben 10 si Bakugan. Preturile unui astfel de ghiozdan variaza intre 15 lei si 260 de lei, daca vorbim despre unul de firma si de calitate superioara. In cazul unui penar rudimentar, pretul porneste de la 8 lei si poate urca pina la 50 de lei, echipat cu toate cele trebuincioase. Manualele sint la pretul impus de editura, unele librarii inca avind la dispozitie carti din lotul de anul trecut, fara adaosul cresterii TVA. Manualele cele mai utilizate sint inca cele de matematica si limba romana. "Se cumpara foarte mult si dictionarele de limbi straine, chiar daca sint mai scumpe", ne-a spus o vinzatoare de la libraria "Duiliu Zamfirescu".


Hannah Montana si Ben 10, in topul preferintelor


Nici marile magazine nu au pierdut ocazia de a cistiga din febra cumparaturilor pentru noul an scolar. Invataceii cauta cele mai colorate produse, cu imprimeurile la «moda» dintre personajele de desene animate. Pentru baietei, de mare interes sint desenele cu BEN 10 sau Power Rangers. Fetitele cauta Hannah Montana sau Winnie the Pooh. "Caut peste tot, librarii, supermarket-uri, ma intereseaza unde este mai ieftin. Lucreaza numai sotul si nu ne permitem sa risipim banii. Mai ales ca acum schimba si merge la generala, trece in clasa a cincea. Are nevoie de alte lucruri in plus fata de ce luam pina acum. Cred ca o sa iau ceva in mare si completez cu ce zice invatatoarea", ne-a declarat Irina Stefan, o mamica aflata in cautare de rechizite. Ghiozdanele imprimate cu Hannah Montana au preturi care variaza intre 89 si 220 lei, iar penarele duble, complet echipate, pot costa si 122 lei bucata.


In depozite, rechizitele sint mai ieftine


Multi dintre parinti au mers si la depozitul Onasis din Focsani, unde preturile sint un pic mai mici. Desi nu s-au scumpit cu mult fata de anul trecut, vinzatorii recunosc ca anul acesta se cumpara mai putin. "Sint salarii foarte mici si trebuie sa facem astfel incit sa-i impacam si pe copii, si sa le cumparam si ceva calitativ. Nu am depasit inca 250 de lei, insa odata cu inceperea anului scolar vor fi si alte cheltuieli pentru ca exista acele caiete speciale la clasa. Mai cumparam si manuale, desi ar trebui sa le primeasca gratis. Asta nu mi se pare normal", ne spune Valentina Bratu, o mamica din Maicanesti. "Sint preturi destul de mari pentru produsele cu desene animate. Am depasit deja 400 de lei si cit vom mai da si dupa ce vom incepe scoala", ne-a spus familia Albu. Vinzatoarele spun ca asteapta mai multi clienti incepind cu 13 septembrie. "Oricit de saraci ar fi, tot calitate cauta. In depozite preturile sint mai mici, pentru ca nu au adaosuri. Am clienti si ma declar multumita pentru perioada asta a anului", ne spune Laura Anca, proprietara unui stand din depozit. Chiar daca au cheltuit sume cuprinse intre 300 si 500 de lei pentru fiecare copil, multi parinti asteapta primele zile de scoala pentru a afla cerintele si "pretentiile" fiecarui profesor . (G. DRAGHICI, O. OLARU, C. ROIBU)


Licitatia pentru rechizite este pe final


Valoarea pachetului cu rechizite pentru un elev va fi de circa 22 lei

Licitatia pentru pachetele minime de rechizite de care vor beneficia sute de elevi din judet este la un pas de finalizare. Comisia constituita la nivelul Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) a deschis ieri ofertele de pret de la firmele calificate. "Pretul s-a licitat in jurul unei valori care a fost trecuta in caietul de sarcini. Una dintre firme avea un pret mult mai mic, cu mai mult de 85% din valoarea initiala, asa ca am solicitat precizari. Exista riscul ca, in astfel de situatii, ulterior licitatiei, valoarea sa creasca prin act aditional. Tocmai de aceea legea prevede aceasta masura", a declarat Emil Radu, inspector pentru managementul educational si evaluare institutionala. Rigorile impuse de minister in derularea tuturor etapelor licitatiei a facut ca, desi valoarea contractului este destul de mare, de circa 95.000 euro, doar patru firme sa cumpere caietul de sarcini. Doua dintre ele nu au respectat integral conditiile solicitate in prezentarea mostrelor, motiv pentru care au fost descalificate. Pachetul de rechizite cuprinde necesarul in functie de virsta elevilor. "Pachetele sint personalizate pentru clasa I, pentru clasele II-IV, pentru clasele V-VI si pentru clasele VII-VIII", a declarat inspectorul Radu. Valoarea estimativa a pachetului cu rechizite va fi de circa 22 lei de elev. Pot beneficia de acest ajutor copiii ai caror parinti cistiga in jurul salariului minim pe economie, de 600 lei. Dupa atribuirea contractului, rechizitele vor fi distribuite la nivelul scolilor. (Gabriel SAVA)




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.