Educație

Sfîntul Andrei, Apostolul romănilor

Valentin Muscă
30 nov 2005 1009 vizualizări
Sfîntul Andrei este Apostolul de care se leaga începuturile crestinismului pe pamîntul actualei Romănii. Este sfîntul care a propovaduit Evanghelia pîna prin partile Dobrogei, aducînd Cuvîntul lui Hristos pe pamîntul stramosilor.

Pentru acest lucru, Sfintul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a hotarit ca numele sau sa fie inscris cu cruce rosie in calendarul bisericesc, iar 30 noiembrie a fost declarata "Ziua Nationala Bisericeasca". Andrei era fratele lui Petru, primul chemat la apostolat de Iisus Hristos. Erau din Betsaida, localitate de pe tarmul Marii Galileii. Sfintul a ajuns in actuala Dobroge in aceleasi locuri unde fusese exilat marele poet Ovidiu. Din aceasta lume "barbara" a revenit in Grecia. A fost torturat si martirizat la Patras, linga Corint, cu capul in jos, pe o cruce in forma de X, careia i s-a spus de atunci "Crucea Sfintului Andrei". în anul 1996, moastele capului Sfintului Apostol Andrei au fost aduse in Romania. Sfintul Apostolul Andrei este si sfintul ocrotitor al Scotiei si crucea in forma de X este simbolul Scotiei pe drapelul britanic. Si Rusia pravoslavnica a adoptat pe Sfintul Andrei ca sfint protector al Armatei Tariste. Exista ritualuri si traditii legate de noaptea Sfintului Andrei. Numele Apostolului Andrei

a fost intr-un timp un nume popular. Dupa o perioada de uitare, numele de Andrei a revenit pe certificatele de nastere. în Vrancea avem un singur lacas de cult care are ca patron spiritual pe postolul Andrei. Este vorba despre Biserica Sfintul Andrei din Focsani, sfintita in acest an de P. S. Epifanie Norocel si pastorita de preotul Georgica Vatra. Tuturor celor care poarta numele de Andrei le dorim o viata linistita si Multi Ani fericiti!


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.