Educație

Micii mesteri din Vintileasca, premiati la Olimpiada Nationala

Mihaela Beșleagă
30 aug 2010 1040 vizualizări
170 de mesteri populari din toata tara s-au intrecut la Sibiu in mestesuguri traditionale

Copiii talentati din comuna Vintileasca, iubitori ai folclorului, au reprezentat cu mindrie judetul la Olimpiada Nationala de Mestesuguri Artistice Traditionale, care a avut loc timp de patru zile, in a doua parte a lunii august, la Muzeul din Dumbrava Sibiului. Astfel, cele trei reprezentante ale Vrancei s-au intors cu premii valoroase. Simona Noaptes, eleva a Colegiului Unirea Focsani, a obtinut premiul I la incondeiat si vopsit oua, sub indrumarea profesoarei Stana Georgescu-Apostu, Elena Guta, de la Clubul Copiilor Panciu, a obtinut premiul II la pictat icoane pe sticla, cu ajutorul instructoarei Adriana Chelaru, iar Roxana Stoian, eleva a Liceului Pedagogic "Spiru Haret" Focsani, a primit premiul III pentru cusaturi traditionale, fiind indrumata de aceeasi profesoara Stana Georgescu-Apostu, directoarea Scolii din Vintileasca. Cele doua mestere din Vintileasca sint absolvente ale Scolii Populare de Arte si Meserii Focsani si practica mestesugurile populare de la 10 ani, in timp ce Elena Guta lucreaza abia de un an. Grupul vrincean a fost insotit si de Julie-Eileen Johnson, reprezentanta a organizatiei de voluntariat Corpul Pacii din SUA, care va preda timp de doi ani limba engleza la Scoala Vintileasca. La Olimpiada au participat peste 170 de mesteri populari reprezentind scoli si cluburi ale elevilor din toata tara, care s-au intrecut timp de patru zile in pictat icoane, cusaturi traditionale, sculptura in lemn sau os, confectionat masti sau instrumente muzicale, impletit fire sau nuiele, olarit si incondeiat oua. "Elevi si profesori-indrumatori in straie traditionale romanesti, cu instrumente si materiale ca acum 100-200 de ani, au "locuit" in gospodariile care reprezinta zonele etno-folclorice de unde vin si au lucrat sub privirile mirate ale turistilor dar si sub cele exigente ale juriului", ne-a relatat profesoara Stana Georgescu. (Mihaela BESLEAGA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
, acum 739399 zile, 51 minute, 18 secunde
Bravo inca o data pentru reprezentantii comunei noastre, Vintileasca!
, acum 739399 zile, 51 minute, 18 secunde
peste 2 ani nici buna ziua nu o sa mai zica aceste mestere populare
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.