Educație

Lumea internetului s-a deschis gratuit si pentru surdo-muti

Gabriel Sava
30 aug 2010 1198 vizualizări
Cinci calculatoare cu acces la internet vor functiona in cadrul unui laborator de informatica deschis la Centrul Elena Doamna special pentru tinerii cu probleme de comunicare verbala

Tinerii hipoacuzici din Focsani au parte de un laborator de informatica deschis in exclusivitate pentru ei. Acesta functioneaza intr-un spatiu pus la dispozitie de Centrul Scolar pentru Educatie Incluziva "Elena Doamna" si a fost deja dotat cu cinci calculatoare cu camera web. In perioada urmatoare, laboratorul va fi conectat la internet, urmind ca acesta sa fie deschis, cel mai probabil, de la 1 septembrie, cu acces gratuit pentru surdo-muti. "Este dureros atunci cind un surdo-mut care are nevoie de un calculator cu acces la internet, renunta pentru ca, fie nu are posibilitatea financiara, fie nu i se faciliteaza utilizarea. Tocmai din aceste considerente ne-am zbatut sa infiintam aceste laboratoare informatice care deservesc persoane din mai multe judete. Este de asemenea important ca odata cu inceperea scolii, elevii cu deficiente de comunicare sa poata gasi gratuit un centru IT unde sa aiba acces la informatiile online. Totodata, tinerii care sint in pragul de a parasi sistemul educational pot sa vina sa redacteze, spre exemplu un CV", a declarat Ionica Tarau, presedinta Asociatiei "1 Iunie 2001" din Buzau, care militeaza pentru integrarea tinerilor cu deficiente de comunicare verbala. Laboratorul de la Focsani, ca si cel deschis deja la Buzau, au fost realizate prin cistigarea unui proiect intocmit si depus de Asociatia "1 Iunie 2001" la nivel national in cadrul unei selectii pentru programul "Assoclic" initiat de organizatia "Ateliere fara frontiere". Toate sistemele au programe informatice cu licenta prin care li se ofera posibilitatea utilizatorilor sa se initieze in redactarea documentelor office, sa-si deschida orizonturile cunoasterii navigind in spatiul virtual si sa interactioneze mimico-gestual prin intermediul camerelor web. Conform reprezentantilor ONG-ului care a implementat proiectul, sub indrumare de specialitate se vor initia programe de operare PC, dezvoltarea abilitatilor de scriere pe calculator, initierea in rezolvarea jocurilor logice precum si dezvoltarea creativitatii individuale si aplicatii pe retroproiector. Toate aceste activitati se vor desfasura pe parcursul a 12 luni, urmarindu-se dobindirea de catre beneficiari a unor cunostinte avansate de utilizare a calculatorului, ceea ce ar insemna un atu in demersurile de incluziune sociala. La nivelul judetului Vrancea, educatia si terapia pentru tinerii surdo-muti din regiune sint asigurate la Centrul Scolar "Elena Doamna". (Gabriel SAVA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.