Educație

Despre liniste si pace in versurile hip-hop

Gabriela Draghici
28 aug 2010 1935 vizualizări
Focsaneanul Alexandru Lisman-Anantoiu face poezie sub forma de muzica hip-hop u muzica acestuia abunda in reprezentari optimiste ale lumii in care traim

Muzica este mijlocul prin care se transmite cel mai usor o emotie si la fel de usor se si creeaza o schimbare. Muzica pune in miscare reactiile noastre, actionind la cote profunde si inzestrind intreg universul cu suflet. Oricine recunoaste ritmul, melodia, versul, insa putini acorda importanta felului in care ne afecteaza sau de ce are puterea asta. Muzica isi face simtita prezenta pretutindeni si reprezinta contopirea desavirsita intre creatorul ei si instrumentul care il secundeaza. Focsaneanul Alexandru Lisman-Anantoiu, in virsta de 22 de ani, transmite prin dexteritatea ideilor care curg odata cu mina creionului o lumina de netagaduit care face vizibila lumea inconjuratoare in cea mai pura stare a ei. Hip-hop-ul ca forma de exprimare nu se bazeaza in primul rind pe linia melodica, ci versurile ar trebui sa reprezinte elementul principal. Ca gen de muzica, are un profund caracter social, de protest la adresa unui mod de viata aspru si dur. "Hip-hop-ul este o floare care a rasarit in desert", declara Lishman, pe numele lui de scena. Ceea ce il deosebeste este abordarea diferita a hip-hop-ului, o incercare de a prezenta genul intr-o maniera spirituala, care ii imprima o perspectiva dominata de incredere in viitor si oameni. Contactul cu muzica s-a lasat indelung asteptat, insa prima senzatie si primul sunet care chiar a insemnat ceva au venit in liceu. A inceput timid cu Parazitii, din teribilismul specific virstei, iar influentele s-au facut simtite cu adevarat odata cu sensibilizarea pe care i-a conferit-o trupa Veritasaga, maturitatea, seriozitatea si sinceritatea lui Raku. Ceea ce recomanda el cu cea mai mare incredere este proiectul Subcarpati (www.subcarpati.com), aflat in prag de lansare pe piata romaneasca.


"Daca nu am nimic bun de spus, nu mai spun"


Prima prestatie in fata unui public a fost in urma cu citiva ani in fostul local Clamba din Focsani. A urmat o lunga pauza de "recreatie", avind drept cauza insuficienta maturitatii muzicale. "Nu fac nimic amplu acum, pentru ca simt ca nu am de oferit nimic amplu. Astept sfirsitul lui octombrie, sa am ceva pe care sa-l ofer: un concert complex, spoken word, beatbox. Incerc sa nu asociez nimic negativ cu arta mea, incerc sa inspir"¦ Daca nu am nimic bun de spus, nu mai spun", completeaza acesta. Anul trecut a mai participat la un spectacol organizat de Liceul Pedagogic, iar saptamina trecuta a cintat in clubul KGB, alaturi de alti doi prieteni, Tache si Donk. Anul acesta a adus la conditiile dorite un studio de inregistrari amplasat in propriul apartament printr-o mica investitie, cu sprijinul parintilor. Cu putin noroc, spera la realizarea unui videoclip in colaborare cu Donk, un rapper din Focsani, la o piesa deja finalizata, programat sa iasa in urmatoarele saptamini.


O muzica demna de luat in seama


Alexandru Lisman-Anantoiu se recomanda ca fiind un om extrem de simplu, cu credinta in viitor si cu speranta ca va ajunge intr-un punct in care va fi multumit de cum a crescut ca om, prietenii vor ramine prieteni, familia va fi bine, iar in muzica totul va fi frumos. Se simte evolutia hip-hop-ului, si nu sub forma unor "gangsteri" care injura si se imbraca in haine largi. Texte ca "Da-mi Doamne poteci nebatute / Si cite-un nor ca sa le ude / Fie mereu ploaie cu soare / Picaturi ce se varsa-n culoare / Peste fiii si fiicele omului / Peste gradina Maicii Domnului / Sa-nfloreasca iarasi sentimente / Sa jucam o hora pina-n munte(...)" nu reprezinta decit o forma de exprimare sincera si incontestabila a personalitatii umane. La o privire mai atenta agerimea spiritului care le-a conceput poate demonstra pe linga armonia ilustrarii si pe linga un autentic talent al crearii formelor, un exemplu neindoielnic de exteriorizare a sufletului si mintii umane. Fiecare cuvint reda cugetari, perspective ale vietii, deziderate si idealisme. Muzica atrage dupa sine existenta elementului uman, iar in muzica lui Lishman gasim amprente ale ceea ce reprezinta acesta, gasim liniste si speranta si poate cei norocosi dintre noi vor deprinde reale lectii de viata. Hip-hop-ul are nevoie de mai multe sanse ca Lishman pentru a arata de ce nu trebuie renuntat la el. (Gabriela DRAGHICI)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.