Educație

Multi profesori s-au departat de casa pentru un loc de munca

Ziarul de Vrancea
25 aug 2010 2073 vizualizări
In plina criza, multi dintre profesorii suplinitori au ales posturi la scoli din sate de care nu auzisera, chiar si un post la Tiritu gasindu-si doritor u chiar daca unele catedre au ramas neocupate, au fost profesori care au plecat acasa fara post u cele mai cautate au fost posturile la discipline umane, in timp ce pentru matematica sau fizica nu s-au inghesuit prea multi candidati u azi va fi inca o strigare pentru locurile vacante

Chiar daca Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ) a scos la bataie peste 250 de posturi in invatamintul vrincean, cele mai multe dintre acestea sint disponibile in mediul rural. Daca titularii au deja un post asigurat, prin numirile anterioare sau prin detasari, suplinitorii au venit ieri la sediul ISJ pentru a-si gasi un loc de munca in invatamint, in ciuda salariilor reduse cu 25% si a navetei care nu se mai deconteaza. Conform oficialilor ISJ, pentru sedinta de ieri au fost disponibile 263 de catedre complete si incomplete. "La sedinta de azi (n.r.- de ieri), am avut 136 de ocupari. Mai avem miine (n.r.- azi) o sedinta publica de repartizare a posturilor ramase in continuare neocupate", a precizat Cristinel Stiru, inspector scolar pe managementul resurselor umane. O catedra completa are in componenta 18 ore, insa multe catedre sint disponibile chiar si cu patru ore. De altfel, multe cadre didactice vor merge, pentru o norma intreaga, chiar si la trei scoli, aflate uneori la kilometri buni distanta una de cealalta. Multe locuri au aparut chiar luni seara, dupa sedinta Consiliului de Administratie al Inspectoratului, cind unii directori au anuntat eliberarea lor prin plecarea unor cadre didactice in concediu fara plata, concediu de crestere a copilului sau la pensie. De altfel, aparitia acestor posturi a dat posibilitatea celor prezenti in sala, care optasera deja pentru o catedra, sa renunte si sa "liciteze" pentru un alt post. Un exemplu este o candidata care a renuntat la catedra de engleza de la Scoala Voetin din comuna Sihlea, pentru ceva mai aproape de oras. In final a primit postul de la Ciorasti, cu 16 ore. "Pentru departajarea candidatilor pe posturile disponibile se tine cont de mai multe criterii. Prima optiune apartine celor care au continuitate la catedra, apoi departajarea se face in ordinea descrescatoare a mediilor obtinute la titularizare si apoi in ordinea notelor obtinute la examenul de suplinire", a declarat inspectorul Cristinel Stiru.


Mai mult interes pentru disciplinele umaniste


Posturile pentru suplinitori au fost "licitate" ieri pentru disciplinele limba romana, limbi straine (in principal engleza si franceza), matematica, fizica, chimie, biologie, informatica, istorie, filozofie, economie, cultura civica, geografie, educatie muzicala, plastica si fizica si sport. Singurul post in Focsani a fost la Centrul Scolar pentru Educatie Incluziva "Elena Doamna", unde este necesar un atestat special de cunoastere a limbajului copiilor cu probleme. La disciplina limba si literatura romana au fost acordate doar sase posturi, cinci din ele in afara Focsaniului, respectiv Marasesti, Spinesti, Tiritu si Coza. Locurile de la Marasesti au fost cele mai solicitate, existind patru cereri, in schimb de locul de la Tiritu nu a fost interesat initial nici un cadru didactic. Pentru a avea totusi un loc de munca, postul a fost ocupat de profesorul Crina Ciocan. Cel mai probabil, din cauza drumurilor proaste, profesoara va fi nevoita sa-si caute gazda pentru a locui in comuna Poiana Cristei. Catedra de engleza a fost "sufocata" de cereri, din pacate insa numai 26 de posturi au fost puse la bataie, luate ca piinea calda. "Sint foarte multumita, mai ales ca e primul an in invatamint. Am primit Ciorastii Mari. Am ales la rural ca nu erau locuri in oras, dar nici nu aveam nota de 10, am doar 8.5, locurile ocupindu-se mai intii de titulari", ne-a spus profesoara Aurelia Sirbu.


Cu nota 10, dar fara catedra


La limba franceza nu au existat locuri la scolile din Focsani. Cu note de 10, unele persoane au fost nevoite sa renunte la post. "Nu am acceptat nimic. Mai am un loc de munca, la Spitalul Militar si nu imi permit sa accept un loc departe de oras. In caz de alarma, nu am cum sa ajung. Pe deasupra mai este si naveta, nu e convenabil", a spus o alta profesoara. Nici cei cu dubla specializare nu au avut mai mult noroc, desi au sperat acest lucru. "Am dat pentru suplinire la engleza, dar nu erau locuri pe Panciu. De aceea am asteptat pe franceza, unde erau doar 10 ore, dar am zis decit deloc, mai bine si atit. Din pacate insa nici aici nu am gasit, si am ramas pe afara", ne-a spus Irina Vasile. Disciplinele reale precum matematica, fizica, chimia nu au trezit prea mare interes cadrelor didactice, multe locuri fiind lasate libere. Matematica a oferit 20 de posturi, insa 12 dintre ele au ramas neocupate. Cele mai evitate au fost scolile din comunele Andreiasu, Boghesti, Ciorasti, Negrilesti, Nistoresti, Paulesti, Paltin, multi dintre viitorii dascali nestiind nici unde sint pe harta. De altfel, adjunctul Stan Rogoz a adus in sala de sedinte o harta a judetului pentru ca profesorii suplinitori sa se dumireasca "unde se agata harta in cui" in cazul unor catedre din comunele indepartate de oras. Azi se "liciteaza" de la ora 9.00, in sedinta publica, posturile pentru educatori, invatatori, iar de la ora 10.00 pentru disciplinele tehnice, de asemenea si pentru religie si invatamint special. (Oana OLARU, Gabriel SAVA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739398 zile, 20 ore, 48 minute, 40 secunde
Pai posturile bune sunt tinute de tovarasu Stiru si de tovarasa Florica pentru cine da mai mult.Asa ca voi cei care ati luat 10 va duceti la Taratu. SUCCES
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.