Educație

Scoala unde se va preda tortura cu apa

Gabriel Sava
24 aug 2010 1740 vizualizări
La nivelul judetului nostru exista 12 unitati scolare care au nevoie urgenta de bani pentru terminarea lucrarilor u daca la scoala din comuna Mera ploua in clase, la Andreiasu de Jos copiii invata la primarie u probleme grave sint si la Dumbraveni unde scoala intreaga este un santier ramas fara bani u directorii si primarii au pornit in cautare de bani, insa nu s-au ales nici macar cu promisiuni u daca nu se vor gasi bani, sute de elevi ar putea fi obligati sa invete in scoli aflate chiar si la 10 km distanta de casa sau in improvizatii

Au mai ramas doar trei saptamini pina la inceperea noului an scolar, iar multe dintre clasele in care ar trebui sa invete copiii vrincenilor sint in stadiu de santier. Mai multe scoli din judet au inceput, unele dintre ele chiar si cu trei ani in urma, reabilitari, renovari, extinderi si modernizari. Unele nu pot incepe nici in aceasta toamna cursurile pentru ca nu au fost finalizate iar Ministerul Educatiei nu a mai alocat nici un ban pentru terminarea lucrarilor. Constructorii au lucrat chiar si pe datorie, insa restantele au ajuns la peste 5 milioane de lei. Speranta ca datoriile sa fie achitate in perioada urmatoare este ca si inexistenta, la fel si intentiile autoritatilor locale de a finaliza lucrarile pina la inceputul anului scolar.


Obsesia picaturilor de ploaie


Peste 220 de copii si 17 cadre didactice urmeaza ca, de la 15 septembrie sa inceapa cursurile la Scoala nr. 1 din Mera, unde se experimenteaza fara voia profesorilor "tortura cu apa", asa cum este cunoscuta popular celebra picatura chinezeasca. Localul scolii nu este insa pregatit pentru a primi elevii pentru ca acoperisul este deteliorat si, la fiecare ploaie mai puternica, apa trece prin tabla ciuruita, ajunge in pod apoi prin tavan in salile de curs. Riscul ca o bucata de tavan sa se desprinda pare iminent. "Nu pot risca sa incepem cursurile in acele sali in care, de la ploi, se poate oricind intimpla un accident. E vorba de siguranta, de securitatea copiilor dar si a cadrelor didactice si nu putem risca. Nu stiu ce vom face pentru ca nu prea avem solutii", ne-a declarat Dan Toma, directorul scolii. Scoala a fost prinsa intr-un proiect de reabilitare, modernizare si extindere in 2008, prin fonduri ale Ministerului Educatiei. Desi scoala a avut alocati prin Hotarire de Guvern 193.000 lei, doar 20.000 de lei s-au cheltuit pentru studiul de fezabilitate iar restul banilor au fost redistribuiti catre alte obiective de investitii din judet. "Nu stiu pe ce criterii au fost realocati acei bani in 2008, dar noi, cind am vrut sa facem licitatia pentru a incepe executia lucrarii, am fost informati de la Inspectoratul Scolar ca nu mai sint bani", ne-a declarat primarul comunei, Ion Sticlaru.


"Umblam cu galetile pe unde curge mai rau"


Starea cladirii s-a deteliorat din ce in ce mai mult ultimele ploi. Conducerea comunei spune ca schimbarea acoperisului ar costa peste 100.000 de lei. "De cind situatia a devenit critica, respectiv din anul scolar 2009-2010, am solicitat bani macar pentru a schimba acoperisul. Pe 17 martie a venit la scoala o comisie de la Prefectura, cu reprezentanti ai ISU, ai ISJ si de la alte institutii si figuram pe o lista de prioritati de la Ministerul Educatiei pentru a primi finantare. Pina in prezent au fost doar promisiuni", a completat primarul Ion Sticlaru. Reprezentantii primariei si ai scolii au facut cale batuta la minister, prefectura, consiliul judetean dar si la cabinetele parlamentarilor care raspund de zona. Pina acum, toate aceste demersuri s-au dovedit a fi fara folos. Directorul scolii si primarul spun ca studiaza posibilitatea de a muta macar temporar activitatea in localul scolii de la Vulcaneasa, aflat insa in capatul opus al comunei, la mai bine de 4 kilometri distanta. "Acest lucru ar insemna sa facem acolo doua schimburi, sa suplimentam numarul de curse la microbuzul scolar, ar fi destul de dificil. Poate vom primi totusi bani pentru a incepe lucrarile", si-a exprimat speranta directorul Dan Toma. De altfel, la fiecare ploaie mai puternica, cei aflati in scoala pun sub gaurile din tavan galeti sau lighene pentru a stringe apa. "Umblam cu galetile pe unde curge mai rau atunci cind ploua, ca nu putem sa punem peste tot", a declarat Silvia Minea, ingrijitor la scoala.


O clasa de la scoala Rachitasu s-a mutat la primarie


In 2007, dupa ce primaria a intocmit documentatia de modernizare-reabilitare- extindere a scolii de la Rachitasu, comuna Andreiasu de Jos, proiectul a primit finantare iar lucrarile au demarat in primavara anului urmator. Tot atunci, una dintre clase a fost mutata, in lipsa unui spatiu adecvat, in localul primariei. "Am mutat atunci clasa simultana II-IV la sediul primariei ca o solutie temporara. Nu ne-am gindit ca va dura atit si uite ca acum in al treilea an cind elevii vor merge tot in sala improvizata. Este dificil si pentru ei, mai ales ca micutii sint obligati sa stea uneori si cite o ora si jumatate dupa ce termina cursurile pentru a astepta microbuzul", a declarat Costica Mocanu, directorul coordonator al scolii de la Andreiasu de Jos. Si parintii copiilor obligati sa faca naveta sint nemultumiti de situatie. "Am doi baieti, unul merge acum in clasa a IV-a, celalalt e clasa I si e greu, trebuie sa merg cu el pe vale pina la centru, cind e vremea frumoasa. Daca sta la microbuz se trezeste la 6 dimineata si vine pe la 2 dupa amiaza. Sa se faca scoala aici la noi in sat, ca asa este normal", a spus Marica Boboc, o localnica din satul Rachitasu. Directorul scolii recunoaste faptul ca, in aceasta situatie, multi parinti au preferat sa dea copiii la scoala de centru sau chiar la scoli din Focsani. "E pacat ca se intimpla acest lucru pentru ca, dintre toate satele comunei, la Rachitasu sint cei mai multi copii", spune si primarul Ionel Budeanu. In prezent, la scoala aflata in constructie, de la 15 septembrie vor veni 12 elevi. Alti cinci, care au mai ramas la clasa care invata in localul primariei, vor continua sa faca naveta cu microbuzul scolar, pe o distanta de circa sase kilometri. Gradinita care este gazduita de acelasi local va fi frecventata din toamna de 22 de micuti.


Finantarea a fost stopata anul trecut


Valoarea totala a proiectului de la scoala din Rachitasu este de 1,1 milioane lei. Din lipsa banilor insa, constructorul a lucrat cinci luni in 2008 si inca trei in 2009. Cu toate acestea, stadiul fizic al lucrarii este de circa 70-75%. Pentru finalizare ar mai fi nevoie, dupa o estimare facuta de reprezentantii Inspectoratului Scolar, de 479.000 lei. Cum ministerul nu a mai alocat nici un ban pentru continuarea lucrarilor, in scoala de la Rachitasu nu s-a mai batut nici macar un cui din iulie 2009. "Pentru ca scoala a fost afectata de inundatiile din 2005, in proiect s-a prevazut si parte de indiguire pentru aparare, care este destul de costisitoare", a declarat primarul Ionel Budeanu, care considera ca suma necesara efectiv finalizarii lucrarii ar fi mai mica. Partea buna a lucrurilor este ca, in perioada cind au fost bani, constructorul a reusit sa termine acoperisul. Numai acesta a costat peste 50.000 de lei. Autoritatile spun ca, in lipsa fondurilor necesare finalizarii, vor incerca sa conserve lucrarile deja executate si vor astepta"¦ vremuri mai bune.


La Dumbraveni, in scoala nu se pot incepe cursurile


Pe departe cea mai grava situatie din judet este la scoala cu clasele I-VIII "Duiliu Zamfirescu" din comuna Dumbraveni. Din cauza lucrarilor de reabilitare de la parterul cladirii, si clasele de la etaj au fost afectate astfel incit localul este complet nefunctional in acest moment. Chiar daca pentru finalizarea investitiei ar mai fi nevoie de circa 1,4 milioane de lei, directorul crede ca, in cazul in care ar primi macar 300.000 lei, scoala ar putea fi partial functionala la 15 septembrie. Nici la Gradinita nr. 4 cu program prelungit de la Adjud anul scolar nu va incepe in conditii normale pentru ca, din cinci sali, doar trei au conditii pentru a-i gazdui pe micuti. Nici problema instalatiei sanitare nu va putea fi rezolvata fara fondurile necesare iar de obtinerea autorizatiei sanitare de functionare nici nu poate fi vorba in prezent. Si cladirile scolilor din Sihlea si Voetin mai au nevoie de investitii serioase pentru a-si putea primi elevii de la 15 septembrie, mai ales ca drumurile dintre satele comunei devin, odata cu venirea ploilor si a zapezilor, impracticabile. Toate cele 12 unitati scolare care figureaza ca avind nevoie urgenta de finantare ar trebui sa primeasca pentru finalizare fonduri de peste 6,5 milioane de lei, bani aproape imposibil de obtinut in aceste vremuri, dupa cum au comunicat cei de la Inspectoratul Scolar. In aceste conditii sute de copii din judet vor fi nevoiti sa intre din nou pe 13 septembrie in sali de clasa neprietenoase, unde abia daca s-au facut citeva cirpeli. (Gabriel SAVA)




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.