Educație

Cronica unui film premiant: Jeux Interdits (Jocuri interzise )

Camelia Condurache
11 aug 2010 2254 vizualizări

Jeux Interdits va fi proiectat pentru focșăneni mâine, la Centrul de Limbi Străine al Bibliotecii Județene.

"Jocuri interzise" a fost lansat în anul 1952 și este considerat cel mai bun film în regia lui René Clément. Pelicula își propune să descrie cruzimea umană din perspectiva ludică a doi copii. Acțiunea se petrece în timpul celui de-al Doilea Război Mondial în Franța, unde Paulette, o fetiță în vârstă de 5 ani, își pierde părinții în urma unui atac aerian al trupelor naziste. Episodul succesor tragediei este apropierea lui Paulette de Michel, fiul de 11 ani al familiei sale adoptive, alături de care va reconstitui obsesiv ceremoniale funebre în cinstea unor animale moarte.

Lumea construită din traumele suprimate ale fetiței va fi spulberată de adulții care descoperă "jocurile interzise" ale celor doi și îi despart. Scindarea definitivă este lucidă, sfâșietoare, aproape apocaliptică. Realismul copleșitor din scena inițială a avioanelor germane care bombardeaza un șir de refugiați este din ce în ce mai stilizat spre finalul filmului. Arta prin care Clément caricaturizează o lume matură prin trăirile marcante ale unor copii transformă filmul într-un fenomen al festivalurilor din acea perioadă.

Printre distincțiile acordate filmului "Jocuri interzise " în anul lansării se numără Leul de Aur al Festivalului de Film de la Veneția, precum și Premiul BAFTA pentru cel mai bun film străin. Filmul "Jeux Interdits", premiat de marile festivaluri internaționale, va fi proiectat pentru focșăneni mâine, la orele 16.30, la Centrul de Limbi Străine al Bibliotecii Județene.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.