Educație

Cuvioasa Teodora de la Sihla

Valentin Muscă
7 aug 2010 838 vizualizări
Crestinii ortodocsi o pomenesc astazi pe Cuvioasa Teodora de la Sihla, un personaj cu o viata care ar putea fi oricind ecranizata.

O poveste de dragoste shakespeariana traita spre sfirstiul Evului Mediu romanesc intr-o familie de inalti dregatori moldavi. Fiica a dregatorului militar care se ocupa de cetatea Neamtului, crescuta in lumea linistita a manastirii, Teodora a dorit sa imbrace haina monahala, dar parintii au obligat-o sa se casatoreasca. Asta nu a impiedicat-o ca dupa citiva ani sa intre in monahism impreuna cu sotul acesteia. Teodora a primit metania la Manastirea Varzaresti, iar sotul a intrat in monahism cu numele de Eleodor la Schitul Poiana Marului. Iubind sihastria, Teodora a ales dintru inceput recluziunea si induhovnicirea prin locuri retrase, preferind sa traiasca in pesteri, chiar din momentul primirii metaniei la Varzaresti, unde si astazi se pastreaza pesterea cuvioasei. Au urmat zeci de ani de rugaciune prin sihastriile padurilor din inima Moldovei ca spre sfirsitul vietii sa se retraga intr-o pestera de linga Manastirea Sihla, unde a trait ultimele clipe. Pestera sa de la Sihla este astazi loc de pelerinaj, unde vin crestini din toata ortodoxia, iar moastele sale se gasesc intr-o manastire de linga Kiev. Viata Teodorei de la Sihla este una care ne indemna la meditatie si din care putem intelege ca in trecerea pe acest pamint oricine poate oricind sa-si construiasca propriul destin, daca are credinta si vointa. (Valentin MUSCA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.