Educație

Tot mai multi parinti isi iau copiii peste hotare

Gabriel Sava
6 aug 2010 867 vizualizări
Zeci de copii din judet vor deveni elevi la scoli din strainatate, dupa ce parintii lor au decis sa-i aiba alaturi u numarul solicitarilor pentru retragerea copiilor de la unitatile scolare vrincene a ajuns la aproape 100 u reprezentantii ISJ spun ca in luna august se depun cele mai multe astfel de cereri u in schimb, numarul copiilor care revin in tara este din ce in ce mai mic

Ultimele doua solicitari pentru transferul unor elevi din Vrancea catre unitati de invatamint din strainatate au fost depuse in cursul zilei de ieri. Parintii au cerut Inspectoratului Scolar Judetean Vrancea eliberarea foii matricole si a tuturor documentelor pentru ca elevii sa poata frecventa cursurile unei institutii de invatamint din Italia. "Parintii nepoatei mele vin in curind din Italia si vor sa ia cu ei si fata. Am cerut documentele ca sa se poata inscrie acolo", ne-a spus Mariana Calin, matusa unei eleve de clasa a VI-a din Marasesti. Reprezentantii ISJ Vrancea spun ca numarul copiilor care vor pleca din scolile vrincene este, pina la nivelul lunii august, de circa 80. Cei mai multi dintre parinti se decid insa in cursul acestei luni, cind in tara revin cei mai multi dintre "stranieri". "Cererile pentru transferul elevilor catre scoli din Uniunea Europeana se depun in continuare. Oricum se inregistreaza o crestere semnificativa comparind situatia cu alti ani", a declarat Cristinel Stiru, inspector resurse umane in cadrul ISJ Vrancea.


Cei care pleaca cistiga, de multe ori, chiar si doi ani de studii


Daca anii trecuti, cele mai multe solicitari erau pentru revenirea copiilor de la scoli din strainatate, acum situatia s-a inversat. "Multi parinti prefera acum sa isi ia copiii acolo unde lucreaza si sa ii inscrie la scolile din tarile respective. De obicei e vorba de Italia si Spania. Prin transferul in sistemul de invatamint din cele doua tari, de cele mai multe ori, elevii cistiga un an sau poate chiar doi. Nu acelasi lucru se intimpla si la revenirea in tara, unde, de cele mai multe ori, echivalarea studiilor se face in acelasi an. Mai sint si elevi care termina liceul aici si merg la studii universitare in alte tari din Uniunea Europeana", a declarat Iordache Bostan, inspectorul scolar general. Reprezentantul ISJ Vrancea considera ca, dupa ani buni in care copiii ramineau in tara in grija unor rude, plecarea acestora alaturi de parinti este normala. Cei care aleg sa plece la o scoala in alta tara au nevoie, de la unitatea de invatamint unde au fost elevi, de foaia matricola, iar in cazul absolventilor, de diploma si de certificat de atestare a competentelor. "Am avut in fiecare an solicitari din partea parintilor care isi iau copiii in tarile in care muncesc. Nu cred ca exista nici o scoala din judet de unde sa nu plece elevi in afara tarii. In aceasta vacanta am primit o solicitare din partea bunicilor a doi frati, din clasa I si a II-a care vor pleca alaturi de parinti in Italia. Deocamdata nu sintem afectati de aceste plecari, avem suficienti elevi cu care sa putem demara procesul instructiv-educativ din luna septembrie", a declarat profesorul Fanica David, directorul scolii din Garoafa.


Mai putin de 30 de elevi au solicitat sa se intoarca acasa


Numarul solicitarilor de revenire a unor elevi in scolile vrincene este, in acest moment, sub 30. Procedura de revenire presupune o solicitare din partea parintilor catre ISJ, la care sint anexate toate documentele de studii, traduse si legalizate. Comunicarea cu Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului si inscrierea elevului la o unitate de invatamint din judet dureaza circa o luna, dupa care copiii sint prinsi in evidentele unitatii scolare la care, de cele mai multe ori, au optat. (Gabriel SAVA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739371 zile, 3 ore, 29 minute, 38 secunde
Consecinta guvernarii pdl-iste. Si invatamintul l-a pus pe butuci.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.