Educație

Cresele cu program prelungit sint tot mai solicitate

Gabriel Sava
5 aug 2010 812 vizualizări
La nivelul municipiului functioneaza doar doua crese cu program prelungit, unde copiii pot sta pina la orele 17.00 u pentru fiecare dintre cele doua unitati sint depuse peste 60 de solicitari pentru primirea micutilor

Cele doua crese cu program prelungit care functioneaza la nivelul municipiului sint prevazute cu cite 45 de locuri pentru micutii cu virste cuprinse intre 2 si 4 ani. Numarul solicitarilor a depasit insa, in fiecare an, capacitatea celor doua crese. Nici anul acesta nu face exceptie, la nivelul Serviciului Public Local de Asistenta Sociala (SPLAS) care gestioneaza cele doua unitati fiind inregistrate peste 60 de solicitari pentru fiecare in parte. "Cresele au inceput programul de la 1 august insa vom vedea cite dintre aceste solicitari ramin valabile dupa 15 septembrie. In aceasta perioada nu sint foarte multi copii care vin si pentru ca unii parinti sint in vacanta, altii nu au facut inca documentele medicale solicitate la inceputul fiecarui an", a declarat Mihai Ciobotaru, directorul SPLAS Focsani.


Parintii ocupati prefera cresa


Una dintre conditiile de baza pentru a putea beneficia de un loc in cresele cu program prelungit este ca ambii parinti sa fie salariati, cu domiciliul in Focsani. Cele doua conditii cumulate fac ca numarul solicitarilor sa fie mai mic insa, chiar si asa, destui parinti care nu au cu cine sa-si lase micutii apeleaza la acest sistem. Conducerile celor doua crese recunosc acest lucru. "De obicei parintii sint ocupati si, mai ales cind nu au cu cine sa-si lase copiii prefera cresa, unde micutii au parte de ingrijire, de un program educational adaptat virstei, de masa si bineinteles de program de somn. Tariful este destul de mic, respectiv de 6 lei pe zi", a declarat asistenta sef Ioana Matache, sefa Cresei nr. 7 din Focsani. La aceasta unitate au fost depuse 65 de cereri pentru copii cu virsta intre 2 si 4 ani. Si la Cresa nr. 1 din cartierul Sud sint 66 de solicitari pentru cele 45 de locuri disponibile asa ca, la cele trei grupe vor fi cu cite 5 copii in plus daca parintii isi vor mentine optiunea. Copiii sint adusi de dimineata si pot sta chiar si dupa orele 17.00. Ambele crese functioneaza cu cite trei grupe, in functie de virsta copiilor. Conform directorului SPLAS, cei care au depasit 3 ani merg la grupa mare unde au parte de un program educational adaptat, de pregatire in vederea trecerii la programul de gradinita. Conducerile celor doua crese spun ca, in conditiile in care numarul copiilor care frecventeza ramine ridicat, personalul este insuficient. "Sintem putini angajati calificati la numarul de copii. Avem insa parte de oameni dedicati, care iubesc meseria pe care o fac", a precizat directorul Ioana Matache. Singura varianta pentru ca micutii sa nu ramina singuri, ar fi, pentru cei mai multi dintre parinti, sa angajeze o bona. Cum costurile sint insa destul de ridicate, nici varianta unei crese private nu este la indemina multora dintre focsaneni. De altfel, Focsaniul este destul de sarac la acest capitol, oferta fiind valabila pentru copii de virsta gradinitei. (Gabriel SAVA)




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.