Educație

Sute de elevi vrinceni risca sa inceapa scoala printre schele

Gabriel Sava
4 aug 2010 1135 vizualizări
La Scoala Duiliu Zamfirescu din Dumbraveni este nevoie de un minim de 300.000 lei pentru ca elevii sa poata incepe scoala u la nivelul judetului, nu mai exista alocat nici un leu din partea Ministerului Educatiei pentru continuarea reabilitarii si renovarii scolilor

Peste 20 de unitati scolare din judet risca sa inceapa cursurile in sali de clasa neterminate, cu pereti netencuiti, fara pardoseala si fara grupuri sanitare functionale. Este vorba de scoli si gradinite din Focsani, Adjud, Chiojdeni, Dumbraveni, Dumitresti, Homocea, Movilita, Sihlea, Slobozia Bradului, Vidra si Vintileasca, unde lucrarile au fost stopate din lipsa banilor. Situatia este cu atit mai critica cu cit reprezentantii Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Vrancea spun ca, pentru reabilitari, renovari si modernizari s-au dat anul acesta, pentru tot judetul, cu putin peste 500.000 lei. "Anul acesta, am primit din partea ministerului suma de 536.000 de lei, printr-o Hotarire de Guvern data in luna aprilie. Pina la acest moment, acestia sint singurii bani primiti in Vrancea. E vorba de 14 obiective de investitii, insa, in alocarea acestor sume nu s-a tinut cont de faptul ca exista alte unitati de invatamint pentru care proiectele se afla in derulare si nu sint finalizate. Mai mult decit atit, eu am facut in Consiliul de Administratie niste observatii legate de faptul ca au fost prinse la finantare prin acest act si obiective pentru care initial au fost alocate sume din alte surse, cum ar fi fonduri europene. Nu am primit pina acum nici un raspuns", a declarat Costel Militaru, inspector in cadrul Compartimentului de Achizitii Publice de la ISJ Vrancea.


Scoala din Dumbraveni, modernizata doar pe un sfert


Una dintre unitatile de invatamint la care lucrarile au fost stopate din lipsa banilor este Scoala cu clasele I-VIII "Duiliu Zamfirescu". Pentru terminarea lucrarilor ar mai fi nevoie de 1,4 milioane lei. Primarul comunei si conducerea scolii spera sa faca rost, din diverse surse, de macar 300.000 lei pentru ca elevii sa poata incepe cursurile in toate cele noua sali de clasa. "La nivelul lunii aprilie am facut un inventar al lucrarilor. De atunci am inceput demersurile pentru obtinerea banilor necesari finalizarii scolii. Pentru ca nu am primit nici un raspuns, am apelat la prefectul judetului iar luna trecuta am trimis si un memoriu adresat ministrului, in care am prezentat exact care este situatia lucrarilor si citi bani ne-ar mai trebui pentru a aduce salile de clasa la un nivel minim pentru a se putea invata acolo", a declarat primarul Ionel Strimbei. La scoala in cauza ar urma sa inceapa cursurile, peste o luna si jumatate, 230 de elevi de ciclu primar si gimnazial. Chiar daca firma care a inceput reabilitarea a lucrat mai mult la parter, au fost afectate si salile aflate la etajul cladirii. "Nici in cele cinci sali de la etaj nu se poate invata in conditii optime daca nu se vor face minime amenajari. Ar fi de preferat sa obtinem fonduri pentru a putea continua lucrarile conform caietului de sarcini. Voi propune in urmatoarea sedinta de Consiliu Local redirijarea unor sume prinse in buget la alte capitole, tot pentru invatamint, pentru a mai ajuta financiar constructorul in continuarea lucrarilor. Mai exista 100.000 lei de la rectificarea bugetara din partea Consiliului Judetean, de unde vreau sa propun alocarea unei cote tot pentru continuarea lucrarilor la scoala", a mai spus edilul din Dumbraveni. Nici directorul nu este multumit de situatia in care se afla acum, din lipsa banilor. Acesta a precizat ca, daca ar fi anticipat situatia din aceasta vara, ar fi preferat sa nu inceapa lucrarile. "In acest moment avem o singura solutie, daca nu se vor mai primi bani. Vom invata in schimburi, in cele cinci sali de la etaj pentru ca nu avem o alta varianta. Este pacat, mai ales ca scoala are 26 de cadre didactice, toti titulari, iar pe 15 septembrie asteptam sa vina la noi circa 230 de elevi", a declarat Liviu Fogoros, directorul scolii. Termenul initial pentru finalizarea lucrarilor la scoala "Duiliu Zamfirescu" a fost luna aprilie 2010 iar apoi, prelungit prin act aditional pina la sfirsitul anului.


La doua scoli din Sihlea se lucreaza de doi, respectiv trei ani


Scoala cu clasele I-VII din Sihlea a fost inceputa, ca obiectiv nou, in anul 2008. Nici aici nu au fost finalizate lucrarile si, pentru inceperea cursurilor, ar mai fi nevoie de circa 200.000 lei. "Daca nu vom obtine bani, elevii din Sihlea vor continua sa invete in cladirea unui vechi conac, construit acum 200 de ani si care este impropriu. Din punct de vedere seismic, este un pericol. Nici la Voetin, unde scoala a fost inceputa in 2007, situatia nu este mai buna. Acolo ar mai fi nevoie de 100.000 lei. Nu prea avem variante", a declarat Ene Stoica, primarul comunei. Pentru ca drumurile din zona sint aproape impracticabile, primarul nu crede in varianta transferului celor aproape 100 de copii de la Voetin in satul vecin Bogza. "Vom apela la amenajarea unei magazii mai vechi in care se va invata, cel mai probabil in schimburi", a completat primarul. La scoala din Sihlea, de la 15 septembrie, ar urma sa vina mai bine de 250 de elevi. Asta, daca vor avea unde!


Bani nu sint insa datoriile au ajuns de mult la scadenta


Reprezentantii ISJ spun ca, in urma contractelor atribuite si aflate in derulare pentru reabilitari, modernizari si extinderi exista restante catre constructori care ajung la peste 5.000.000 lei. "Sunt 28 de unitati la care s-au executat lucrari pentru care societatile care executa lucrari nu si-au primit banii. Nici aceste sume nu au fost luate in calcul, asa ca situatia este destul de critica", a declarat Costel Militaru. Chiar si in aceste conditii, unii dintre constructori au preferat sa lucreze pe datorie, cu speranta ca banii trebuie sa vina, la un moment dat. (Gabriel SAVA)




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.