Manastirea Poiana Marului, intre Maglavit si Ruginesti
Evenimentele generate de mutarea neinspirata a staretului Macarie Besliu de la Manastirea Poiana Marului la Schitul Monteoru au intrat pe un drum periculos. In acest moment, Manastirea Poiana Marului balanseaza intre fenomenul de masa Maglavit - unde lumea venea si asculta orbeste cuvintele batrinului Petrache Lupu "" si precedentul de la Ruginesti "" unde preotul ortodox Poiana a fost caterisit de Arhiepiscopia Buzaului si a trecut la Biserica Crestinilor Ortodocsi Romani, condusa de Ion Preoteasa. Din dorinta de a da o informare corecta evenimentelor si a prezenta just din punct de vedere teologic, dar si juridic, conflictul de la Poiana Marului, "Ziarul de Vrancea" prezinta cititorilor sai istoria nasterii conflictului de la Poiana Marului, asa cum s-a derulat in ultimii ani, implicatiile teologice si mai ales pericolul care planeaza asupra ortodoxiei acestui fenomen care a scapat de sub control.
Cum a declansat Arhiepiscopia "razboiul religios"
Lipsa totala de tact a Arhiepiscopiei Buzaului si Vrancei in transferarea staretului adulat de localnici a facut ca o simpla masura administrativa din 2009 sa ia proportii de razboi religios culmea, intre Arhiepiscopie si credinciosi, adica intre conducerea Bisericii si membrii acesteia. Greseala Arhiepiscopiei este ca a asteptat 6 ani pina sa ia o masura si in loc sa-l transfere in liniste pe Macarie la Monteoru - cum ar fi putut sa-l transfere in oricare alta manastire din Arhiepiscopie - a incercat sa le aduca pe nevinovatele calugarite de la Manastirea Cirnu la Poiana Marului, netinind cont de Testamentul Cuviosului Vasile de la Poiana Marului "" poate, din necunoastere - si asta a declansat tot conflictul. Asa s-a nascut "razboiul religios" de pe Valea Rimnicului. La aceasta s-a adaugat imixtiunea fara precedent a autoritatilor locale din comunele de pe Valea Rimnicului, care au dat sprijin moral credinciosilor in "lupta" lor pentru a-l pastra pe Macarie la Poiana Marului. Daca, din punct de vedere moral, vocea credinciosilor trebuia ascultata de Arhiepiscopie si consilierii Arhiepiscopului ar fi trebuit sa se manifeste cu duhul blindetii nu ca niste jandarmi, din punct de vedere juridic, Biserica Ortodoxa Romana este o institutie care functioneaza pe baza unei legi si nu pe baza presiunii maselor sau a primarilor ori a oamenilor de afaceri. Preotii de mir sau cei de manastire, staretii, protoiereii si ceilalti functionari bisericesti sint numiti de Episcopie, in cazul nostru de Arhiepiscopia Buzaului si Vrancei, si nu sint alesi de credinciosi. Personalul clerical al tuturor cultelor recunoscute de stat trebuie sa respecte anumite regulamente, altfel sint in afara legii si nu mai reprezinta acel cult.
Ce spune regulamentul BOR
Intrucit BOR este un cult recunoscut de statul roman, acesta functioneaza pe baza unei legislatii si regulament propriu de functionare, pe care monahul Macarie cu siguranta le cunoaste si trebuie sa le respecte, altminteri nu face parte din cinul monahal al BOR si se autoexclude din Biserica. Iata ce spune Regulamentul BOR despre monahi si viata monahala in legislatia aprobata de Parlamentul Romaniei: "Art.75 - (1) Infiintarea, desfiintarea si transformarea manastirilor de calugari in manastiri de calugarite sau a manastirilor de calugarite in manastiri de calugari, precum si ridicarea schiturilor la rang de manastiri se aproba de catre Sinodul Mitropolitan la propunerea motivata a Chiriarhilor eparhiilor sufragane, dupa o atenta si riguroasa evaluare a motivelor, a existentei bazei materiale si a personalului monahal necesar, precum si a conditiilor misionare locale. Art.79 - (1) Chiriarhul este conducatorul canonic al manastirilor, schiturilor si metocurilor din eparhia sa. Prin delegatie din partea Chiriarhului, conducerea manastirii este asigurata de staret (a), a schitului de egumen (a), iar a metocului de calugarul (calugarita) anume desemnat (a) ca administrator." Cu alte cuvinte, Macarie este desemnat de episcop doar ca administrator, temporar, nu este numit pe viata si revocarea sa nu trebuie sa stirneasca pasiuni printre credinciosi, iar responsabilul moral al manifestarilor este nimeni altul decit persoana in cauza, respectiv calugarul Macarie.
Macarie, duhovnic sau guru?
In ortodoxie, duhovnicul nu este guru, ca in religiile asiatice sau africane. Din manifestarile exaltate ale credincioaselor care s-au apucat de vesmintele Arhiepiscopului, intelegem ca aceste persoane il concep pe Staretul Macarie ca pe un guru, lucru periculos, care-l aseaza pe Macarie in afara Bisericii. Pentru credinciosii care nu cunosc regulile monahale, ii anuntam pe aceasta cale ca o persoana care intra in monahism o face de buna voie, acceptind trei mari reguli, vechi de aproape 17 secole: ascultarea neconditionata, saracia de buna voie si castitatea. In momentul in care Arhiepiscopia a decis mutarea staretului la Schitul Monteoru, acest lucru nu ar fi trebuit sa nasca probleme pentru ca duhovnicia unui calugar consta in asumarea celor 3 voturi monahale si desavirsirea acestora. Situatia insa pare sa fie destul de ciudata in cazul ieromonahului Macarie, caruia nimeni nu-i contesta munca de 20 de ani. Problema este ca la Poiana Marului lumea vine ca la un fel de Maglavit. Lucrurile sint cunoscute de Arhiepiscopie de mai bine de 6 ani, iar Arhiepiscopul Epifanie inca din 2004 a trimis o adresa Protoieriei Focsani, in care Macarie este numit printre slujitorii Bisericii care practica anumite practici neortodoxe.
Ce spunea Episcopia Buzaului in 2004
"Urmare a raportului Protoieriei Focsani I, prin care ni se aduc la cunostinta unele abateri de la rinduielile tipiconale privind oficierea unor slujbe bisericesti, va facem cunoscut ca permanenta Consiliului Eparhial, in sedinta din 11 aprilie (2004, n.r.), a hotarit sa atraga atentia preotilor Ene Laurentiu
(Pardoti), Dragoi Gheorghe (Focsani), Argatu Stefan (Slobozia Ciorasti), Zamfir Stefan, Ciovirta Florin si ieromonah Macarie Besliu (Poiana Marului) sa se ocupe numai de credinciosii parohiilor respective, fara a incalca alte sectoare de pastoratie, sa respecte cu strictete rinduielile bisericesti, sa nu mai prelungeasca slujbele care se vor oficia intre 9.00-12.00, sa nu faca preziceri sau deschiderea cartii sau alte metode inselatoare, care sint de la diavol si sa nu mai racoleze credinciosii altor parohii; sa nu mai faca inovatii de cult, sa nu mai faca ghicitorie si sa nu mai prezica viitorul unor credinciosi. S-a aprobat ca susnumitii preoti sa fie atentionati in scris, iar in situatia cind nu vor intra in rinduiala se vor lua masuri disciplinare pina la oprirea de la savirsirea celor sfinte", se arata in Ordinul semnat de PS Epifanie Norocel, Arhiepiscopul Buzaului si Vrancei, tocmai din 2004 si afisat public pe usa Protoieriei din Focsani.
Cine se afla in spatele "Caravanei"
Daca evolutia monahului Macarie in mentalul credinciosilor, de la duhovnic la guru - stapin autocrat peste mintile oamenilor simpli poate fi inteleasa si explicata de sociologi, psihilogi, iar in unele cazuri chiar de psihiatri, transformarea sustinerii calugarului Macarie intr-o adevarata manifestare antiecleziastica, exprimata prin marsul unei caravane cu zeci de autoturisme si autoutilitare cu ecrane digitale ca pe timpul campaniei electorale ne duce intr-o zona a anarhismului. Aici nu mai este vorba despre simple manifestari de sustinere a duhovnicului - guru din partea oamenilor de rind. Pentru a inchiria autoutilitarele si ecranele digitale este nevoie de sume substantiale, care nu pot fi acoperite de veniturile crestinelor fanatice care-l confunda pe duhovnic cu guru. Nu mai vorbim de afisajul desfasurat in mai multe localitati din judet, care consuma sume mult peste veniturile credinciosilor de la tara. Cu siguranta exista interese oculte pe care la acest moment le putem banui, dar nu le putem explica, intrucit nu avem datele necesare. Insa, anarhia de la Poiana Marului nu este doar manifestarea unui grup de credincioase fanatizate. Este de elucidat cum a fost posibil ca niste crestine amarite de pe Valea Rimnicului sa puna in miscare o logistica impresionanta pe teritoriul administrativ a doua judete, sa organizeze mitinguri de sustinere pe Valea Rimnicului sau la Buzau, cu ce drept primarii comunelor din acest areal geografic au proferat amenintari la adresa unei institutii recunoscute de stat, in speta Arhiepiscopia, care functioneaza pe baza unei legi aprobata de Parlamentul Romaniei si mai ales cine a asigurat coordonarea acestor manifestari antibisericesti si a intoxicat sistematic mass-media locala prin comunicate de presa. Fara indoiala, batrinele fanatice care trageau de vesmintele Arhiepiscopului la sfintirea de la Poiana Cristei, nu? Atunci, cine? (Valentin MUSCA)