Educație

Mar adentro , un film despre liberul arbitru, la Clubul cinefililor

Gabriela Draghici
21 iul 2010 900 vizualizări
Pare greu de acceptat dorinta de sinucidere a unui om care în afara de faptul ca nu se poate misca este perfect sanatos- filmul de joi de la ora 16.30 incearca sa ne dea o lectie de viata

Clubul cinefililor de la Centrul de limbi straine al Bibliotecii Judetene "Duiliu Zamfirescu" ne invita miine la un film ce promite a da peste cap ideile pe care le avem despre viata, ridicind intrebari in loc de a oferi raspunsuri. Pelicula graviteaza in jurul lui Javier Bardem (Ramón Sampedro) sotul lui Penelope Cruz, condamnat la scaunul cu rotile in urma unui accident si care "nu vrea decit sa moara". "Moartea e cauza pentru care lupta in tribunal. Moartea e tema poeziilor pe care le scrie", dupa cum scrie criticul de film Andrei Gorzo in " Dilema Veche". Este explorata relatia dintre acesta cu cele doua femei din viata sa, Rosa (Lola Dueñas), o femeie care incearca sa-i arate ca viata merita traita si avocata care ii sustine cauza, Julia (Belén Rueda). In mod surprinzator, nu ideea de eutanasiere e tema dezbatuta de film, personajul nu este definit de propria lui neajutorare, ci mai degraba calitatea lui de a fi om. Contrar dorintei personajului de a muri, Ramon ajunge sa ii faca pe toti sa inteleaga adevaratul sens al vietii si care este de fapt semnificatia cauzei pentru care lupta. Un Oscar si un Glob de aur pentru cel mai bun film strain si cel mai bun actor, Javier Bardem. In regia lui Alejandro Amenábar, filmul ramine povestea cutremuratoare a unui om pentru care viata a devenit o lupta pentru moarte, care nu-i va impiedica pe unii spectatori sa se simta exploatati emotional, dar reflexele de respingere pe care le poate declansa subiectul lui "Mar Adentro" sint la fel de inadecvate ca lacrimile-instant", mai scrie in recenzia sa, Andrei Gorzo. (Gabriela DRAGHICI)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739393 zile, 16 ore, 6 minute, 40 secunde
Un film superb! Javier Bardem este un actor extrem de versatil.Nu seamana un joc cu altul,in filmele lui. "Marea dinauntru" merita vazut,un film pe care nu-l poti uita usor!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.