Educație

Calatorie fotografica pe «Plaiurile Vrancei»

Ziarul de Vrancea
19 iul 2010 1128 vizualizări
Un grup de fotografi inimosi a vernisat sîmbata o expozitie speciala la Focsani, dar si un catalog în care a surprins imagini spectaculoase din Tara Vrancei

La Teatrul Municipal "Mr. Gh. Pastia" din Focsani a fost vernisata simbata expozitia foto "Plaiurile Vrancei" si albumul cu acelasi nume, care cuprind o serie de imagini spectaculoase surprinse in judetul nostru in cadrul programului "Romania Student Tour". Evenimentul a fost o dovada in plus ca avem nevoie de evenimente care sa ne intretina dorinta de cultura. într-o atmosfera destinsa, cei prezenti au admirat imaginile surprinse de fotografi in Vrancea arhaica, ca urmare a unei incursiuni facute in acest an. In afara de nevoia artistica de a surprinde natura in diferitele ei ipostaze, proiectul isi doreste sa promoveze potentialul cultural si natural din Tara Vrancei, ca parte a patrimoniului national. Intentiile artistilor tintesc spre ideea de evadare din zone cu o dezvoltare turistica mare si concentrarea pe zonele la fel de interesante, insa mai putin cunoscute. Expozitia a fost insotita de un catalog foto de o calitate deosebita, pe care organizatorii si l-au dorit reprezentativ pentru Vrancea, ingaduind publicului sa (re)descopere resursele, oamenii, cultura si istoria acestei regiuni cu un potential deosebit. Seria de imagini reprezinta un puzzle fotografic al zonei de deal si munte a judetului dar si o invitatie de explorare a Vrancei. Proiectul a implicat multa munca si tehnica, dupa cum spune unul din fotografi, focsaneanul Despinel Dragomir, pentru care fotografia inseamna "sa te trezesti la 4 dimineata, chiar daca ploua afara, sa stai la pinda in mijlocul nicaierului cu o cafea in mina, cu garantia ca aceea va fi cea mai buna cafea din viata ta". Artistul a surprins in toata splendoarea animalele care salasluiesc in munti. "O fotografie se realizeaza privind zile la rind la obiectul ales, fie peisaj, fie animal. Este studiat si observat in ce forma, in ce ambianta este mai impresionant. Este fotografiat zile intregi, pina ajunge sa aiba culoarea, aura dorita, nu neaparat culoarea reala. Un artist poate vedea marul mov, cerul portocaliu, in functie de viziunea momentului», a dezvaluit fotograful.


Fotografii calatoare


Pret de citeva ore, Focsaniul s-a imbogatit cu un spatiu alternativ destinat artei vizuale. Imagini cu femei imbracate in port popular torcind lina sau tesind pinza la razboi, barbati cu fetele arse de soare care lucreaza pamintul, deprinderi traditionale inca pastrate, culmi muntoase dintre cele mai spectaculoase, dar si animale si pasari salbatice au surprins publicul prezent la vernisaj. Vizitatorii au fost de-a dreptul incintati. «Pentru prima data vizitez o astfel de expozitie si mi se pare o idee minunata, chiar incintatoare, ca sa nu mai vorbim de frumusetile surprinse de fotografi», ne-a spus una dintre vizitatoare. Grupul de fotografi a fost format din cistigatori ai competitiei nationale de fotografie pentru tineret "Fotogeografica" si studenti care s-au evidentiat in cadrul atelierului Casei de Cultura a Studentilor din Bucuresti, alaturi de citiva iubitori de munte din judetul nostru. Dintre acestia amintim: Emil Buldusel, Virgil Batros, Liviu Chiriac, Eros Nicolau, Despinel Dragomir, Anca Iordan, Istvan Uruk sau Petrisor Iordan. Actiunea s-a derulat sub indrumarea Ministerului Educatiei, a Autoritatii Nationale pentru Sport si Tineret, avind drept parteneri Clubul ecologic UNESCO Pro Natura, CCSB, Fundatia "Zi deschisa", National Geographic Romania, Agentia pentru Protetia Mediului Vrancea, Asociatia "Una E Natura", Asociatia pentru Conservarea Diversitatii Biologice, Zitec, www.alpinet.ro, www.nikonisti.ro, dar si Directia Silvica si Directia pentru Tineret. De la nivel local, initiatorii au avut sprijin si din partea senatorului Sorina Placinta, care s-a declarat incintata de imaginile surprinse de "maestrii fotografiei" in judetul nostru si care a promis ca va promova albumul la ambasadele din strainatate. Proiectul va fi continuat si in alte regiuni ale tarii, dupa ce albumul vrincean a fost lansat ieri si in Bucuresti. Ca urmare a impactului pe care l-a avut evenimentul asupra publicului vrincean, organizatorii au decis pe viitor infiintarea unui club de fotografie la Focsani. (Gabriela DRAGHICI, Oana OLARU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.