Educație

Invatamintul avea nevoie de un cutremur

Camelia Stănilă
16 nov 2005 1264 vizualizări
Doua treimi din dascalii vrinceni au semnat pentru continuarea grevei, desi risca sa ramina fara bani in buzunar de sarbatori. Seful ISJ sustine nevoia de finantare a sistemului de invatamint, insa spune ca reforma trebuie realizata de la baza. Danut Popoiu spune ca a gasit la scoala din Calieni banca in care a stat in clasele primare

Sindicalistii din invatamint au decis sa nu intrerupa greva generala, asa ca elevii nu vor merge nici astazi la scoala. Liderii celor patru federatii sindicale au centralizat ieri voturile cadrelor didactice din teritoriu, iar procentul celor care nu doresc sa accepte oferta Guvernului s-a dovedit a fi majoritar. Cu riscul ca protestul sa fie declarat ilegal in instanta, dascalii au decis continuarea grevei, pentru a obtine venituri mai mari. Majoritatea profesorilor din tara s-au aratat nemultumiti ca reprezentantii lor la nivel national nu au obtinut cresteri salariale mai substantiale, tichete de masa si nu au luptat pentru mentinerea titularizarii in invatamint. De asemenea, sindicalistii au acuzat Guvernul ca au oferit un milion de euro pentru infrastructura scolara, fara a avea de unde sa dea banii. Potrivit hotaririi luate ieri la nivel national, acordul cu Guvernul nu a fost semnat, fiins asteptate noi negocieri. Sindicalistii au facut si un apel la opinia publica, pentru a intelege demersul lor pentru a obtine o salarizare corespunzatoare si conditii de munca civilizate. In Vrancea, doua treimi din dascalii vrinceni au semnat pentru continuarea actiunilor revendicative cu orice risc. Doar citeva unitati de invatamint din mediul rural au dorit inceperea cursurilor, cum este cazul scolilor din Vidra, Jaristea, Biliesti si Virtescoiu, in rest procesul de invatamint a fost reluat sporadic. Dupa cum au precizat oficialii din invatamint, si in Focsani exista citiva dascali care au reinceput sa predea la clasa, exemplu fiind si doua invatatoare de la Scoala "Alexandru Vlahuta", care au facut ore la clasele I-IV. La fel, profesoriii nesindicalisti, care nu s-au alaturat grevistilor de la inceput, i-au mai chemat pe elevi la cursuri. La ora actuala, nici oficialii din Inspectoratul Scolar si nici liderii de sindicat nu cunosc cifra exacta a dascalilor care au facut greva in ultimele zile.


"Invatamintul e ca un burete uscat"


Oficialii Inspectoratului Scolar au declarat ca nu pot face o evaluare a efectelor grevei, decit dupa incetarea ei. Si activitatea inspectorilor va fi reluata dupa reinceperea cursurilor, cind de altfel va fi hotarita si modalitatea de recuperare a orelor pierdute in ultimele zile. "Inspectiile programate vor merge mai departe, dar vom sari peste inspectiile RODIS din aceste zile. La sfirsitul grevei vom hotari si cum vom proceda cu cercurile pedagogice, ca sa vedem si modul de recuperare a orelor. Daca se vor recupera simbata, vom propune cercurile pentru aceasta zi. Simularea testelor nationale la romana, programata la sfirsitul saptaminii viitoare, se va desfasura fara probleme, pina atunci sigur se vor

linisti lucrurile", a precizat inpectorul general Danut Popoiu. Desi protestul cadrelor didactice afecteaza si activitatea inspectorilor, seful ISJ s-a declarat de acord cu necesitatea de finantare a sistemului de invatamint. "Invatamintul este ca un burete uscat, ar inghiti foarte multi bani pentru ca multi ani a fost o Cenusareasa. In scolile vrincene este mare nevoie de dotari, de material didactic, cel de acum 30-40 de ani este pastrat cu sfintenie la tara, iar la oras nici nu mai exista ... Si mobilierul trebuie schimbat, eu chiar mi-am gasit banca in care am invatat la Calieni. Bibliotecile au mare nevoie de dotari, caci apar carti deosebite, iar scolile nu-si permit sa le cumpere", spune Danut Popoiu. Seful ISJ este de parere ca sistemul avea nevoie de un astfel de "cutremur", cum e greva generala, insa cererile nu vor rezolva problemele din invatamint.


"Semianalfabeti cu 12 clase"


Seful invatamintului vrincean considera ca reforma trebuie pornita si de la cadrele didactice care acum cer mariri de salarii. "Trebuia o un asemenea «cutremur» pentru cei care au uitat ca mai exista invatamint, pentru a-i mai trezi pe oameni la realitate. Dar sint de parere ca cererile sindicalistilor nu rezolva problema. Exista o risipa enorma de energie umana si de bani in acest invatamint, care formeaza semianalfabeti cu 12 clase. Noi avem nevoie de oameni care sa munceasca, e drept si de oameni care sa termine licee teoretice si sa faca o facultate ... Nu stiu de ce, noi vrem sa-i trecem pe toti, pentru ca invatamintul superior sa aiba «carne de tun». Nu se poate asa ceva! Reforma nu se poate din prima, trebuie pornita de la baza. Ma tem ca acum punem caramizi pe o fundatie nu tocmai sanatoasa. Cerem bani, si pe buna dreptate, insa mai intii trebuie sa facem curatenie in curtea noastra", mai sustine Danut Popoiu. Seful Inspectoratului Scolar a mai afirmat ca va avea o interventie si la urmatoarea intilnire cu reprezentantii Ministerului Educatiei, cu privire la planul de scolarizare, care nu este bine fundamentat. Acesta spune ca nu se va sfii sa ceara desfiintarea unor clase, desi astfel unii profesori vor ramine fara catedre. "Mi se pare ca planul de scolarizare e facut pentru a da piine multora si nu mi se pare corect. Sint prea multe clase. E nevoie de absolut toate profilele existente, insa acum sint si clase cu 10 elevi la SAM. Si actul de invatamint e evaluat prin examene care nu reflecta realitatea", a declarat "generalul" scolilor vrincene.




Opinii anti-greva


Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului (ANPDC) a facut un apel pentru reluarea procesului de invatamint, spunind ca protestul cadrelor didactice incalca grav dreptul contitutional la educatie al copiilor. Reprezentantii acestui institutii au apreciat, prin intermediul unui comunicat de presa, ca "in situatia in care sindicatele din invatamint nu vor relua procesul educativ in scoli astfel incit sa nu fie incalcate dreptul la educatie si dreptul la timp liber, aceste drepturi ramin doar la nivel eclarativ, fara o finalitate practica, exercitarea lor fiind obstructionata".


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.