Educație

Bostan s-a luat la trinta cu clauza de suspendare din contract

Ziarul de Vrancea
17 iul 2010 1999 vizualizări
Contractul de management semnat de Iordache Bostan cu Ministerul Educatiei este stipulat ca acesta poate fi suspendat din functie daca impotriva managerului educational a fost formulata plingere penala sau a fost trimis in judecata pentru fapte penale incompatibile cu functia detinuta, pina la raminerea definitiva a hotaririi judecatoresti u dupa cum se stie, DNA l-a trimis in judecata pe seful ISJ, la pachet cu 20 de persoane, in dosarul fraudarii examenului de bacalaureat din 2008 u preventiv, acum citeva saptamini, Bostan a atacat in instanta exact articolul care-l trimitea la acasa din biroul de sef al ISJ Vrancea

Ministerul Educatiei l-ar putea suspenda din functie pe profesorul Iordache Bostan, seful Inspectoratului Scolar Judetean, pe baza contractului de management incheiat la instalarea pe post. Dupa cum el insusi recunoaste, in contractul de management semnat de inspectorul scolar general Iordache Bostan se afla un articol in care se arata, fara urma de indoiala, ca in situatia in care se afla acum "generalul", acesta poate fi suspendat urgent din functie. "Contractul de management educational se suspenda de drept in cazul in care impotriva managerului educational a fost formulata plingere penala sau a fost trimis in judecata pentru fapte penale incompatibile cu functia detinuta, pina la raminerea definitiva a hotaririi judecatoresti", se arata intr-un contract similar cu cel al lui Iordache Bostan. Profesorul adjudean nu s-a aratat dispus sa renunte insa cu una cu doua la postul de sef al scolilor vrincene, mai ales ca s-a deprins cu mersul prin tribunale. In plus, nici ministerul nu s-a mai grabit sa-l schimbe din functie, chiar daca acum ar avea un motiv mai mult decit serios, in conditiile in care Iordache Bostan a fost presedinte al Comisiei judetene de bacalaureat in anul 2008, cind examenul a fost viciat. Tot fiind chemat la DNA sa dea cu "subsemnatul", Bostan incearca sa se puna la adapost contestind in instanta modelul de contract de management pe care si-a pus semnatura la preluarea functiei. "Acum sint in litigiu cu Ministerul Educatiei in vederea faptului ca acel contract nu respecta prevederile legale, Constitutia Romaniei, Codul de Procedura Penala si Conventia Europeana a Drepturilor Omului. Acea prevedere nu avea ce cauta acolo, asa ca am solicitat modificarea contractului inca de acum doua, trei saptamini. Oricum, nu exista dovezi impotriva mea, plus ca au mai fost doua examene de bacalaureat de atunci, puteau sa faca flagrant sau altceva"¦ Oricum, sint sigur ca mi se va demonstra nevinovatia. Am avut si am incredere in justitia romana din ultimii ani. Chiar si daca ar urma sa fiu suspendat, ma intorc pentru ca sint nevinovat", a declarat seful ISJ, numit in functie pe vremea guvernarii liberale.


Trafic de influenta in familie


Profesorul de matematica Iordache Bostan figureaza pe lista inculpatilor impreuna cu sotia sa Mariana, fiind acuzat de procurorii anticoruptie de la Sectia DNA Galati de trafic de influenta si folosirea influentei ori autoritatii in scopul obtinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite. "La rindul sau, inculpata Bostan Mariana a pretins si primit suma de 750 lei de la o denuntatoare pentru a interveni pe linga sotul sau, inculpatul Bostan Iordache, inspector scolar general si presedinte al Comisiei judetene de bacalaureat Vrancea, in scopul ca acesta sa-si exercite autoritatea si influenta asupra profesorilor examinatori, pentru ca fiul denuntatoarei sa promoveze examenele orale la limba si literatura romana si limba franceza. în plus, in cursul zilei de 24 iunie 2008, Bostan Iordache, in virtutea functiei sale, a intervenit pe linga inculpata Alexandrescu Anca Sonia pentru ca aceasta sa acorde nota maxima unui numar de trei candidati la disciplina limba franceza "" proba orala", se arata in rechizitoriul intocmit de DNA Galati. Dupa trimiterea sa in judecata, seful Inspectoratului Scolar Judetean a spus ca denuntatoarea ar fi o verisoara a sotiei sale.


Examenul maturitatii: "spaga"


In dosarul care vizeaza fraudarea examenului de bacalaureat, procurorii anticoruptie au trimis in judecata 21 de inculpati, majoritatea cadre didactice din judet, in cadrul celui mai mare caz de coruptie din invatamintul vrincean. Dosarul de noua volume are in centru examenul de bacalaureat din 2008, sesiunea iunie-iulie. Pe lista neagra a celor 21 de inculpati se afla inspectorul scolar general Iordache Bostan, sotia acestuia, Mariana Bostan, primarul orasului Panciu, Ion Petre, primarul Vasile Zbirciog d ela Straoane, directorul Colegiului Tehnic "Valeriu D. Cotea", Florin Iamandei, inspectorul de sport Vica Minca si inspectorul de resurse umane din cadrul Primariei Focsani, Daniela Pamfil s.a. Toti au fost acuzati de diverse infractiuni, printre care dare si luare de mita si trafic de influenta. Conform rechizitoriului intocmit de procurorii DNA Galati, trei cadre didactice din judet s-au ocupat de primirea si distribuirea pe mai departe a sumelor de bani menite sa le umfle notele candidatilor la "examenul maturitatii". Spaga care apare in rechizitoriu variaza intre 400 de lei si 2.000 de euro. Procurorii au adunat dovezi dupa ce au pus sub ascultare telefoanele mai multor elevi si profesori. Deocamdata nu se stie ce se va intimpla cu diplomele de bacalaureat ale absolventilor implicati in acest dosar, unii dintre acestia copiii unor persoane importante din judet. Dosarul se va judeca la Tribunalul Galati, primul termen fiind stabilit la mijlocul lunii octombrie. (Iulia NICOLAIE)


"Politicienii au interes sa aiba un invatamint corupt si incompetent"


Sint de parere unii dintre cititorii nostri, fosti elevi ai liceelor din orasul Focsani. Inca de anul trecut Ziarul de Vrancea a semnalat aparitia acestei anchete penale, dar mai marii invatamintului vrincean i-au negat existenta. Mai mult decit atit, chiar acum, cu citeva zile inainte de aparitia comunicatului DNA in presa, Iordache Bostan a negat din nou in fata reporterilor nostri ca ar putea exista fraude la examenul de bacalaureat sau ca ar sti de vreo asemenea cercetare. In urma articolelor noastre cititorii au semnalat si ei diferite aspecte legate de neregulile de la "examenul de maturitate". Georgiana crede ca din pacate faptasii nu vor fi pedepsiti niciodata. "Am auzit si eu de neregulile de la bac dar ce e mai grav, e ca ei nu pot fi pedepsiti niciodata. Nu avem cum sa mai dam bacul odata sa vedem cine a invatat intr-adevar sau care stia de la inceputul anului scolar ce nota va lua la bac". Despre invatamint coruptie si incompetenta ne scrie si Daniela. "Ce dracu"â„¢ parere sa ne mai spunem, nu-i evident? Au fost cazuri probate in atitia ani, s-a facut ceva??? Politicienii au interes sa aiba un invatamint corupt si incompetent". "Eu am dat bac-ul in 2008, adica exact in plin scandal legat de copiat. Am dat la Unirea. In sala erau elevi de la Unirea si Pedagogic. Baietii smecheri de la Unirea, cu 10 minute inainte de examen, au strins bani pe care, ulterior, i-au dat celor doi profesori supraveghetori. Dupa ce au luat banii, stiti ce draguti erau profesorii (pina atunci aveau o fata de ziceai ca acum te pocneste)? Umblau printre banci, ne intrebau daca ne descurcam, ba chiar ne ajutau sa lipim si hirtiutele in coltul foii. Stateam si ma uitam cum uniristul din fata mea copia pe rupte dupa fituica, iar profa statea linga el si-i pazea spatele. N-as vrea sa spun asta, dar multi dintre profesorii nostri sint niste lingai si niste nesimtiti. Iar elevii....", ne-a scris Miha pe forumul ziarului. Din pacate elevii din scolile vrincene prind de mici cum merg treburile in sistemul de invatamint si stiu ca nu exista coruptie fara profesori corupti care intind mina sa ia o spaga. "Hai sa fim seriosi, nu pateste nimeni nimic", este de parere si Liliana. (D. GANEA)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 14

Adaugă comentariu
, acum 739399 zile, 20 minute, 34 secunde
ASTEPTATI FRATILOR NU SARITI CA HIENELE PE BIETII OAMENI POATE UNII CHIAR NU SUNT VINOVATI VRETI SENZATIE ,VRETI SA VINDETI ZIARELE AJUNGE VA-TI FACUT NUMARUL.
, acum 739399 zile, 20 minute, 34 secunde
ASTEPTATI FRATILOR NU SARITI CA HIENELE PE BIETII OAMENI POATE UNII CHIAR NU SUNT VINOVATI VRETI SENZATIE ,VRETI SA VINDETI ZIARELE AJUNGE VA-TI FACUT NUMARUL.
, acum 739399 zile, 20 minute, 34 secunde
Eu am simt mai bine hiena decat analfabeta.Va-ti lamurit doamna Aurica ?
, acum 739399 zile, 20 minute, 34 secunde
sunteti semianalfabeta doamna Maria. pai se scrie v-ati.
, acum 739399 zile, 20 minute, 34 secunde
Dl Bostan a \"evoluat\"!Acum 3 ai facea in acelasi ziar afirmatia ca \"Justitia nu cunoaste legea din invatamant\".Acum justitia este dreapta,pentru ca i-a facut dumnealui dreptate.Pentru cine nu citeste integral
, acum 739399 zile, 20 minute, 34 secunde
Gogule,dragule, ma scuzi dar esti prost !Nici macar nu ma obosesc sa iti explic de ce !
, acum 739399 zile, 20 minute, 34 secunde
MAi Aiurica, mai... Ajunge, ti-ai facut numarul!!! Tu esti dovada materiala ca invatamantul este la pamant. Cum poti sa scrii "AJUNGE VA-TI FACUT NUMARUL" de mai multe ori??? Corect se scrie V-ATI nu citeste integral
, acum 739399 zile, 20 minute, 34 secunde
Fata draga, la creierul tau, m-as fi asteptat sa scrii o data "va-ti" si o data " vat-i"!
, acum 739399 zile, 20 minute, 34 secunde
Va dați seama ce cool ar fi fost sa fi scris wati? Sau, mai tare, kilowati! Asta ar fi dovedit ca are o solida pregătire tehnica, sa moara carcotasii de ciuda...!
, acum 739399 zile, 20 minute, 34 secunde
Cand D.N.A identifica reteaua lui Ionascu care organizeaza bacurile de 8 ani ?
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.