Educație

Bacul nu iese prea coafat dupa contestatii

Silvia Vrînceanu Nichita
9 iul 2010 1329 vizualizări
Seful Inspectoratului Scolar spune ca procentul de promovabilitate ar trebui sa nu creasca mai mult de 1% in urma centralizarii notelor u unui elev i-au fost furate doua puncte din nota de la matematica in cadrul primei corecturi, profesorii care se fac vinovati urmind sa fie sanctionati

Ieri s-au afisat rezultatele finale ale examenului de bacalaureat din Vrancea, insa, cu mici exceptii, absolventii de liceu nu au reusit sa obtina cresteri spectaculoase de note la materiile unde au depus contestatii. O situatie speciala s-a inregistrat in cazul unui elev care a beneficiat de o corectura cel putin superficiala si care a depus contestatie nemultumit de nota mica primita la matematica. Dupa ce lucrarea a fost corectata de inca doua comisii diferite, potrivit metodologiei de desfasurare a examenului, s-a constatat ca elevul ar fi meritat cu doua puncte in plus. Revoltatoarea situatie va intra si in atentia unei comisii de ancheta iar profesorii care au acordat prima nota ar putea fi sanctionati, dupa cum ne-a declarat inspectorul scolar general Iordache Bostan. De precizat ca nota finala este cea rezultata in urma contestatiei, cele doua comisii ulterioare facind o notare relativ apropiata. Potrivit oficialilor ISJ Vrancea, in afara unor cazuri punctuale, majoritatea contestatiilor au fost respinse dupa recorectare. Absolventii care au avut cistig de cauza au beneficiat de cresteri de note incadrate intre 50 de sutimi si un punct. De exemplu, la centrul de examen care a functionat la Colegiul Economic "Mihail Kogalniceanu" Focsani, doar un singur candidat a promovat examenul in urma recorectarii. Iar aici au fost depuse peste 70 de contestatii. O reevaluare demna de subliniat s-a inregistrat si la centrul de examinare de la Colegiul National "Unirea", unde un bacalaureat a reusit sa-si mareasca nota la doua obiecte de examen crescindu-si astfel sansele de admitere la o facultate din strainatate. Interesant este ca una dintre note i-a crescut de la 9.45 la 10, beneficiarul fiind un elev bun la invatatura.


"Peste 1% totul devine suspect"


Stan Rogoz, adjunctul sefului ISJ, presedintele comisiei de solutionare a contestatiilor, spune ca rata finala de promovare a examenului dupa solutionarea contestatiilor va fi cunoscuta abia azi. Totusi, sefii ISJ cred ca procentul de promovabilitate nu se va mari semnificativ. "Estimez ca va fi in jur de 1%, dar mai mult in minus decit cu plus. Daca procentul ar fi mai mare de 1,5% ar fi dubios, in opinia mea. Sper sa nu avem un astfel de procent in judet", ne-a declarat Iordache Bostan, multumit ca in judet nu au fost probleme de genul celor din alte judete, unde a intervenit DNA-ul pentru a potoli setea de bani a unor comisii de corectura. Nu mai putin de 1.464 de elevi din cei 2.850 de admitanti vrinceni au contestat notele obtinute la examenul de bacalaureat, nemultumiti de modul in care au fost notati. Asa cum era de asteptat, cele mai multe contestatii au fost depuse la limba si literatura romana si matematica. Dupa cum se stie, anul acesta, in Vrancea s-a obtinut un procent de reusita de 62% la examenul de bacalaureat, in comparatie cu o promovabilitate de 85,47% inregistrata anul trecut de absolventii clasei a XII-a. Candidatii respinsi vor putea sustine din nou examenul de maturitate in sesiunea de la sfirsitul verii, astazi fiind ultima zi de inscriere, conform metodologiei. Seful ISJ Vrancea face apel la elevii interesati de promovare sa se inscrie in termenul legal pentru rexaminarea programata sa inceapa pe 23 august. Interesul absolventilor de liceu pentru a doua editie a bacalaureatului a fost destul de scazut. (Silvia VRINCEANU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
, acum 739391 zile, 18 ore, 50 minute, 45 secunde
Se vede ca au fost pile, deoarece o nota la matematica de 9,45 sa ajunga la 10, bate la ochi.Nu stiti ca mama lui are bani?
, acum 739391 zile, 18 ore, 50 minute, 45 secunde
cam 400 euro a dat .....pt a urca de la 2 la 5.40....acest caz s-a intamplat la colegiu tehnic edmond nicolau( liceul 1)....la acest liceu s-a copiat in prostie....si degeaba.....sau razbunat cei din citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.