Educație

Liceu de mina a doua caut corigent pentru completarea claselor!

Silvia Vrînceanu Nichita
7 iul 2010 1247 vizualizări
Liceele care au ramas cu locuri neocupate spera sa-si completeze clasele din rindul celor care nu si-au exprimat optiunile sau cu corigenti u 41 de admitanti din mediul rural au intrat la liceu cu note de 4

Absolventii de gimnaziu care au ratat intrarea la liceu mai au o sansa in etapa a doua a admiterii computerizate care a debutat zilele trecute. Potrivit Inspectoratului Scolar Judetean, pentru anul scolar 2010-2011, in judetul Vrancea au fost aprobate pentru invatamintul liceal, clasa a IX-a, un numar de 3.810 locuri la invatamintul de zi si 210 locuri la invatamintul seral si cu frecventa redusa. Dupa derularea primei etape de admitere computerizata in clasa a IX-a au ramas neocupate 531 de locuri. Pe de alta parte, in jur de 300 de elevi dintre absolventii clasei a VIII-a nu si-au exprimat optiunile pentru admitere, 200 avind situatia scolara incheiata si 100 fiind corigenti, dupa cum ne-a precizat inspectorul scolar general ajunct al ISJ Vrancea, Maria Lupu. Cei 200 de absolventi pot intra la liceu in etapa a II-a de repartitie, pe 12 iulie 2010. Cit priveste corigentii, acestia mai au o sansa in etapa a III-a, care se deruleaza intre 1 si 10 septembrie 2010, evident daca promoveaza in vara materiile la care nu au invatat in timpul anului scolar. In prima etapa a admiterii 41 de absolventi de gimnaziu au intrat la liceu, in ciuda faptului ca au medii sub 5. O simpla analiza a mediilor de admitere arata ca cei mai slabi elevi provin de la institutii de invatamint din mediul rural, pe fondul dezinteresului pentru scoala manifestat de tot mai multi copii proveniti din familii sarace. Cum liceele au ramas cu multe locuri neocupate, directorii spera ca a doua editie a repartizarii sa le aduca elevi, chiar daca mai slabi. In acest context se vorbeste chiar de reducerea unor norme didactice, tinind cont de faptul ca finantarea se va face pe cap de elev de anul viitor. "Cei care nu si-au indeplinit planul de scolarizare mai au o speranta. Daca cei aproximativ 300 de elevi nu aleg sa-si continue studiile, pentru noi sint doua aspecte importante de analizat: situatia incadrarii personalului didactic si situatia copiilor de 14-15 ani care nu mai beneficiaza de programe educationale sistemice. Vom cerceta cauzele si vom lua decizii la momentul potrivit", ne-a declarat profesoara Maria Lupu, adjuncta inspectorului scolar general, intrebata de adaptarea numarului de catedre la numarul de elevi. In aceste zile candidatii nerepartizati pot completa o noua fisa de optiuni dar emotiile nu mai sint asa de mari intrucit sint locuri suficiente, in special la liceele de mina a doua. In prima etapa a admiterii, la liceu au intrat si sase copii de etnie roma, in vreme ce 50 de elevi au preferat sa mearga la liceele din judetele vecine. Anul acesta, in Vrancea nu au mai venit sa studieze elevi din Republica Moldova. (Silvia VRINCEANU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.