Educație

Elevii spera sa-i «intoarca» pe profi la contestatii

Silvia Vrînceanu Nichita
5 iul 2010 726 vizualizări
Elevii vrinceni au contestat in numar mare notele obtinute la bacalaureat, in conditiile in care procentul de promovabilitate este cu 23% mai mic decit anul trecut u Ministerul Educatiei a anuntat ca si pentru 2011 se va pastra acelasi sistem de organizare a bacalaureatului, fara probele orale care ar urca artificial mediile absolventilor de liceu

1.500 de elevi din cei 2.850 de admitanti vrinceni au contestat notele obtinute la examenul de bacalaureat, nemultumiti de modul in care au fost notati. Asa cum era de asteptat, cele mai multe contestatii au fost depuse la limba si literatura romana si matematica, respectiv un total de 890 de contestatii. Alte intimpinari au fost depuse la disciplinele tehnice, unde s-au luat note destul de mici, dar si la celelalte probe scrise sustinute de absolventi, cum ar fi istorie, georgrafie sau biologie. La fizica, de exemplu, in cadrul profilelor tehnice, s-au luat note destul de modeste, poate si pentru faptul ca elevii au aflat abia la inceputul anului scolar ca vor da examen la aceasta materie si nu s-au pregatit cu seriozitate. Dupa cum se stie, anul acesta, in Vrancea s-a obtinut un procent de reusita de 62% la examenul de bacalaureat, in comparatie cu o promovabilitate de 85,47% inregistrata anul trecut de absolventii clasei a XII-a. Rezultatul de anul acesta este considerat unul "normal" de catre oficialii Inspectoratului Scolar si situeaza judetul nostru in zona de mijloc a clasamentului national. La nivel national, promovabilitatea la bacaluareat inainte de contestatii este de 67,4%, cu 12,5% mai putin decit anul trecut. în topul judetelor cu cele mai bune medii sint Suceava, Caras-Severin cu aproximativ 87% grad de promovabilitate, Arad, Bihor, Hunedoara cu peste 85%, cele mai slabe rezultate fiind inregistrate in Ialomita, Calarasi, Dimbovita si Brasov, cu intre 45 si 55%. Rezultatele reflecta, "in sfirsit", toleranta zero fata de frauda si realitatea din sistem, dupa cum a comentat ieri ministrul Educatiei, Daniel Funeriu.


Absolventi debusolati


Profesoara Maria Lupu, inspector scolar general adjunct al Inspectoratului Scolar, si presedintele Comisiei Judetene de Bacalaureat, pune notele relativ mici obtinute de multi elevi pe seama slabei motivatii de a invata, peste care se adauga si implicarea din ce in ce mai mica a parintilor in viata scolii, totul pe fondul recesiunii economice care afecteaza si tinerii si sansa lor de a se integra in cimpul muncii dupa liceu. Asa se explica poate si de ce unii absolventi trag tare la scoala si se indreapta catre facultati care le ofera o oportunitate mai buna de angajare, in domenii precum Medicina, Politie, Justitie sau Automatica si Calculatoare. In plus, spune Maria Lupu, eliminarea celor doua probe orale si a probei de sport, la care cei mai multi elevi obtineau note mari, a condus fara indoiala la o diminuare a procentului de promovabilitate si a facut examenul mai ancorat in cunostintele reale acumulate de elevi. De altfel, Ministerul Educatiei a anuntat ca si pentru 2011 se va pastra acelasi sistem de organizare a bacalaureatului fiind desfiintate probele orale care ar urca artificial mediile obtinute de absolventii de liceu.


La toamna de numara iar bacalaureatii


Cit priveste subiectele, profesoara de limba romana Maria Lupu spune ca acestea au fost accesibile, care nu le-au pus probleme elevilor care au luat in serios pregatirea pentru examen. Ramine de vazut insa citi dintre contestatari vor reusi sa-si maresca nota in urma recorectarii, in conditiile in care de multe ori lucrarile au fost notate mai putin dupa ce profesorii au revazut continutul. Prima afisare a rezultatelor de la "bac" avut loc duminica, 4 iulie, iar pina la ora 20.00, in aceeasi zi, s-au putut depune contestatiile. Reclamatiile depuse de elevi vor fi solutionate in perioada 6-7 iulie, iar rezultatele finale vor fi afisate cel tirziu in 8 iulie. Ministeul Educatiei precizeaza ca se considera promovat la examen candidatul care a participat la toate probele de evaluare a competentelor lingvistice si digitale, a obtinut cel putin nota 5 la fiecare proba scrisa sau practica si are media generala minimum 6. Pentru candidatii care obtin media generala 5,99, aceasta va fi rotunjita la 6.00. Nefericitii care au ratat bacalaureatul de vara mai au o sansa in toamna. Inscrierile au loc in perioada 5-9 iulie, iar examenul va debuta pe 23 august. (Silvia VRINCEANU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.