Educație

Stefan si Sevastita Aga, Biserica Sfintii Apostoli

Valentin Muscă
3 iul 2010 2310 vizualizări
Biserica a fost considerata catedrala orasului Panciu

Cel mai cunoscut lacas de cult din orasul sampaniei romanesti a intrat in Biblioteca. Familia pr. Stefan si Sevastita Aga a reusit sa refaca istoria bisericii reprezentative a orasului Panciu, publicind acum citeva zile lucrarea "Biserica parohiala Sfintii Apostoli Petru si Pavel din orasul Panciu, judetul Vrancea" (Ed. Qualmedia, 2010). Ce au reprezentat biserica "Sfintul Ioan" pentru Focsanii Munteniei si Biserica Domneasca pentru Focsanii Moldovei a fost biserica "Sfintii Apostoli" pentru orasul Panciu. Construita cu doi ani inainte ca Panciu sa fie declarat oras prin decret domnesc in 1861, biserica "Sfintii Apostoli" a fost martorul cresterii si descresterii localitatii de la poalele Neicului. Lacasul a suferit ca si celelalte cladiri din localitate la bombardamentele Primului Razboi Mondial si s-a transformat in ruina la cutremurul din noiembrie 1940. Dupa cutremur a fost amenajat un paraclis, prin transformarea unei capele mortuare, care a fost sfintit la Floriile anului 1949. Abia dupa 3 decenii, intre anii 1972-1976, biserica a putut fi reconstruita pe locul lacasului distrus in acel noiembrie 1940, sfintirea avind loc pe 5 noiembrie 1979. Bine documentata in arhivele vrincene si bucurestene si redactata cu griija, lucrarea ofera in acelasi timp o fresca a societatii pancene, privita prin istoria parohiei "Sfintii Apostoli", de la jumatatea secolului XIX pina in zilele noastre. Istoria bisericii parohiale "Sfintii Apostoli" este in fond istoria orasului Panciu, iar lucrarea scrisa de familia pr. Stefan si Sevastita Aga este un cadou de suflet facut tuturor celor care indragesc lectura si istoria fostului judet Putna. Mai trebuie adaugat ca aparitia acestei carti fundamentale pentru istoria religioasa a orasului Panciu s-a facut cu sprijinul primarului Ion Petre. (Valentin MUSCA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.