Educație

Hramul Manastirii Sihastru

Valentin Muscă
29 iun 2010 1024 vizualizări
Cei care doresc sa ajunga de Sfintii Apostoli intr-un colt de rai pot merge la Manastirea Sihastru din comuna Ploscuteni, despre care se spune ca a fost ctitorita de hatmanul Sendrea in a doua parte a secolului XV.

Daca legenda vorbeste despre aceasta ctitorie ca ar fi din timpul lui Stefan Cel Mare, documentele istorice mentioneaza ca data de constructie a actualului asezamint monahal anul 1748, adica doua secole mai tirziu. Spre sfirsitul veacului XIX a fost construita actuala biserica de zid cu hramul "Sfintii Apostoli". In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial si in primii ani dupa, manastirea a stat sub influenta puternicului asezamint monahal de la Vladimiresti condus de ieromonahul Ioan Iovan, care era pastorul spiritual al monahilor de la Sihastru. Pentru ca deranjau regimul comunist, cele doua asezaminte au fost desfiintare in 1955. Monahii au fost arestati si condamnati la inchisoare, iar asezamintul transformat in manastire de maici. Cind prin Decretul 410 din 1959 au fost inchise majoritatea asezamintelor monahale din Romania, Manastirea Sihastru a fost singura care a ramas deschisa. Si astazi, in linistea chiliilor de la Sihastru mai traiesc monahii care au cunoscut pe viu momentele dramatice de la sfirsitul anilor 50, cind Militia i-a scos cu forta pe calugari din Manastire si in locul lor au adus, tot cu forta, monahiile de la Buciumeni, desigur cu acordul si binecuvintarea episcopului de atunci al Buzaului, Antim Angelescu. (Valentin MUSCA)





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739398 zile, 12 ore, 56 minute, 19 secunde
D-le Valentin Musca intrebati va rog preotii de ce au fost obligati de Protoieria Odobesti recte Arhiepiscopia BZ si VN sa trimita pe banii bisericii cate 10 enoriasi, fortat/obligat la M-rea citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.