Educație

Catolicii din Focsani sint in sarbatoare

Valentin Muscă
29 iun 2010 722 vizualizări
Comunitatea catolica din orasul Unirii va celebra astazi patronii spirituali ai parohiei, pe Apostolii Petru si Pavel, sfintii care protejeaza de un secol si jumatate cosmopolita comunitate catolica din Focsani.

Primul lacas de cult al acestei comunitati a fost construit prin subscriptie publica in Focsanii Moldovei in anul 1847, dupa cum este precizat intr-un document al Prefecturii Putna din anul 1884. Intrucit dupa unirea celor doua orase de pe Milcov numarul credinciosilor catolici a crescut prin migratia fortei de munca specializata din Italia, Polonia, Ungaria si Austria, in anul 1880 a fost construita o noua biserica in Cimitirului Nordic. Loc in care s-au intilnit Orientul cu Occidentul, comunitatea catolica din Focsani este si astazi una cosmopolita si un spatiu al altruismului. Dupa 1989, catolicii din Focsani nu au rezistat tentatiei betoanelor megalomanicelor catedrale si intr-un demers tipic romanesc au demolat lacasul vechi de un secol si jumatate pentru a ridica o catedrala care sa corespunda timpurilor in care traim. Dincolo de acest eveniment trist al istoriei recente, parohia catolica din Focsani ramine acelasi spatiu al dialogului interrelgios, unde fiecare crestin gaseste permanent o usa deschisa si pe cineva care sa-l asculte. (Valentin MUSCA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.