Educație

Grigorie Dascălul, fondatorul seminariilor

Valentin Muscă
22 iun 2010 577 vizualizări
Uncenic al Cuviosului Paisie Velicikovschi, care l-a primit in monahism in 1790, la Manastirea Neamt, Sfintul Grigorie Dascalul a fost unul din cei mai luminati ierarhi ortodocsi romani din prima jumatate a secolului XIX

Este cel care a dus spiritul paisianismului in Tara Romaneasca, deschizind drumul neoisihasmului vasilian in manastirile din sudul tarii. Personalitate fara egal in epoca, om al rugaciunii inimii, dar nu calugar bigot, Grigorie a fost initiat de tinar in traducerea cartilor sfinte, lucru care i-a deschis ochii asupra importantei studiului pentru slujitorii Bisericii. Desi pare de necrezut, in epoca sa analfabetismul facea ravagii nu doar printre locuitorii Tarilor Romane, dar chiar printre slujitorii Bisericii, care invatau slujbele pe de rost, dar cunosteau putina carte. Constient de acest lucru, dupa ce este ales Mitropolit al Tarii Romanesti in 1823, Grigorie a infiintat seminarii pentru educarea viitorilor preoti la Rimnicu Vilcea, Curtea de Arges si Buzau. Pentru contributia sa la emanciparea slujitorilor Bisericii, Grigorie a fost numit Dascalul, iar Sfintul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane l-a canonizat. Moastele sale se gasesc in biserica mare a Manastirii Caldarusani, in obstea in mijlocul careia a trait o parte din viata. (Valentin MUSCA)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.