Educație

Sfintul Nicolae Cabasila

Valentin Muscă
19 iun 2010 705 vizualizări
Crestinii ortdocsi il pomesc in aceasta duminica pe Sfintul Nicolae Cabasila, unul din cei mai mari teologi bizantini, a carui opera este o marturie a profunzimii teologiei grecesti din secolul XIV

Educat in marile scoli filosofice si teologice ale Constantinopolului, Cabasila este teologul care a trait in epoca in care lumea Bizantului a fost zdruncinata de disputa cu teologia latina, generata de polemica isihasta, a carui protagonist a fost Sfintul Grigorie Palama, unul din maestrii sfintului Nicolae Cabasila. Cele mai importante scrieri ale teologului Cabasila sint "Viata in Hristos" si "Tilcuirea Dumnezeiestii Liturghii", doua lucrari care, din secolul XIV si pina astazi, sint normative in ce priveste tainele de initiere ale crestinului "" Botez, Mirungere, Euharistie si explicarea Sfintei Liturghii. Teolog nonconformist pentru timpul sau, prin implicarea totala si asumata in disputele politice ale Imperiului, Nicolae Cabasila a fost in acelasi timp unul din aparatorii cei mai devotati ai isihasmului, adica ai Rugaciunii inimii, teologie condamnata de Biserica Latina. A fost alaturi de sfintul Grigorie Palama, in disputa acestuia cu teologia occidentala, a suferit cind acesta a fost condamnat de propria Biserica, dar a savurat cu Palama victoria teologiei "energiilor necreate". In ciuda verbului acid impotriva teologiei scolastice latine, Nicolae Cabasila este astazi un teolog apreciat in egala masura in Occident si in Orient, iar opera sa polemica este o fresca impresionanta despre nivelul disputelor teologice de acum sapte secole. (Valentin MUSCA)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.