Educație

Vremea clasicului pe ecran: Poveste din Philadelphia

Iulia Crețu
17 iun 2010 900 vizualizări
Katharine Hepburn joaca in aceasta comedie alaturi de Cary Grant

Astazi, de la ora 17.30, la Clubul Cinefililor de la Centrul de limbi straine ruleaza "The Philadelphia Story", o comedie clasica si siropoasa cu Katharine Hepburn si Cary Grant in rolurile principale. Rolul jucat de marea actrita a reprezentat si dovada ca feminitatea, vulnerabilitatea si comicul sint citeva calitati pe care Katharine Hepburn le poate aduce in scena. In ciuda faptului ca publicul o privea ca pe o persoana autoritara, departe de idealul feminin firav al anilor 1930. "în scena de deschidere, acum faimoasa pentru incarcatura ei nervoasa, bogata mostenitoare Tracy Lord (Hepburn) il urmareste pe Dexter Heaven (Cary Grant), playboy-ul de care tocmai divortase, ingramadindu-si niste lucruri personale intr-o masina si agitind in mina o crosa de golf. încercind sa demonstreze ca poate fi iubita, Tracy planuieste un mariaj cu un om respecatbil, dar cam fad; Dexter se intoarce in oras cu doi reporteri, Mike (James Stewart) si Liz (Ruth Hussey), cu gindul de a-i strica cununia acesteia. Mai luminoasa ca oricind, Hepburn se depaseste pe sine intr-un rol care ii cere un timing comic impecabil, precum si o vulnerabilitate autentica. Scenele cu Stewart, in gradina, in noaptea dinaintea inevitabilei nunti, surprind esenta atractiei furtunoase dintre cei doi eroi. Realizarea formei definitive a Povestii din Philadelphia i se datoreaza lui Hepburn. Detinind drepturile asupra proiectului, actrita le-a vindut studiourilor MGM cu conditia pastrarii rolului principal si a dreptului de a-si alege singura regizorul si distributia. I-a vrut pe Clark Gable in rolul lui Dexter si pe Spencer Tracy in rolul lui Mike, dar acestia nu au fost disponibili. Au fost distribuiti in schimb Cary Grant, partenerul ei din trei filme anterioare, si James Stewart. Regizorul George Cukor a reusit sa transforme imaginea publica negativa a lui Hepburn intr-un atu al personajului sau, stirnind compasiune pentru o femeie frumoasa atit de neinteleasa", scrie Karen Krizanovich, intr-o recenzie aparuta in Empire, MS London, Cosmopolitan UK. Filmul pregatit de Clubul Cinefililor a primit Oscarul pentru scenariu, iar in 1956, cu adaosul unor numere muzicale, comedia a fost reluata sub titlul "Inalta Societate". (Iulia CRETU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.