Educație

Virfurile educatiei vrincene si-au luat adio de la liceu

Iulia Nicolaie
15 iun 2010 2631 vizualizări
Sefii de promotie sint elevii care, parca fara pic de efort, reusesc sa-i devanseze fara probleme pe ceilalti si aproape fara exceptie, viitorul le este unul stralucit u daca cele doua colegii-rivale, Cuza si Unirea , dar si Pedagogicul si Economicul au sefe de promotie, la Arta, Auto si Edmond Nicolau baietii fac legea u cei mai silitori elevi vrinceni au aspiratii pe cit de inalte, pe atit de diferite, printre optiuni fiind compozitia muzicala, managementul cultural, diplomatia internationala sau ingineria

Desi sint un exemplu demn de urmat pentru toata lumea, desi numele lor ar trebui sa umple micile ecrane si revistele stralucitoare, se pierd in umbra non-valorilor promovate cu un heirupism rar intilnit in presa "colorata". Este vorba despre viitorul tarii, un viitor ce trebuie ocrotit, pretuit, promovat si urmat. Ei, sefii de promotie, sint virfurile claselor si ale liceelor unde au petrecut cei mai frumosi ani din viata, dupa cum ei insisi sustin cu tarie. Tot ei, elevii care fac ca scoala sa para o joaca de copii, privesc spre viitor cu incredere si emotie si spre trecutul recent cu nostalgie.


Cele mai cunoscute colegii din judet se pot lauda cu doua "sefe" de promotie cum rar se intilnesc, tinere cu idealuri inalte si cu rezultate exceptionale la olimpiade si concursuri scolare. La Colegiul National "Unirea" Focsani, dupa cum era de asteptat,

eleva Ioana Alexandru, care a reusit in acest an incredibila performanta de a obtine premiul I la olimpiada internationala de limba romana, este "sefa" promotiei 2010. Tinara nu a aflat vestea cea buna decit abia in seara festiva de joi si recunoaste ca surpriza a aparut pe neasteptate, mai ales ca multi colegi aveau note destul de mari. "Nu ma asteptam deloc, a fost o surpriza foarte, foarte mare, mai ales ca am colegi cu note foarte mari. Pentru mine, anii la "Unirea" au fost perfecti, sint foarte atasata de liceul meu. De la fiecare dintre cei din jurul meu am invatat cite ceva, inclusiv de la colegii mei", ne-a spus Ioana, care vrea sa-si continue studiile in domeniul teatrologiei si managementului cultural. Si cadrele didactice la Colegiul National "Al. I. Cuza" se pot mindri cu o "sefa" de promotie de exceptie, premiata la numeroase olimpiade si concursuri scolare, Raluca Aldea.

Cuzista ezita intre a-si urma studiile la Londra sau la Coventry si viseaza la un viitor stralucit in diplomatia economica. "Pentru mine, liceul a fost o perioada foarte frumoasa, au fost patru ani in care am invatat foarte multe lucruri. Dupa ce voi da bacalaureatul voi vedea daca voi studia la Londra sau la Coventry, insa sigur voi studia relatii economice internationale. Mi-ar placea sa fiu functionar international", a spus Raluca, incurajata de perspectiva unei asemenea slujbe si de catre schimburile de experienta la care a participat la Bruxelles si la Strasbourg. Raluca a mai spus ca nu s-a gindit daca va ramine peste hotare, insa a afirmat ca o slujba bine platita, intr-un context bun, ar determina-o sa lucreze pe viitor in Romania.


"Mereu am avut ambitia sa fiu printre cei mai buni"


La Liceul Pedagogic "Spiru Haret" Focsani, dupa cum era de asteptat, in virful elevilor se afla tot o "sefa". Este vorba despre Petruta Buloiu, care ar vrea sa opreasca timpul in loc si sa prinda din nou anii de liceu. "Nici acum nu pot sa realizez ca au trecut deja patru ani si ca am absolvit liceul. Se spune ca nu timpul trece prin noi ci noi trecem prin timp, insa daca as putea sa-l opresc, as vrea sa retraiesc toate clipele frumoase alaturi de colegii mei si de domnii profesori. Ce a insemnat liceul pentru mine?In primul rind o provocare, deoarece mereu am avut ambitia sa fiu printre cei mai buni. In al doilea rind, aici am legat cele mai frumoase prietenii, am invatat sa apreciez frumosul, sa privesc lumea cu alti ochi, am invatat ca trebuie sa am o cultura solida si sa-mi stabilesc anumite principii care sa ma ajute sa razbesc in viata. De asemenea, toate acestea au fost fundamentate cu ajutorul domnilor profesori carora tin sa le multumesc in mod deosebit pentru rabdarea si daruirea de care au dat dovada si pentru faptul ca ne-au impartasit propria experienta si ca nu au fost doar profesori ci si "prieteni", a povestit Petruta, care a tinut sa adauge ca mult timp a considerat ca scoala este un stres si ca abia acum, la sfirsit, a realizat ca lucrurile nu stau chiar asa. La Colegiul Economic "Mihail Kogalniceanu", tot o fata ocupa primul loc al podiumului, este vorba despre eleva Madalina Strimbei.


Sefii de promotie, viitori ingineri si compozitori de succes


Nu doar fetele se pot lauda cu titlul de cele mai silitoare eleve, ci si baietii, cum este in cazul Liceului de Arta "Gh. Tattarescu" si Colegiului Tehnic "Edmond Nicolau". Eduard Dumitriu este, oficial, cel mai silitor elev de la Liceul de Arta, iar printre pasiunile sale se numara poezia, care i-a adus si premii la diverse competitii de profil. "Ca materie, romana imi place cel mai mult, insa foarte mult imi place poezia, la care am obtinut si premiul I pe judet. Liceul mi s-a parut foarte frumos, de neuitat, am avut un colectiv in care m-am integrat foarte bine", ne-a spus Eduard Dumitriu. Si cum din lista sefilor de promotie nu putea lipsi nici un exemplu din domeniul stiintelor tehnice, elevul Cristi Batranu, sef de promotie la Colegiul Tehnic "Edmond Nicolau", vrea sa urmeze o cariera ca inginer in constructii civile. "Vreau sa urmez Facultatea de Constructii din Bucuresti, insa momentan invat pentru examenul de bacalaureat. Anii de liceu au fost cei mai frumosi din viata mea, as vrea sa se repete", a spus cu nostalgie Cristi. Si la Grupul Scolar de Transporturi Auto, "liderul" la note al elevilor este tot un baiat, pe nume Cristinel Cringu. Cu siguranta ca viitorul este unul luminos pentru acesti copii deosebiti, primii dintr-o generatie de peste 3.000, care vor si reusesc sa vada dincolo de negura mediocritatii si chiar a analfabetismului care s-a abatut asupra tineretului de astazi. Si daca Romania nu-i va primi cu bratele deschise pe o piata a muncii saturata de nepoti, matusi, verisori si incompetenta, valoarea le va fi fara indoiala apreciata peste hotare. Succes! (Iulia NICOLAIE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.