Educație

Bisericile de lemn din Racoasa si Tulnici, protejate de incendii

Iulia Nicolaie
15 iun 2010 913 vizualizări
Ambele lacasuri de cult sint monumente istorice

Sapte biserici din judet vor fi mai bine protejate de flacari, prin intermediul unei actiuni de ignifugare, demarata de Directia pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National Vrancea. Deocamdata, ignifugarea a fost demarata la bisericile de lemn din localitatile Racoasa si Tulnici, urmind ca pina la sfirsitul anului, alte cinci biserici sa fie tratate cu substante speciale care sa tina flacarile departe. "Putem preciza faptul ca nici o biserica de lemn din cele 23 din Vrancea nu a trecut prin actiunea de tratare si ignifugare, nivelul de vulnerabilitate a acestora fiind foarte inalt. Sint 12 biserici de lemn in care se desfasoara slujbe religioase in mod constant. Sa ne amintim ca dupa 1989 biserica de lemn de la Tarnita a fost mistuita de foc, fapt ce reprezinta o mare pierdere pentru patrimoniul cultural si istoric al judetului Vrancea", spun reprezentantii Directiei pentru Cultura. Ambele lacasuri de cult care au intrat deja in actiunea de ignifugare sint monumente istorice. Biserica din satul Racoasa, purtatoare a hramului "Sfintii Voievozi", a fost construita din birne de lemn in anul 1807. Biserica prezinta un pridvor cu stilpi sculptati cu motive florale, avind un plan poligonal identic cu cel al altarului. La intrare se remarca usile imparatesti din lemn frumos sculptate, in timp ce interiorul este reprezentat de o catapeteasma tot din lemn. Pe de alta parte, biserica " Adormirea Maicii Domnului" din cadrul bine-cunoscutului Schit din Lepsa este asezata in centrul incintei manastirii de maici, fiind cladita pe o temelie de piatra de riu, pe care s-au asezat birnele din lemn. întregul edificiu, atit in interior, cit si exterior, are peretii acoperiti de scinduri, acoperisul este din sindrila, iar turla cu invelis piramidal apare incununata de o cruce din fier. Responsabilii din Cultura vrinceana promit sa promoveze mai bine bisericile de lemn din judet prin crearea unor trasee turistice speciale. (Iulia NICOLAIE)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739398 zile, 14 ore, 18 minute, 24 secunde
Este un lucru foarte bun. Inseamna ca se poate misca si la cultura cate ceva. Ceva nu am inteles: "La intrare se remarca usile imparatesti din lemn frumos sculptate, in timp de interiorul este citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.