Educație

Sute de profesori navetisti, lasati de izbeliste

Iulia Nicolaie
3 iun 2010 983 vizualizări
836 de dascali vrinceni isi platesc naveta din propriile buzunare, desi legea le da dreptul la compensatii u primarii spun ca si-ar dori din tot sufletul sa le achite drepturile banesti, insa nu au de unde u edilul din Cirligele are si o propunere inedita, taxarea suplimentara a parintilor

Dascalii navetisti au ajuns la mina primarilor, sau mai bine zis la buzunarul gol al acestora. Afirmatiile sindicalistilor, conform carora dascalii sint prea saraci sa protesteze, par a se aplica, mai ales in cazul cadrelor didactice care predau in mediul rural si care se deplaseaza zilnic pe banii lor catre scoala. Chinul acestor profesori pare fara sfirsit in conditiile in care au ramas deja fara sporurile de rural si sint amenintati cu diminuarea salariului cu 25%. Oficialii Inspectoratului Scolar Judetean au pus la punct in aceste zile o situatie a cadrelor didactice navetiste carora nu li s-a decontat transportul de luni intregi. In multe dintre cazuri cadrele didactice au acoperit cheltuielile din propriul buzunar. "Din 1.161 de cadre didactice care fac naveta la nivelul judetului Vrancea, numai 325 si-au decontat sumele alocate navetei. Astfel, 836 de cadre didactice, unele chiar din septembrie 2009, nu s-au bucurat de acest drept legal de decontare a sumelor aferente navetei. Nu s-au alocat sume pentru decontarea navetei, deoarece primariile nu au prins in executia bugetara sumele necesare acestui lucru din veniturile proprii. Consider ca s-a ajuns la acest lucru deoarece multi primari nu isi doresc profesori care fac naveta in comuna si ar prefera cadre didactice din comuna lor, fie ele si necalificate", a declarat inspectorul scolar general Iordache Bostan, care considera ca primarii nu vor sa le dea dascalilor bani pentru a descuraja naveta, preferind astfel cantitatea in detrimentul calitatii. Seful ISJ a mai mentionat ca situatia va fi trimisa si la Institutia Prefectului, dar si reprezentantilor Ministerului Educatiei. "Mi se pare normal ca in Romania sa se aplice legile si cind e vorba de drepturi, dar si de obligatii", a mai precizat Bostan, care s-a autoproclamat aparatorul cadrelor didactice. Conform datelor furnizate de acesta, cele mai multe cazuri de dascali care nu si-au primit banii pentru naveta sint in comunele Andreiasu de Jos, Brosteni, Cirligele si Corbita.


"N-au decit sa vina cu executorul, sa ia geamuri, usi"


De cealalta parte, primarii care nu le-au dat profesorilor sumele care li se cuvin din punct de vedere legal se apara spunind ca pur si simplu nu au de unde sa achite. "Nici un primar nu a fost intrebat daca poate plati sau nu naveta catre profesori. Noua nu ne ajung banii nici pentru functionare. Bugetul local nu ajunge nici macar pentru 10% din cheltuielile de functionare. Poate doar sa le cerem parintilor impozit pentru plata navetei profesorilor. Si eu mi-as dori sa le putem da aceste sume, dar pe de alta parte si Inspectoratul Scolar daca ii angajeaza, ar trebui sa plateasca", a considerat Stefan Moscu, primarul comunei Cirligele, unde nu mai putin de 23 de cadre didactice nu si-au decontat banii pentru naveta inca de la inceputul acestui an scolar.


Un primar plateste naveta altuia


Edilul din Cirligele a adus vorba, printre altele si de un caz deosebit, care ridica semne de intrebare. "Pai, sa vedeti. Eu platesc naveta unui profesor de la Cotesti, iar primarul de la Cotesti trebuie sa plateasca naveta altuia din Cirligele. Pe deasupra, toti profesorii m-au dat in judecata si si-au cistigat drepturile. Le-am spus poftiti, luati! N-au decit sa vina cu executorul, sa ia geamuri, usi", a mai spus Stefan Moscu. Neplata profesorilor navetisti este inca o dovada a faptului ca legile nu se prea respecta in Romania. Astfel, in Legea privind Statutul Personalului Didactic, articolul 104, aliniatul 3 se arata clar ca profesorii beneficiaza de decontarea cheltuielilor pentru naveta. "Personalului didactic titular din mediul rural, care nu dispune de locuinta si caruia nu i se poate oferi locuinta corespunzatoare in localitatea unde are postul didactic, i se vor deconta de catre administratia locala cheltuielile pe mijloacele de transport in comun, la si de la locul de munca", se arata in lege. (Iulia NICOLAIE)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.