Educație

Bacul se sustine in Vrancea

Mihaela Beșleagă
31 mai 2010 966 vizualizări
Examenul de maturitate se va desfasura normal in cele 21 centre de examinare din judet, anunta inspectorul general, dupa ce multi dascali au renuntat la greva u proba de evaluare a competentelor lingvistice intr-o limba straina se va desfasura intre 31 mai - 4 iunie

Cei aproximativ 3.000 de liceeni vrinceni care trebuie sa sustina in acest an examenul de bacalaureat pot rasufla usurati. Cei mai multi dintre dascalii care se pregateau de greva generala incepind de astazi, pe termen nelimitat, au renuntat la demersul lor, astfel incit azi se va sustine proba C a bacului. Proba de evaluare a competentelor lingvistice intr-o limba straina se va desfasura in cele 21 centre de examen din judet , in perioada 31 mai "" 4 iunie. De altfel, greva generala de astazi nu va avea proportiile anuntate de confederatiile sindicale nationale, dupa ce invatamintul, adica tocmai "coloana vertebrala" a grevei, bate in retragere. In Vrancea, inspectorul scolar general a declarat ieri, la finalul videoconferintei premierului Emil Boc cu prefectii, ca examenul de maturitate se va desfasura normal in judet. "La noi bacalaureatul se va sustine 100%", a spus Iordache Bostan. De altfel, si ministrul Educatiei a anuntat cu aceeasi ocazie ca examenul se va desfasura in conditii normale in toate cele 1.400 de centre de examinare din toata tara, iar acolo unde profesorii nu se vor prezenta la bacalaureat, elevii vor fi arondati la alte centre, iar profesorii vor fi inlocuiti cu altii. "Profesorii implicati in desfasurarea bacalaureatului, in marea lor majoritate, au ales sa fie solidari cu elevii in pofida conditiilor foarte dificile si le multumesc pe aceasta cale. Le multumesc si inspectorilor scolari generali pentru eforturile pe care le-au facut in aceasta perioada", a spus ieri, in cadrul videoconferintei, ministrul Funeriu, care a cerut autoritatilor locale sa asigure securitatea elevilor in preajma scolilor pe parcursul desfasurarii examenului.


Greva nu e pentru saraci


Sindicalistii vrinceni afliliati Sindicatului Liber din Invatamint anuntau vineri ca 50% dintre membri vor intra in greva astazi, in timp ce toti cei de la FEN, aproape 1.000 de dascali din Vrancea, urmau sa protesteze azi. Unele cadre didactice au acuzat la sfirsitul saptaminii presiuni venite din partea conducerii Inspectoratului Scolar Judetean pentru a nu se intra in greva, acuzatii negate de "generalul scolilor", Iordache Bostan, care a precizat ca fiecare profesor are libertatea de a decide daca intra sau nu in greva, sub rezerva ca nu va fi platit pentru aceasta zi. La rindul sau, liderul judetean de la FSLI, Constantin Grigore, spune ca profesorii sint prea strimtorati pentru a-si permite sa piarda banii ce pot fi cistigati in aceasta perioada, asa ca este de inteles de ce multi au inceput sa bata in retragere. In aceste conditii, promisiunea ministrului Educatiei conform careia profesorii implicati in Bac au asigurata plata pentru toate probele, cu sume cuprinse intre 275 si 600 lei, i-a potolit pe multi dascali, care nu isi permit sa piarda niste bani in plus la leafa.


Liceenii primesc certificate de competenta lingvistica


Proba de evaluare a competentei lingvistice intr-o limba de circulatie internationala studiata pe parcursul invatamintului liceal nu se va nota. Rezultatul evaluarii se exprima prin nivelul de competenta corespunzator Cadrului European Comun de Referinta pentru Limbi, respectiv incepator, mediu, avansat. Absolventilor clasei a XII-a care au sustinut aceasta proba li se elibereaza certificate care atesta nivelul de competenta lingvistica, care nu vor conta la nota finala a bacalaureatului. Elevii care promoveaza, pe parcursul invatamintului preuniversitar, examene cu recunoastere internationala pentru certificarea competentelor lingvistice in limbi straine, au dreptul la recunoasterea si echivalarea rezultatelor obtinute la aceste examene. (Mihaela BESLEAGA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739397 zile, 12 ore, 1 minut, 4 secunde
Sunt niste lasi. Cum le-a promis ministrul 2 lei pentru participarea la bac.....cum s-au napustit la bac. HUUOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO Asa va trebuie......sa-si bata joc marii guvernanti de citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.