Educație

Haosul din invatamint arunca bacalaureatul in aer!

Iulia Nicolaie
28 mai 2010 1117 vizualizări
Sindicalistii din educatie nu sint dispusi sa accepte reducerile propuse si insista sa boicoteze examenul de bacalaureat u elevii nu privesc cu ochi buni protestele cadrelor didactice, mai ales cei de clasa a XII-a, care mai au citeva zile pina la sustinerea probei C a bacului u Cum mai pot exista pretentii de la noi in conditiile in care liderii din educatie nu iau masuri pentru ca actul de invatamint sa se desfasoare normal? , se intreaba Gabriel Lupu, elev in clasa a XII-a

Saptamina viitoare ar putea incepe dezastrul in Educatie! Nici profesorii, nici directorii si nici elevii nu stiu nici acum in ce ape se scalda, taberele fiind impartite. Astfel, multi dintre profesori nu sint dispusi sa accepte masurile luate de Guvern si sint hotariti sa mearga pina la capat cu greva generala programata pentru 31 mai. De cealalta parte, ministerul le cere profesorilor sa semneze documente prin care declara ca se vor prezenta la examen, precizind totodata ca zilele de greva se scad din leafa. în schimb, cei care vor fi prezenti la bacalaureat vor primi intre 275 si 600 de lei, in functie de responsabilitati, potrivit anuntului facut ieri de ministrul Daniel Funeriu, care atinge astfel coarda sensibila a nevoii de bani in aceasta perioada de criza. Liderii de sindicat nu ezita nici sa acuze directorii si reprezentantii Inspectoratului Scolar de presiuni asupra dascalilor, tocmai din pricina acestor liste de semnaturi care vin de la minister. Ca si cum nimic nu s-ar fi intimplat, oficialii ISJ au tinut ieri sedinta de instruire cu directorii pentru proba de competente lingvistice care ar trebui sa debuteze luni. In tot acest haos, elevii ramin singurii afectati, in mod special cei care sint acum in clasa a XII-a.


"Nu putem fi siguri daca vom da sau nu bacalaureatul"


Tinerii spun ca in astfel de momente este necesara o mai mare intelegere din partea cadrelor didactice. "Eu refuz sa-mi manifest opinia negativa fata de acest fenomen. Am ajuns in acest punct pentru ca toti s-au simtit revoltati, dar nimeni nu a inteles ca ceea ce se intimpla era de asteptat. Asa cum si in celelalte state europene exista astfel de situatii, cred ca ar fi bine sa le intelegem si sa rezolvam problemele pe alte cai, nu iesind in strada ca niste oameni incapabili de comunicare la nivel diplomatic. Sincer, nu putem fi siguri daca vom da sau nu bacalaureatul, un examen foarte important. Cum mai pot exista pretentii de la noi in ceea ce priveste acest examen in conditiile in care liderii din educatie nu iau masuri pentru ca actul de invatamint sa se desfasoare normal?", se intreaba presedintele Consiliului Judetean al Elevilor, Gabriel Lupu, elev in clasa a XII-a la Liceul Teoretic "Ion Slavici" Panciu. Primarul tinerilor, Alexandru Munteanu, elev la Colegiul National "Al. I. Cuza", sustine ca greva profesorilor nu a venit intr-un moment potrivit, insa face un apel la buna intelegere intre elevi si dascali. "Nu s-a gasit un moment potrivit pentru aceasta greva acum, la sfirsit de an, mai ales ca elevii de clasa a XII-a trebuie sa dea bacalaureatul. Dumnealor stiu mai bine si datoria noastra este sa-i ascultam si sa invatam", a spus Alexandru Munteanu.


"Daca ministrul vrea sa punem in mijlocul conflictului elevii, o facem"


Sindicalistii nu mai sint dispusi sa negocieze cu guvernantii, in schimb acuza ministerul ca face presiuni politice asupra cadrelor didactice. "Observam in ultimele zile ca Ministerul a inceput un razboi psihologic in teritoriu. Se trimit adrese peste adrese referitoare la actiunile de protest pe care salariatii din scoli sint pusi sa le semneze. în conditile in care aceste presiuni nu vor inceta, vom cere organelor abilitate cercetarea penala a conducerii Ministerului Educatiei. Mai mult, pentru a bloca o actiune de protest legala, Ministerul se foloseste de copii. îl avertizam pe domnul ministru ca daca vrea sa punem in mijlocul conflictului elevii o sa o facem si o sa aratam si noi ce mult ii pasa actualei conduceri a MECTS de copii. O sa aratam adevarata fata a invatamintului, a scolilor prost dotate, a resursei umane prost platite, a elevilor care nu vor mai beneficia de decontarea navetei. Daca ii pasa de copii, ii cerem domnului ministru Funeriu ca in primul rind sa respecte oamenii de la catedra", spun liderii sindicali de la FEN. Paulina Roscan, liderul local al federatiei, confirma faptul ca se fac presiuni politice, spunind ca a primit astfel de semnale din mai multe scoli. Aceasta a mai adaugat ca membrii FEN au semnat in proportie de peste 90% pentru greva generala. La SLI Vrancea, pe de alta parte, inca se centralizeaza datele din teritoriu.


La ISJ, pregatiri in toi pentru bac


In ciuda protestelor anuntate de profesori, care ar putea culmina cu greva generala, incepind chiar de luni, oficialii Inspectoratului Scolar au desfasurat ieri sedinta de instruire cu directorii de unitati liceale din judet, unde au explicat pe indelete ce au de facut acestia. "Pe 31 mai, elevii intra in examen la ora 11.30. La ora 12.00 incepe proba si dureaza 20 de minute. Vorbim despre proba orala, auditie. Tot luni, 31 mai, la ora 14.00, se deruleaza proba scrisa, privind receptarea textului citit la prima vedere si producerea de mesaje scrise, proba care dureaza 90 de minute. Proba orala, privind producerea de mesaje orale si interactiunea orala se desfasoara in perioada 1-4 iunie 2010. La aceasta proba nu se admit contestatii si schimbarea subiectului", a explicat inspectorul scolar adjunct Maria Lupu. Astfel, intre 1 si 3 iunie se da proba la engleza, intre 2 si 4 iunie la franceza, intre 3 si 4 iunie la germana si rusa, iar intre 2 si 4 iunie la italiana si spaniola. Sedinta de ieri a fost tinuta de catre inspectorii Maria Lupu si Ion Ionascu, detaliile fiind oferite de inspectorul Svetlana Baciu. Nemultumirile nu au lipsit nici de la aceasta sedinta, directorii de scoli invocind probleme referitoare la lipsa tipizatelor, dar si nelamuriri vizavi de calcularea mediei. In ciuda protestelor anuntate de sindicate, pe fondul masurilor de austeritate anuntate de Guvern, ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, a declarat ieri presei centrale ca 77% dintre cadrele didactice au anuntat ca participa la proba de de competente lingvistice a bacalaureatului, programata pentru perioada 31 mai - 4 iunie, iar aceasta se va organiza conform graficului stabilit. Sindicalistii au reactionat spunind ieri ca ministerul face presiuni politice asupra dascalilor. Federatiile din invatamint au aratat intr-un comunicat de presa ca inlocuirea membrilor de sindicat participanti la greva cu alte persoane este ilegala in perspectiva examenelor. (Iulia NICOLAIE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.