Educație

Eugen Simion a vorbit despre lectura la Colegiul Unirea

Cristina Roibu
24 mai 2010 1627 vizualizări
Colegiul focsanean a primit vizita mai multor invitati de onoare, care au dezbatut soarta lecturii in timpurile noastre

Colegiul National "Unirea" a gazduit simbata, 22 mai, un simpozion pe tema lecturii, intitulat "Un canon numit lectura". Invitat special a fost criticul literar Eugen Simion, profesor universitar la Facultatea de Litere din cadrul Universitatii Bucuresti. Acesta a primit de-a lungul carierei sale cinci premii ale Uniunii Scriitorilor si Premiul Academiei Romane in 1977. Simpozionul a fost alcatuit din trei parti, primele fiind conferintele tinute de profesorii universitari de la "Spiru Haret", Valentina Marin Curticeanu, Miorita Got si Valeriu Marinescu, Elena Dragos de la Universitatea "Babes Bolyai" din Cluj-Napoca, Constantin Dram de la Universitatea "Al. I. Cuza" din Iasi, dar si de scriitorul Nicolae Baciut. A urmat apoi o prezentare de carte si, in final, o trecere in revista a lucrarilor pe sectiuni. în timpul prelegerii mult asteptate, Eugen Simion a spus: "Lectura este un act de mare intimitate. Este un contact intre un spirit curios si niste foi care ar vrea sa capete un sens". El a adaugat ca de-a lungul timpului atentia s-a mutat de la lector, de la cititorul pentru care se scria, catre autorul insusi. "Se scriu romane in care autorul povesteste cum se scrie un roman iar aceasta a determinat aparitia solipsismului, nihilismului si formalismului, trei lucruri care au indepartat dorinta de a citi. Daca s-a pierdut interesul pentru lectura, nu e numai din cauza internetului, a media, ci si din aceste trei motive", a completat Eugen Simion. DiferenÃierea tehnicilor de redactare a determinat fragmentarea literaturii. "Victor Hugo spunea ca lumea este o metafora. Noi am fragmentat acea metafora", a mai spus criticul, care a subliniat ca opera nu mai are aceeasi cursivitate, deci se citeste mai greu, lucru care iarasi a determinat imputinarea cititorilor. Coordonatorii acestui eveniment au fost Janet Popoiu, directorul Casei Corpului Didactic si profesor la CNU, Aurelia Nedelcu, profesor la Colegiul National "Al. I. Cuza", si inspectorul de limba romana Maria Lupu. (Cristina ROIBU)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739392 zile, 9 ore, 16 minute, 8 secunde
Un mare intelectual care nu a trecut in tagma laudatorilor si lingailor prezidentiali de tip Liiceanu sau Patapievici... Bravo organizatorilor. Sa speram ca elevii au primit un model de valoare umana citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.