Educație

Scoala Anghel Saligny a sarbatorit 30 de ani de existenta

Ciprian Fânaru
22 mai 2010 1116 vizualizări
Evenimentul a fost marcat prin lansarea monografiei unitatii de invatamint si prin momente artistice u fosti directori, profesori, si oficialitati locale au luat parte la aniversare

Scoala "Anghel Saligny" a serbat in aceasta saptamina 30 de ani de la infiintare. Activitatile dedicate au debutat joi, cind in incinta scolii a fost lansata cartea "Monografia Scolii Anghel Saligny". Elevi, dascali si fosti directori s-au adunat cu aceasta ocazie in bilblioteca unitatii, la manifestare fiind prezenti prefectul Ion Oprea, vicepresedintele Consiliului Judetean Dragos Birladeanu, directorul Directiei pentru Tineret Adrian Baciu, inspectorul general adjunct Radu Emil si viceprimarul Bogdan Matisan. Sase profesori au colaborat la lucrare, care vorbeste despre cei 30 de ani de la infiintarea scolii, bazindu-se pe date culese din arhiva. Cele 12 capitole ale cartii amintesc ca in acest loc erau odinioara curtile boierilor Stamatinesti, povestesc de infiintarea de la 1 septembrie 1979, de faptul ca locatia a gazduit o scoala de muzica, dar si alte amanunte interesante. La inceput scoala avea 1.515 elevi, care invatau in trei schimburi, anul cu cel mai mare efectiv a fost "â„¢87/"â„¢88 "" 2.400 de elevi, numele de Anghel Saligny fiind adoptat in 1999. Unitatea gazduieste acum 500 de elevi. Autorii monografiei sint profesorii Stefana Popa, Maria Chirazi, Mirela Selea, Octavian Dragomir, Aurelia Avram si Maria Balanca. "Ma simt legat de aceasta institutie scolara, caut sa sprijin eforturile dumneavoastra, am retinut si problema cu sala de sport", a spus prefectul Ion Oprea, a carui fiica a fost eleva la Saligny. Fost elev al Scolii Nr. 5, vicele Bogdan Matisan a rememorat clipele in care aparea in gazeta de fizica si chimie si cum lua parte la Cintarea Romaniei. "Daca nu invatam, luam in catalog «un 4 cit tine de mare, mai baiete», vorba profesorului Savu", a fost partea amuzanta din discursul consilierului local PSD, care nu a vrut sa vorbeasca si in calitate de edil. Destui dintre fostii elevi au ajuns sa predea in salile in care au invatat, cel mai recent exemplu fiind profesorul de educatie fizica si sport Razvan Lazar, fost judoka de performanta. Invitatii au putut apoi urmari dansul copiilor de la Colegiul "Al. I. Cuza" si Scoala "Elena Doamna", dar si cel cu specific maramuresean al pustilor de la Scoala Nr. 5. Plachete de aur si argint au primit din partea actualului director, Florentina Olteanu, fostii directori "plini" si adjuncti, care au reamintit de vremurile in care trebuiau sa faca rochii si pelerine pentru paradele de 23 august si cind cresteau viermi de matase sau colectau borcane in scopul autofinantarii. Un alt efort care a adus recunoastere scolii a fost concursul de matematica aplicata, suspendat deocamdata din lipsa de fonduri. Cel mai lung discurs l-a tinut cel mai longeviv conducator al scolii, profesorul Druica, cel care s-a laudat ca i-a invatat pe directorii din zona Moldovei cum sa conduca o scoala. Expresia artistica a sarbatoririi a prins contur pe scena Teatrului Municipal, in care invitatii au urmarit spectacolul "Intre ieri si miine"¦e azi". (Ciprian FANARU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.