Educație

Neacsu A. Neacsu, Balesti, o istorie eterna

Valentin Muscă
12 mai 2010 3633 vizualizări
Putini stiu ca la Balesti a avut mosie boierul care a servit ca prototip scriitorului Duiliu Zamfirescu pentru personajul Tanase Scatiu

Publicistul Neacsu A. Neacsu le-a oferit balestenilor la sfirsitul anului trecut un dar de suflet, "Balesti, o istorie eterna" (Bucuresti, 2009), monografia pe care locuitorii acestei comune din sudul judetului o asteptau de mai mult timp. Cu un "Preambul" semnat de Stancu Balescu, primarul localitatii si un "Cuvint inainte" redactat de profesorul Grigore Ciuperca, lucrarea prezinta povestea localitatii, de la prima consemnare a catunului Balesti in 1573 pina in zilele noastre. In 13 capitole descoperim povestea unei localitati care a participat la marile evenimente ale istoriei nationale. Lucru mai putin cunoscut astazi, la Balesti a avut mosie celebrul boier Rimniceanu, care a servit ca prototip scriitorului Duiliu Zamfirescu, pentru a zugravi personajul negativ Tanase Scatiu din romanul cu acelasi nume. Fata de alte lucrari unde tiganii sint prezentati intr-o lumina peiorativa, in monografia comunei Balesti tiganii sint numiti "meseriasii satului", facindu-se dreptate unei etnii care nu poarta nici o vina pentru ca jumatate de mileniu a fost in sclavie pe mosiile boierilor si ale Bisericii, iar cind a fost eliberata din sclavie a fost pur si simplu aruncata in strada. Ca in multe localitati din Moldova si Muntenia, tiganii au fost la Balesti "meseriasii satului", dar si lautarii acestei localitati, recunoscuti in cele doua tari romane. Lautarii din Balesti au fost artistii muzicanti ai Evului Mediu romanesc si daca astazi nu stim nimic despre istoria localitatilor noastre este pentru ca cei care le conduc nu au facut nimic pentru studierea si cunoasterea istoriei localitatilor in care traiesc. Un capitol cu 50 de pagini de documente din Arhivele Nationale imbogateste informatiile despre balesteni si istoria lor. Desi nu este redactata dupa canoanele impuse de Scoala de sociologie a profesorului Dimitrie Gusti, ci este un alt tip de monografie originala, lucrarea ne aduce trecutul aproape si ne ofera o multitudine de informatii si documente, care ne fac sa privim cu alti ochi pe balesteni si istoria lor. (Valentin MUSCA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.