Educație

Astazi incepe Evaluarea nationala!

Iulia Nicolaie
4 mai 2010 891 vizualizări
Elevii au la dispozitie 120 de minute pentru a-i convinge pe profesorii de limba si literatura romana ca nu au venit degeaba la scoala

Aproximativ 3.600 de elevi vrinceni de clasa a VIII-a trec astazi printr-un nou tip de testare, pentru a se pregati de admiterea la liceu. Este vorba despre "Evaluarea nationala a elevilor de clasa a VIII-a", care astazi debuteaza cu proba de limba si literatura romana scris, incepind cu orele 12.00. "în judetul Vrancea, au fost constituite 24 de centre de comunicare si un centru de coordonare la Inspectoratul Scolar. Proba incepe la ora 12.00, iar subiectele sint transmise de la Centrul National de Evaluare si Examinare (CNEE). Directorii din unitatile de invatamint care organizeaza evaluarea trebuie sa stabileasca programul scolar pentru zilele in care sint programate probele specifice Evaluarii nationale. Durata fiecarei probe scrise este de 120 de minute din momentul primirii subiectelor de catre fiecare elev. Comisia din unitatea de invatamint asigura conditii de egalizare a sanselor pentru elevii cu deficiente, prin adaptarea procedurilor in functie de particularitatile individuale si de cele specifice deficientei respective", a declarat inspectorul scolar general adjunct, Maria Lupu. Evaluarea lucrarilor se va face de catre doi profesori de la unitatea de invatamint de la care provin scolarii, motiv pentru care putem vorbi de un anume subiectivism. Rezultatul acestei evaluari va conta in proportie de 25 %, in timp ce media claselor V-VIII va reprezenta un procent de 50 % la admitere. "Pentru absolventii din promotia 2010, media de admitere este o medie ponderata, in care media generala obtinuta la tezele cu subiect unic din clasa a VII-a are o pondere de 25%, media generala la evaluarea nationala din clasa a VIII-a are o pondere de 25%, iar media generala de absolvire a claselor V-VIII are o pondere de 50%", au explicat reprezentantii Inspectoratului Scolar. Pentru elevii care nu au sustinut tezele cu subiect unic anul trecut, media generala de la evaluarea nationala conteaza in proportie de 50%, in timp ce media claselor de gimnaziu tot 50%. In cazul in care doi candidati au medii de admitere egale, iar unul a sustinut si altul nu a sustinut tezele cu subiect unic, are prioritate cel care le-a sustinut. Pe12 mai, elevii clasei a VIII-a vor sustine proba scrisa de matematica. De asemenea, cei care nu pot participa la aceasta sesiune, pot sustine examinarile intr-o sesiune speciala, la romana pe data de 25 mai, iar la matematica pe 2 iunie. Modele de subiecte se gasesc pe site-ul Ministerului Educatiei, la adresa http://subiecte.edu.ro/Evaluare_Nationala/Modele_de_subiecte. Pentru a "da bine" la centru conducerea Inspectoratului Scolar le-a atras atentia directorilor de scoli sa aiba grija ca examinarea sa decurga fara probleme. (Iulia NICOLAIE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.